Ötvenmillió állami forint egy másolt tanulmányért

Még a gépelési hibák is megegyeznek az Esplanade Kft. "tanulmánya" és egy korábbi, a paksi bővítésről írt anyag között - állapítja meg az Energiaklub, mely az iratokat hosszas pereskedés után most kapta meg az állami erőműtől. A botrányos múltú Szász András jegyezte kft. fércművét Kocsis István időszakában az állami MVM-csoport 50 millióért vette meg.

Még a gépelési hibák is megegyeznek az Esplanade Kft. által a paksi atomerőmű bővítéséről írt tanulmány és a korábban az ING által készített hasonló anyag között – közölte az Energiaklub nevű civil szervezet, amely hosszas pereskedés és az ítélet végrehajtását övező viták után most kapta meg az állami társaságtól a botrányos munkát, amelyért a korábbi vezetés alatt 50 millió forintot fizettek.

Kocsis István az atomerőműben: Paks vezetésére is alkalmasnak találták
Nem érte áramütésként a gyanúsítás, felkészült: régóta az energiaszektorban dolgozott

Az Esplanade Kft.-t a szóban forgó időszakban az a Szász András vezette, aki a 90-es évek közepén lehallgatóberendezésekkel kapcsolatos botrányba keveredett, később a Fradi háza táján jelent meg, abban az időszakban pedig, amikor Kocsis István irányította az MVM-et, a vezérigazgató tanácsadójaként tevékenykedett, jelenleg Kocsis Istvánnal együtt a vádlottak padján ül az MVM-ből a gyanú szerint ezalatt kisíbolt több mint tízmilliárd forint ügyében.

Kocsis István időszakában, 2008-ban az MVM tulajdonában lévő Paksi Atomerőmű 50 millió forintért rendelt az Esplanade Kft.-től tanulmányt az egység tervezett bővítését megalapozó úgynevezett Teller-projekt keretében.

A hangzatos, "Új atomerőművi blokkok létesítésének finanszírozási lehetőségei" című tanulmányt az MVM bűncselekménygyanús ügyeiben nyomozó rendőrség már korábban összecsapottnak ítélte.

Ám az MVM-nek az Orbán-kormány beiktatását követően megválasztott új vezetése hosszú ideig sem ezt, sem a gyanúkban érintett többi anyagot nem bocsátotta a nyilvánosság rendelkezésére.

Emiatt az Energiaklub több pert is indított az MVM-csoport cégei ellen, ami ugyan különböző szinteken változó eredményt hozott, ám végül a bíróságok az anyagok jó részét kiadhatónak ítélték. Az állami csoporttól ezután is csak részben, illetve vitatható kitakarásokkal küldték meg az anyagokat. Újabb egyeztetések hatására a csoport több részletben végül megküldte az anyagokat. Noha a szóban forgó, összecsapott tanulmány kiadása vélhetően kevéssé veszélyezteti az MVM üzleti érdekeit, az állami csoport legutoljára most, az Esplanade és a hozzá jelentősen hasonló ING-tanulmányt küldte meg, szintén kitakarásokkal.

Az Energiaklub elemzése szerint az ING tanulmánya korábban készült, mint az Esplanade-é, így véleményük szerint több oldalt az Esplanade másolt le az ING-anyagról. Mivel – a bíróság legutolsó döntésének megfelelően – az MVM több szövegrészt kitakart, így más egyezések megállapítása nehézségekbe ütközik.

Az átlátszó.hu korábbi információi szerint az MVM jelenlegi vezetője, Baji Csaba ugyanezen időszakban tanácsadója volt mind a Szász András jegyezte spanyol Puerto 2006 s.l.-nek, mind az MVM-nek.

Az ügy tragikus szálaként az Esplanade-szerződést az állami társaság részéről konkrétan jegyző Molnár László, akit szintén megvádoltak, azóta elhunyt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.