Ötmillió dollárért énekelt Jennifer Lopez a Mol-vezér orosz barátjának

Jennifer Lopez, Sting, Enrique Iglesias, Patricia Kaas, Elton John, Beyoncé és Alla Pugacsova is felvonult az egyik legnagyobb orosz olajmágnás, Mihail Gucerijev fia esküvőjén. Az oligarcha négy éve megvédte és a barátjának nevezte Hernádi Zsoltot a Mol-vezér ellen zajló horvát büntetőperben.

Nem adta alább fia esküvőjén sem a Forbes magazin által becsült 6,2 milliárd dolláros - közel kétezermilliárd forintos - vagyonával a világon a 205., Oroszországban a 16. leggazdagabbnak, illetve a legmódosabb orosz család tagjának számító Mihail Gucerijev orosz oligarcha: Szaid Gucerijev és Hadizsa Agahova szombati lagziján Jennifer Lopez, Sting, Enrique Iglesias és Patricia Kaas húzta a talpalávalót. Nem hiányozhatott a fellépők közül a szovjet időkből ismert Alla Pugacsova sem - derül ki a Komszomolszkaja Pravda tudósításából. A források a vendégek között említik az orosz celebek mellett Elton Johnt és Beyoncét is. Jennifer Lopez előadásában sok boldogságot kívánt az ifjú párnak. Csak a híres amerikai énekesnő fellépti díját ötmillió dollárra becsülik. Az ünnepség hatszáz vendégének a legpatinásabb moszkvai étterem, a Szafisa adott otthont. Agahova, csakúgy, mint Gucerijevék, ingusföldi. A boldogság a moszkvai orvosi egyetem diákjaként talált rá.

Gucerijev a Rusznyeft nevű orosz olajcég tulajdonosa, de rokonaival együtt birtokolja a BIN csoportot, valamint számos más energetikai, ingatlan- és médiatársaságot. 2007-2010 között a kegyvesztettnek látszó orosz oligarchák keserű kenyerét ette, egy időre el is hagyta Oroszországot, ám azóta a jelek szerint visszanyerte a Kreml jóindulatát. Másik fia, Csingiz 2007-ben máig nem teljesen tisztázott körülmények között, autóbalesetben elhunyt.

Gucerijev komoly szerepet játszott a Hernádi Zsolt Mol-vezér elleni horvát büntetőeljárásban is. Az oligarcha többször is megjelent a zágrábi perrel kapcsolatos idézéseken, amire jellemzően Boeing 737-es magánrepülőgépével érkezett. Közel négy éves vallomásában sajátjának nevezte azokat az offshore cégeket, amelyeket a horvát vádak szerint a Mol az Ivo Sanader akkori horvát kormányfő megkenésére szolgáló több millió dollár csatornázására szánt volna. (Bonyolítja a helyzetet, hogy a Heti Válasz a szóban forgó vállalkozásokat az orosz Gazprom leányvállalati listáján lelte fel. Ráadásul Gucerijev egy ponton úgy emlékezett, a pénz magyar üzlettársáé, Fazakas Imréé.)

Gucerijev Hernádihoz és Sanaderhez hasonlóan határozottan tagadta a vádakat, Hernádi Zsoltot a barátjának, üzlettársának, az olajszektor kevés becsületes személyiségei egyikének nevezte. A pénzt szerinte éppen a vád oldalán álló Robert Jezicnek szánta volna, aki ugyanakkor szavai szerint az átutalásért cserébe nem tett semmit, ellenben a pénzt se küldte vissza. Rá egy évre a Mol eladta közösen tulajdonolt szibériai olajmezőikben lévő részét a Rusznyeftnek.

Magyar mágnáskörökben hasonló rongyrázás nem ismert. Egy „gyanús" esetre emlékezhetünk, amikor Csányi Sándor OTP-vezér és Mol-alelnök fiának tíz évvel ezelőtti esküvőjén Robbie Williams hasonmása énekelt pár számot. Noha az első bulvárhíradások az előadóban magát a brit popsztárt vélték felfedezni, ezt az érintettek cáfolták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.