Osztrák erőmű épül a Dunánál

Negyvenötmilliárd forintért épít erőművet Dunaújvárosban az osztrák Prinzhorn-csoporthoz tartozó Hamburger Hungária. A beruházás alapkőletételén Orbán Viktor kormányfő is részt vett.

Az alapkövet Orbán Viktor miniszterelnök, Cord Prinzhorn, a Prinzhorn Holding vezérigazgatója, valamint Bencs Attila, a Hamburger Hungária ügyvezető igazgatója helyezték el. Beszédében a kormányfő elmondta, hogy „ismét versenyben vagyunk a régió legjobban, legátgondoltabban és leggyorsabban fejlődő országa címért, nagy versenyt futunka térség többi országával". A miniszterelnök megjegyezte: az energiaár lesz a legfontosabb kérdés a következő 2-3 évtizedben. „Aki nem tud olcsón energiát előállítani saját magának, az versenyezni sem tud majd” – fogalmazott az MTI tudósítása szerint.

„Európai versenyképességünk a nagy hatékonyságú és alacsony költségekkel járó energia-megoldásokon múlik”- mondta Cord Prinzhorn, a Prinzhorn csoport vezérigazgatója. „Elkötelezettek vagyunk a térség iránt; a magyar gazdaság fontos szektorai és az export számára állítunk elő csomagolóeszközöket. Vevőink nagyra értékelik az újrahasznosított papír környezeti előnyeit csakúgy, mint a magas minőségű csomagolási és nyomtatási megoldásainkat.

Büszkék vagyunk rá, hogy az elmúlt hat évben végrehajtott mintegy 250 millió eurós beruházásainknak köszönhetően Dunaújváros Európa egyik papírgyártási központja lett. Az erőmű megépítésével ezt a vezető helyünket fogjuk megszilárdítani” – tette hozzá Cord Prinzhorn. A saját erőmű lehetővé teszi a Hamburger Hungária, Európa számára, hogy javítsa a hulladékpapírból történő hullámalappapír gyártásának hatékonyságát az energiaköltségek csökkentése és a hulladék-papírhasznosítás teljes körűvé válása révén.

A hőt és villamos energiát kapcsoltan előállító erőmű szilárd tüzelőanyagokat, többek között a papír-előállítás során keletkező hulladékokat, valamint biomasszát és szenet fog elégetni. Az erőmű a felhasznált tüzelőanyagban mérve 172 MW, előállított hőben és előállított villamos energiában kifejezve pedig 158 és 42 MW kapacitású lesz. Az építkezés másfél éves időszakában a beruházás átlagosan mintegy 300 főnek fog munkát adni. A 2015 második félévében tervezett üzembe helyezést követően pedig az erőmű mintegy 60 közvetlen, kiemelkedően magas fizetéssel járó munkahelyet fog biztosítani, amivel együtt a Prinzhorn Csoport munkavállalóinak száma Dunaújvárosban meg fogja haladni az 550-et.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.