galéria megtekintése

Csúnya botrány az állam tokaji borászatában

35 komment


Varga G. Gábor
NOL

Hárommilliárd forint értékű borkészletét kényszerült „zárolni" a napokban az állami Tokaj Kereskedőház Zrt. A cég raktáraiból egyetlen palack 2013 előtti évjá­ratú bor sem kerülhet forgalomba mindaddig, amíg száz százalékban meg nem bizonyosodnak arról, hogy az adott tétel valóban az, mint ami a palackokon fel van tüntetve. A cég amerikai kalandja is csúnya véget ért.

Hárommilliárd forint értékű borkészletét kényszerült „zárolni" a napokban az állami Tokaj Kereskedőház Zrt. Úgy tudjuk, a cég másfél éve hivatalban ­lévő vezetése úgy döntött: a társaság, valamint a tokaji név hiteles­sége megőr­zése érdekében a cég raktáraiból egyetlen palack 2013 előtti évjá­ratú bor sem kerülhet forgalomba mindaddig, amíg száz százalékban meg nem bizonyosodnak arról, hogy az adott tétel valóban az, mint ami a palackokon fel van tüntetve. A teljes készlet átvizsgá­lása hetekig eltarthat. A vége pedig akár az is lehet, hogy a cég több százmil­liós, akár milliárdos nagyságrendű raktárkészletet lesz kénytelen leírni a bor átértékelése miatt.

Forrásaink azt valószínűsítik, hogy hektoliterszám lesznek olyan tételei a cégnek, amelyeket utóbb nem hozhat forgalomba évjárat- és fajtamegjelöléssel, az sem kizárt, hogy egyes tételek esetében a tokaji név használatán is el kell gondolkodni. Egészségügyi vagy élelmiszer-biztonsági kockázatról ugyanakkor nincs szó, így később – más megjelölés mellett – azok a tételek is értékesíthetők lesznek, amelyek termékmegjelölése jelenleg hibás.

A cég jogi képviselője, Illés Géza megerősítette a belső vizsgálat tényét, ám annak következményeivel kapcsolatban egyelőre nem kívánt jóslásokba bocsátkozni. Hangsúlyozta ugyanakkor: súlyos anomáliák derültek ki, s az egész tokaji borvidék érdeke, hogy a nyilvántartásokat rendbe tegyék.

 
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A tokaji felvirágoztatását célul ki­tűző állami cég másfél éve kinevezett vezetése Áts Károly világszinten is elismert főborász vezetésével jelenleg technológiai és szakmai megújulást hajt végre a társaságnál annak érde­kében, hogy a teljes hegyaljai termőterület egyharmadáról szőlőt vásárló és az összes tokaji borkibocsátás felét adó cégnél a mai színvonalnak megfelelő, eladható borokat állíthassanak elő. A kereskedőház ugyanis 1500 szőlőt művelő család megélhetéséhez járul hozzá.

De arra a megújult menedzsment nem számított, hogy a múlt örök­sége miatt kénytelen lesz nagyon mélyről indulni: a teljes raktárkészlet felülvizsgálatával. Igaz, a hivatalos borpapírok, engedélyek, származási bizonyítványok és más dokumentumok látszólag rendben vannak. Csakhogy mára bi­zonyossá vált: valójában keverték-kavarták a borokat, a Tokaj Kereskedőháznál vegyítették a külön­böző évjáratú és minőségű termékeket, amelyeket nem megengedett módon há­zasítottak.

Persze mindig is voltak arra vonatkozó anekdoták, hogy miként „ügyeskedtek" az állami cégnél, ahol jó ­ideig inkább csak a presztízsre ügyeltek, a minőségre viszont jóval kevésbé. Uj Péter kollégánkat a társaság korábbi vezetése idején becsületsértésért be is perelték, mert „leszarozta" a cég borát. (Sajátos, de az üggyel nem szorosan összefüggő tény, hogy több magyar igazságszolgáltatási fórum is megállapította a becsületsértés tényét, ám végül a strasbourgi bíróság kimondta, hogy egy cég becsületét nem lehet megsérteni. Uj Pétert végül felmentette a Kúria.)

E mostani, súlyos ügy valójában egy igencsak félresikerült amerikai üzlet utórezgéseként derült ki, amelynek nyomán információink szerint több rendőrségi eljárás is indult.

A cég sajátos üzlete Amerikában

Nagy reményű üzletnek indult, ám mindeddig csak problémákat és súlyos kártérítési fenyegetettséget hozott a Tokaj Kereskedőház Zrt. amerikai kalandja, amelytől azt várták: az üzletnek köszönhetően az Egyesült Államokban is híres lehet a tokaji bor. A 2010-ben kiszállított több százezer palack nagy része máig egy raktárban porosodhat az időközben rendőrségi üggyé fejlődő történet nyomán, illetve a Tokaj Kereskedőháznál zajló belső audit részeként az is kiderült, hogy igen súlyos káosz uralkodik a cég raktárkészletében, ezért az összes 2013-nál korábbi tételt át kell vizsgálni.

Még 2010-ben a cég akkori veze­tése szerződést kötött a kaliforniai Vinum Tokaj Internationallel. A társaság azonban – a mai információk szerint – a megállapodás megkötésekor az USA területére nem rendelkezett alkoholforgalmazási engedéllyel (később is csak Kaliforniára szerezte meg). A magyar állami társaság azonban borainak a teljes és kizárólagos észak-amerikai forgalmazási jogát mégis ennek a cégnek adta. Sőt: a tokaji bor amerikai hódító útjához havi húszezer dollár marketingtámogatás erejéig maga is hozzájárult. Ezenkívül a Tokaj Kereskedőház fizette a szállítás és a raktározás költségeit is – ez a borkereskedelemben igen szokatlan konstrukció.

