Ötvenedik Airbusát kapta meg a Wizz Air

Az ötvenedik vadonatúj Airbus A320-ast adta át tegnap kora este a Wizz Airnek az Airbus repülőgépgyár, a HA-LYE lajstromjelű, 180 üléses repülőgép tegnap este nyolc óra körül szállt fel a Toulouse-Blagnac reptérről, s éjjel meg is érkezett Budapestre. Az utasszállító a hatósági munkákat követően Rigában, majd a romániai Craiovában teljesít majd szolgálatot. Noha az Airbus és a Wizz Air közötti megállapodások értéke nem nyilvános, de iparági szakértőink szerint ezzel 2,2 milliárd eurót is meghaladta az az összeg, amit a Wizz Air az európai konszernnél hagyott a gépek vételáraként.

Az A320-asok listaára jelenleg 85 millió euró normál konfigurációban, ám a konkrét vételár egyéni megállapodások függvénye. A most átvett gépet a Jackson Square Aviation nevű cég finanszírozta a Wizz Airnek, a San Francisco-i cég ezzel beállt azon finanszírozok sorába, amelyek lízingkonstrukciót biztosítanak a közép-európai diszkont légitársaságnak.

Idén a Wizz Air még öt repülőgépet vesz át, majd a következő évben kilencet – mondta Diederick Pen, a légitársaság üzemeltetésért felelős vezérigazgató-helyettese. A légitársaság egyébként jelenleg 52 gépet üzemeltet a flottájában, ám az első néhányat nem közvetlenül a repülőgépgyártól, hanem egy lízingcégtől vásárolta. Így lehetséges, hogy a mostani gép az ötvenedik, amelyet az Airbus közvetlenül a tíz éves légitársaságnak adott át.

A gépátvételről részletek az Egek Ura Blogon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.