Paks adta az áramtermelés felét tavaly

Az MVM csoporthoz tartozó Paksi Atomerőmű a hazai villamosenergia-termelés 50,7 százalékát, míg a felhasználás 36,4 százalékát biztosította tavaly, 15 370 gigawattóra áramot termelt, ezzel továbbra is a legfőbb villamosenergia-termelő egység Magyarországon – közölte az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. szerdán közleményben az MTI-vel a társág közgyűlését követően.

A közgyűlésen elfogadták az atomerőmű 2013. évi üzleti jelentését és beszámolóját, valamint a társaság 2014. évi üzlet- és fejlesztéspolitikáját. Az erőmű történetének egyik legjobb termelési eredményével zárt. Eddigi legjobb éve 2012 volt, amikor 15 793 gigawattóra villamos energiát termelt, akkor 45,89 százalékot biztosított Paks a magyarországi villamosenergia-termelésből.

A cég korábban évértékelő sajtótájékoztatón már nyilvánosságra hozta, hogy 185,5 milliárd forint árbevétellel zárta a 2013. évet, az 1 kilowattórára (KWh) eső árbevétel 12,71 forint volt.

A közleményben tájékoztatnak arról, hogy az idei év legfontosabb feladata a 2. blokk üzemidő-hosszabbításához szükséges engedélyek megszerzése lesz. Az engedélykérelmet tavaly novemberben juttatták el az Országos Atomenergia Hivatalhoz, amely várhatóan már a nyáron dönt a blokk üzemeltetésének további húsz évvel történő meghosszabbításáról. Emellett folytatódik a 3. és 4. blokk felkészítése is a további biztonságos működtetésre.

A közlemény rámutat: a működő blokkok biztonságos továbbüzemeltetése rendkívül költséghatékony beruházás, ennyi pénzből egyetlen más megoldással sem lehetne a jelenlegi paksi blokkok teljesítményének megfelelő 2000 megawatt termelőkapacitást létesíteni, és húsz évre szavatolni a megfizethető és szén-dioxid-kibocsátás-mentes villamosenergia-termelést. Az országban a Paksi Atomerőmű termeli legolcsóbban a villamos energiát - tették hozzá.

Folytatódik a két évvel ezelőtti európai szintű célzott biztonsági felülvizsgálat javaslataiból adódó feladatok időarányos végrehajtása is. A Paksi Atomerőmű minden fejlesztést saját forrásból finanszíroz, beleértve a biztonságnövelő beruházásokat és az üzemidő-hosszabbítást - tájékoztatnak a közleményben.

Kitérnek arra, hogy a biztonságos üzemeltetésnek, a gazdaságos termelésnek és az üvegházhatású gázok kibocsátásától mentes működésnek is köszönhetően a magyar lakosság több mint háromnegyede támogatja, hogy Magyarország atomenergia segítségével gondoskodjon a villamosenergia-ellátásról. A Paksi Atomerőmű környezetében élők körében még inkább kiugró a bizalom magas aránya az atomerőmű iránt, az itt élők 95 százaléka támogatja a működését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.