Az üzlet azonban ennek ellenére ígéretesnek tűnt. A Wine Spectator nemzetközi bormagazin ugyanis egy 2001-es évjáratú háromputtonyos tokaji aszút kilencven pontra értékelt (a százas skálán). Ez az ügylet megkötői szerint megfelelő alap volt ahhoz, hogy az amerikai vevők töme­geit elkezdje érdekelni, mit is tud a ­to­kaji borvidék.

Csakhogy az USA borfogyasztói nem ismerhették meg a kínálatot. A híressé vált 2001-es évjárat Amerikába szállított 252 ezer palackjának nagy része a Tokaj Kereskedőház ismeretei szerint ugyanis máig nem került ki a raktárból. Sőt: az is komoly nehézségekbe ütközött, hogy az állami cég megkapja a bor árát. Az amerikai vállalkozásnak egy éve volt eladni a készletet, ám Balla Attila, az Erdélyből Amerikába származott cégtulajdonos végül egyben kényszerült értékesíteni a szállítmányt. A ­vevő a kaliforniai raktárat üzemel­tető társaság volt, s az ügy ismerői ezért felteszik a kérdést: valóban történt-e adásvétel, vagy pusztán technikai tranzakcióról volt szó, amely igazolhatta, hogy a kaliforniai cég betartotta a szerződést?

Problémákra utal ­mindenesetre, hogy a 252 ezer palackos tétel ellenértékének kifizetését az amerikai cég ahhoz kötötte, hogy a Tokaj Kereskedőház újabb egy évvel hosszabbítsa meg a köztük lévő szerződést, s az állami társaság igazoljon vissza egy újabb, immár 500 ezer palackos tételre vonatkozó megrendelést is. A magyar cég vezetése a pénzhez jutás reményében ezt is megtette, súlyos kötelezettséggel terhelve a társaságot.

A Tokaj Kereskedőház korábbi vezetése – amely az üzletet is megkötötte – az akkori felügyelőbizottság nyomására végül 2012-ben egyoldalúan felmondta az amerikai céggel a szerződést. Nem merték ugyanis vállalni a Vinum által megrendelt, s le is gyártott újabb félmillió palack kiszállításának kockázatát. Ismereteink szerint polgári per mindeddig nem indult az ügylet miatt, ugyanakkor a máig rendezetlen vitás ügy miatt a tulajdonos több millió dollár kártérítést követel az állami vállalattól, amelynek 2013-ban kinevezett jelenlegi veze­tése hallani sem akar a kifizetésről. Az ügy megoldását a hírek szerint egy a kormánykörökhöz egykor köztudottan kötődő magyar üzletember is „segíti", legalábbis Balla Attilát több tárgyalásra is elkísérte. Ballának egyébként jól jött a kereskedőházban uralkodó korábbi káosz. Időközben ugyanis a kiszállított borral vagy legalábbis annak dokumentációjával kapcsolatban kérdőjelek merültek fel.

Egyes dokumentumok arra utalhatnak, hogy a 2001-es palackokban nem vagy nem teljes egészében az a bizonyos kiváló minősítést elnyert bor van. A származási bizonyítványokon 2008-as borok is feltüntetésre kerültek. Ez pedig jó alapot ad az amerikai cégnek, hogy a felelősséget visszatolja a Tokaj Kereskedőházra, mondván, a nem megfelelő szállítmány miatt nem sikerült eladni a több százezer palack tokajit. Kérdés persze, hogy a borral vagy a papírokkal van-e gond?

Illés Géza, a Tokaj Kereskedőház jogi képviselője lapunknak elmondta: a hegybíró elismerte, hogy az ő rendszerükben is van hiba, ezért tévesen 2008-as dátumot is feltüntettek a 2001-es borok papírján, de megkaphatta a bor az engedélyt. A cég többször is bevizsgáltatta a kérdéses tételt utólag, s a vizsgálatok mindent rendben találtak. Csakhogy időközben a Nemzeti Nyomozó Iroda is vizsgálódni kezdett, mert az ügyben a Tokaj Kereskedőház új vezetése hűtlen kezelés, az amerikai társaság pedig csalás gyanúja miatt tett feljelentést. Az a rendőrségi megkeresésekre adott belső vizsgálatok során viszont kiderült, hogy a borok nyilvántartása és a valódi származása több komoly tétel esetében sem felel meg egymásnak. Mindez további kérdéseket is felvet, konkrétan: mit érnek a hegyköz­ségi és az állami szerveknél fellelhető nyilvántartások, származási bizonyítványok?

Az ügyben kerestük a Vinum Tokaj Internationalt is, ám az interneten csak pár cégbejegyzéssel kapcsolatos adatot találtunk, a megadott számokon nem értük el a cég illetékesét.

A Tokaj Kereskedőház tabula rasája komoly presztízsveszteséggel járhat, legalábbis átmenetileg. Ám mint Illés Géza mondja: elősegítheti a bizalom helyreállását azokkal szemben, akik korábban elvesztették hitüket a cég vagy a régió termékeiben. Mindehhez azonban minőségi megújulás is kell, s valószínűsíthető, hogy egy évtizedig is eltarthat a megtisztulási folyamat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.