Paks nem adja ki a botrányos tanulmányt

Az állami Paksi Atomerőmű többszöri kérés illetve per ellenére sem adja ki a számos botrányból ismert Szász Andráshoz köthető Esplanade erőműbővítést taglaló tanulmányát. Bár Kocsis István MVM-vezér időszakában 50 milliót fizettek az anyagért, a rendőrség oly összecsapottnak ítélte azt, ami már bűncselekmény.

Az állami Paksi Atomerőmű ígérete ellenére sem küldte meg az Energiaklub nevű civil szervezetnek a számos botrányból ismert Szász András nevével fémjelzett Esplanade Kft. azon "tanulmányát", amelyért az állami vállalat 48 millió forintot fizetett abban az időszakban, amikor anyacégét, az MVM-et Kocsis István irányította - derül ki az Energiaklub friss közleményéből. A tanulmány kiadásáért újabb pert indítottak az állami társaság ellen, amiben a bíróság első fokon nekik adott igazat.

Az Esplanade-szerződést az erőmű részéről aláíró Molnár Lászlót - Kocsis akkori helyettesét - emiatt tavaly bűncselekménnyel gyanúsították meg, ám ő nem sokkal ezután elhunyt.

Az Energiaklub Szakpolitikai Intézet 2009-ben kérte először a Paksi Atomerőművet a tervezett atomerőmű bővítését az úgynevezett "Teller-projekt" keretében megalapozó dokumentumok nyilvánosságra hozatalára.

Mivel az Energiaklub álláspontja szerint közérdekű dokumentumokról van szó, ezért Paks nemleges válasza után adatkérelmi per indult azok nyilvánosságáért. A Tolna Megyei Bíróság jogerős ítéletében később arra kötelezte az atomerőművet, hogy a projekt keretében kötött szerződéseket hozza nyilvánosságra. Ezt az atomerőmű megtette.

A szerződések ismeretében az Energiaklub egy újabb kérelemmel fordult az atomerőműhöz, hogy ezúttal a szerződések értelmében készült tanulmányokat és más eredményeket is hozzák nyilvánosságra. Ezeket azonban csak részben adták át. Így ismét bírósághoz fordultak. A hiányzó dokumentumok között van az Esplanade Kft.-nek az erőmű bővítési lehetőségeiről szóló, 48 millió forintért készített tanulmánya, amely ügyében ügyészségi nyomozás folyik, vagy a Budapest Műszaki Egyetem Nukleáris Technikai Intézete által, csaknem 11 millió forintért készített kommunikációs tanulmánya.

Tekintve, hogy szakértői becslések szerint a tervezett bővítés 2-3 ezer milliárd forintos költségre is rúghat, az Energiaklub úgy véli, hogy a folyamatnak alapjaitól kezdve nyilvánosnak és átláthatónak kell lennie. A Szekszárdi Városi Bíróság ítéletének értelmében az alperesnek 15 napon belül kell a dokumentumokat közzétennie. A perben az Energiaklubot a Társaság a Szabadságjogokért Jogsegélyszolgálata képviseli - zárul a civil szervezet közleménye.

Az atomipari cég eddig nem reagált a döntésre.

A paksi atomerőmű bővítési előkészítésének átláthatatatlansága még a beruházást régóta támogató szocialista pártban is komoly belvitát váltott ki. Az MSZP elnökének jelenlegi álláspontja szerint addig, amíg a Fidesz-kormány nem tájékoztatja érdemben a társadalmat az előkészítés részleteiről, nem támogatják a bővítést.

Nemrég lapunknak Bencsik János, a Fidesz-kormány eddigi energiaügyi államtitkára is úgy fogalmazott: támogatja a bővítést, de az előkészítés átláthatóságát fokozni szükséges.

Az eddiginél nagyobb nyitottságot ugyanakkor érdemben sem a kormány, sem az atomerőmű nem mutat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.