Állunk a stresszteszt elébe: Paks nem zár be

Miután lapunk kérdésére Nagy Anna kormányszóvivő úgy nyilatkozott, a kormány a fukusimai események kapcsán nem gondolkozik a Paksi Atomerőmű bezárásán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megerősítő közleményt adott ki.

A kormányülést követő sajtótájékoztatón Nagy Anna szóvivő lapunk kérdésére leszögezte: a fukusimai események ellenére szóba sem kerül a Paksi Atomerőmű bezárása, és a kormány a bővítési előkészületeket sem kívánja felülvizsgálni.

Leszögezte: a paksi blokkok biztonságosak, a térségben nincs a japán partokhoz hasonló, földrengésveszélyes törésvonal. Ugyanakkor a lakosság megnyugtatása érdekében fokozzák az atomerőmű biztonsági vizsgálatát, így természetesen elvégzik az Európai Unió által is szorgalmazott "stressz-tesztet".

Miután a választ a sajtó széles körben átvette, a témáért felelős Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is közleményt adott ki. Eszerint Magyarországot nem fenyegeti a fukusimai atomerőműben kialakult helyzet, és a Paksi Atomerőmű biztonságosan üzemel.

GALÉRIA az európai atomerőművekről számokban! Klikk!

A fukusimai atomerőműben történt események következményeit az európai és a magyar hatóságok folyamatosan elemzik - szögezik le. Az eddig begyűjtött adatokból egyértelműen megállapítható, hogy Magyarországot és az Európai Unió más tagállamait nem érintik közvetlenül a környezeti katasztrófa következtében kialakult helyzet hatásai. Fellegi Tamás, az EU soros elnökségét adó Magyarország energiaügyekért felelős minisztereként 2011. március 21-ére összehívta az energiaügyi miniszterek tanácsának rendkívüli ülését - teszik hozzá.

A kormány számára az atomenergia magyarországi alkalmazása kapcsán a legfontosabb szempont a magyar lakosság egészségének, életének és vagyonának biztonsága. A Paksi Atomerőmű a legszigorúbb biztonsági előírásoknak is megfelel. Már az 1990-es években végrehajtotta azokat az intézkedéseket, amelyek következtében rendeződött a baleseti hidrogéneltávolítás problémája, megnövelték a blokkok földrengésállóságát, valamint megoldották a biztonsági rendszerek - ezen belül a blokkok hűtését vészhelyzetben biztosító dieselgenerátorok - fizikai elkülönítését. (A közleményen túlmenően megjegyzendő ugyanakkor, hogy 2003-ban világszinten épp Pakson történt az elmúlt évtized egyik legjelentősebb, 3-as besorolású, kis nukleáris szennyezéssel járó üzemzavara.)

Magyarország egyetért az Európai Bizottsággal abban, hogy a nukleáris biztonság ügyében egységes európai megközelítésre van szükség - folytatja a minisztérium. A kidolgozás fontos eleme egy magas szintű szakértői csoport által a jövőben elvégzendő stressz-teszt lefolytatása. Ennek célja a meglévő atomerőművi blokkok biztonsági vizsgálata lesz. Tartalmáról a japán helyzetet elemző szakértői csoportok döntenek majd. A közeljövőben a Paksi Atomerőműnél is elvégzik a stresszteszt-vizsgálatot. A nemzetközi szakértői csoportok folyamatosan elemzik azt is, hogy a fukusimai atomerőmű kiesésének milyen gazdasági hatásai lesznek, milyen energiaárak és ennek következtében milyen növekedési kilátások várhatóak a közeljövőben.

Magyarország az elnökségi szerepköréből adódó minden támogatást biztosít a bizottságnak és a tagországoknak a szükséges lépések megtételéhez. Fellegi Tamás, az EU soros elnökségét adó Magyarország energiaügyekért felelős minisztereként 2011. március 21-ére összehívta az energiaügyi miniszterek tanácsának rendkívüli ülését, amelyen a résztvevők áttekinthetik az aktuális nemzetközi fejleményeket, és megvizsgálhatják ezek hatásait a globális energiapiacokra és az Európai Unió energetikai szektorára.

A magyar kormány hazai és nemzetközi szinten is minden indokolt intézkedést megtesz a polgárok biztonsága érdekében. Ezért felszólít minden felelősen gondolkodó magyarországi politikai erőt és szakmai szereplőt, hogy tartózkodjanak a megalapozatlan, pánikkeltésre alkalmas információk, rémhírek terjesztésétől.

(A tekintetben, hogy mikor és milyen forrásból tervezik az új blokkok üzembehelyezését, illetve a létesítési tender kiírásának 2012-es időpontja is változatlan marad-e, még várjuk a tárca válaszát.)

A paksi atomerőmű belülről. Négy reaktorunkkal miénk az osztott tizenkettedik hely Európában
Kurucz Árpád 2006.09.27. Digitális 5. sz. DVD Paks, atomreaktor, atomerőmű sugárzásveszély
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.