Papcsákéknak is dolgozott a trükkös mérnökcég

Tavaly Zugló és Érd fideszes önkormányzatai több tízmilliós munkákkal bízták meg azt a trükkös mérnök-kft.-t, amelyet a versenyhivatal már akkor a közbeszerzési eljárások kijátszásával vádolt. A cégnél a GVH 2012-es razziája során nekiálltak törölni a számítógépekről a rázós adatokat.
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa 1,3 millió forint eljárási bírságot szabott ki az Éter-1 Mérnöki és Tanácsadó Kft.-re, mert a vállalkozás az előzetes értesítés nélküli helyszíni vizsgálatkor dokumentumokat törölt a számítógépeiről - tájékoztatott a GVH.

A hatóság a gazdasági versenyt korlátozó megállapodás tilalmának feltételezett megsértése miatt indított versenyfelügyeleti eljárást 2012. november 28-án az Éter-1 Kft. és további hét vállalkozás ellen. A GVH valószínűsítette, hogy az érintett vállalkozások színlelt ajánlatokat nyújtottak be a közbeszerzéseken annak érdekében, hogy az Éter-1 Kft. nyerjen. Egyeztették a beadott árajánlatokat és az "ajánlatadói szerepeket" is. A GVH 2012. november 28-30-án előzetes értesítés nélküli helyszíni vizsgálatot tartott az Éter-1 Kft.-nél. Az ügyvezető utasítására az eljárás alá vont vállalkozás munkatársai több dokumentumot töröltek a vizsgálattal érintett számítógépekről.

A GVH az előzetes értesítés nélküli helyszíni vizsgálat akadályozását, a bizonyítékok eltüntetését, megsemmisítését a legsúlyosabb jogsértésnek tartja. A versenytanács a maximálisan kiszabható bírság (a vállalkozás előző üzleti évi nettó árbevételének egy százaléka) 78 százalékát alkalmazta eljárási bírságként a kft.-vel szemben. Az Éter-1 Kft. keresetet nyújtott be a bírság kiszabásáról szóló végzéssel szemben - közli a GVH.

A fellelhető dokumentumok tanúsága szerint ugyanakkor a 2002-ben alapított, budapesti, Gyulai Miklós ügyvezető és Bor László tulajdonában lévő Éter-1 szekere csak a 2012-es incidens után indult meg igazán. A halmozottan problémás kft. 2013-ban két szerződést is kötött négy-négy zuglói iskola és óvoda uniós forrású energiafelújításához szükséges papírok elkészítésére, illetve az épületek bizonyos tulajdonságainak vizsgálatára az akkor a fideszes Papcsák Ferenc vezette önkormányzattal. Előbbi szerződés értéke mintegy tízmillió, utóbbié körülbelül húszmillió forint; 2014-ben mindkettőt kiegészítették, pontosították. Úgyszintén 2013-ban nyertek el egy 64 milliós pályázatot a szintén fideszes T. Mészáros András irányította Érdtől tanuszoda napelemes rendszereinek uniós forrású megtervezésére és kivitelezésére.

A kft. weboldalán jelzi, hogy szívesen részt vállal mindennemű támogatási pályázat elkészítésében, így például a panelprogramban is. Gyulai Miklós 2011-ben személyesen is nyert energetikai felújítási pályázatot. A kft. tagja az Ipari, Tudományos, Innovációs és Technológiai Parkok Egyesületének, Gyulai Miklós pedig a Megújuló Energiák Magyarországi Egyesületének.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.