galéria megtekintése

Pár perc alatt találtunk egy hatalmas cégtemetőt

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 25. számában
jelent meg.


F. Szabó Emese
Népszabadság

Nincs jelenleg hatékony módszer a cégeltüntetők ellen, az eltiltás ugyanis jelentéktelen hatású. Lapunk pár percnyi kutatással talált egy 300 cégből álló temetőt, az üzemeltetők fele hosszú évek óta zavartalanul ügyködik mindenfajta szankció nélkül. A kár felbecsülhetetlen.

Semmit sem ér az a néhány éve bevezetett szigorítás, amely lehetővé teszi, hogy a vállalkozásokat sorozatosan bedöntő ügyvezetőket, tulajdonosokat eltiltsák a cégvezetéstől. Lapunk a cégadatbázist böngészve

tíz perc alatt talált olyan cégvezetőt, akinek 13 cég van vagy volt az érdekeltségében,

s ezek közül kilenc áll felszámolás alatt vagy szűnt meg kényszertörlés, illetve felszámolás útján. A tulaj persze lehet, hogy csak peches, és cégei a recesszió idején törtek meg és mentek tönkre. Ám ez esetben a család több nőtagja sem lehetett túl mázlis, mert a felesége és édesanyja is több bedőlt cégben szerepel tulajdonosként – utóbbit el is tiltották a cégjegyzéstől, vagyis ő kiszállt egy időre a játékból.

 

A vállalkozásokat szemlélve azonban egyértelmű, hogy

valójában afféle cégtemetőszerű hálózat tagja

a dunaegyházi férfi. Összesen nagyjából 250 cégből álló hálózatra bukkantunk, amely tucatnyi tulajdonoshoz, illetve cégvezetőhöz köthető. A cégek közül több mint 200 már felszámolt, eljárás alatt áll vagy kényszertörléssel megszűnt. További többtucatnyi társaság még működik ugyan, de a céginformációkban már negatív információ kapcsolódik hozzájuk. Ez jellemzően végrehajtást, vagyoni részesedés lefoglalását vagy akár adószám felfüggesztését jelenti. Szinte borítékolható, hogy ezek a társaságok is csúf véget érnek, így alsó hangon akár 300 bedöntött cégre is rúghat a portfólió.

A cégek között számos vagyonvédelmi, nyomozói, biztonsági profilú társaság is van, ezek szerepe nem teljesen egyértelmű. Elképzelhető, hogy a csapat profilja első körben őrző-védő cégek működtetése volt, s innen nyergeltek át a tönkrement cégek ügyeinek kezelésére. Erre utal, hogy az érdekeltségi körben lévő biztonsági cégek közül többet továbbadtak, azok már harmadik személynél fejezték be működésüket, illetve olyan társaság is akad, amelyet éppen ők alapítottak. Majd néhány év működés után felkerültek az adóhatóság legnagyobb tartozást felhalmozók listájára, mint a Boxec 2007 Kft.

A „temetőgondnokok” közül kiemelkedik Nyári Zsolt: neve alatt 51 dicstelenül megszűnt társaság sorakozik, van, amelyiket ő is továbbadott, másokat megtartott. A hálózatban található néhány társaság, amely mintha gyűjtőhelye lett volna a tagoknak, ahol váltották egymást a régi és új szereplők. Az egyik a Nyári 2858 Bt., de gyűjtőhely volt a beszédes nevű L-Dózer Kft. vagy a Nyári, valamint társa, Horváth László nevét viselő H & Ny Suvick Kft. Zavarba ejtő, hogy a csapatban egy felszámolóbiztos is található, Lovászi István, akit 2011-ben eltiltottak a cégvezetéstől. Neve mellett nyolc bedöntött cég található, szerepe nem egyértelmű a történetben. A nevek valójában nem fontosak, a jelenség sokkal beszédesebb.

Üzemszünet a fővárosi cégbíróságon. Tiltással nem sokra mennek
Üzemszünet a fővárosi cégbíróságon. Tiltással nem sokra mennek
Teknős Miklós / Népszabadság

A csoportban 13 olyan tag van, akihez legalább nyolc cég köthető, van, akihez 23, illetve 16, utóbbi az ungvári lakhelyű Shebek Iván. Közülük hatan – köztük Nyári – már kiestek a játékból, őket ugyanis eltiltotta a bíróság a cégvezetéstől. A teljes, cégtemetőhöz nagy valószínűséggel köthető kör többi tagja csak néhány céghez kötődik, esetükben nem lehet eldönteni, hogy ténykedésük csak rossz üzletpolitika vagy cégbűntett. Köztük is vannak szép számmal, akiket már eltiltottak a további tevékenységtől.

Azt elég nehéz megmondani, hogy összesen mekkora kárt okozhatott a csoport a költségvetésnek. A bedöntött cégek java ugyanis nem adott be mérleget, illetve legutolsó beszámolójuk is többéves. De a fellelhető adatok sem árulnak el túl sokat. Több kínai hátterű, kereskedelmi tevékenységet végző cég is szerepel a listán, közülük több a József körút 36. szám alá van bejegyezve. Ezeknek a társaságoknak néhány tízmillió forint az árbevételük. Kérdés persze, hogy valójában milyen forgalmat bonyolítottak, s annak mekkora hányadát vallották be.

A cégháló működése alapján egyértelműen kijelenthető: gyakorlatilag

semmi értelme nincs

annak a szankciónak, amely révén a gyanús figurák eltilthatók a cégvezetéstől. Nemcsak azért, mert pillanatok alatt a régiek helyére jöhet egy új, akár ukrán állampolgár. Az eljárásnak azért sincs jelenlegi formában értelme, mert az a nyilvánvaló esetekben sem működik. A lapunk által felderített hálózatban 2008 óta folyamatosan döntögetik be a cégeket a tagok anélkül, hogy ennek bármilyen következménye lenne.

Az Opten adatai szerint eddig összesen valamivel több mint háromezer cégvezetőt tiltottak el. Ennek oka, hogy gyakorlatilag nincs gazdája a problémának. Egyetlen hatóság, szervezet sem kapta feladatául, hogy módszeresen szűrje és keresse a cégtemetők üzemeltetőit, s egyetlen szervezet sem kapott jogosítványokat arra, hogy ellenük hatékonyan és gyorsan fel tudjon lépni.

A rendőrség, ügyészség nyomozhat, ám csak egyedi ügyben, s ezek az eljárások idő- és emberigényesek. A cégvezetéstől a bíróság tilthat el egy-egy ügyvezetőt vagy tulajt, ám ehhez valakinek feljelentést kell tennie. Ha egy hitelező fut a pénze után, jellemzően nem azzal foglalkozik, hogy feljelentéseket írjon és pluszeljárásokat indítson.

Az adóhatóságnak pedig csak az a kötelessége, hogy ha szükséges, büntetőfeljelentést tegyen. A cégtemetőket üzemeltető csoportok ellen azonban nem tud hatékonyan fellépni, hiszen az e körben lévő cégek csak az utolsó fázisban kerülnek a NAV látómezejébe. Mivel nem nyújtanak be bevallást, nem is tűnnek fel. A NAV feladatkörében pedig nem szerepel, hogy cégügyekben intézkedjen vagy kutakodjon.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.