Palackozóüzemet avattak Neszmélyen
A Komárom-Esztergom megyei Neszmélyen 120 millió forintból megépített palackozóüzemet és tárolópincét avatott fel szerdán a Szöllősi Pincészet. A fejlesztéshez 51 millió forint támogatást kaptak a Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében.
A családi pincészet vezetője, Szöllősi Mihály elmondta: új csarnokot építettek, ahol a palackozó és a címkéző gépsor kapott helyet. 700 hektoliterrel bővítették a tárolótér kapacitását, és 90 ezer palack bor elhelyezésére alkalmas raktárat alakítottak ki.
A Szöllősi Pincészet 35 hektár saját ültetvénnyel rendelkezik. Ebből tavaly 15 hektárt újratelepítettek, valamint további 40 hektárról vásárolják fel a szőlőt. Szerződéses partnereiknek megszabják a szőlőtermesztés technológiáját, előírják az elvégzendő munkákat, és a növényvédő szereket is biztosítják.
Évente 2 500 hektoliter bort állítanak elő. Választékukban neszmélyi fehér borok szerepelnek. Kísérleti termékük a teljesen tartósítószer nélküli szőlőmust. A termelt mennyiség 40 százalékát folyóborként értékesítik. Palackban évente 130 ezer tételt adnak el. Ez a mennyiség az új beruházással várhatóan növekszik.
A társaság éves árbevétele 100 millió forint. Az 1830-ban gróf Zichy Miklós által építtetett pincéjükben 450 hektoliter bort tölgyfa hordókban érlelnek, 4 500 hektolitert hűtött rozsdamentes acéltartályokban.
A pince egy részét eredeti állapotában, nemesi címerrel beépített téglákkal állították helyre. Kupolájában bormúzeum található. A mostani beruházással a palackozóépület tetőterében alakítottak ki kóstolóhelyiséget a borturizmus fogadása érdekében.
A Szöllősi Pincészet 2009-ben az Év Pincészete díjat nyerte el. Borászati üzemük a Nyugat-magyarországi Egyetem mintagazdasága, együttműködnek Corvinus Egyetem Borászati Tanszékével és a Budapesti Corvinus Egyetem Soós István Borászati Szakközépiskolával.