galéria megtekintése

Nagyon fura trafikmutyit göngyölítettek fel Szombathelyen

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 05. számában
jelent meg.


Batka Zoltán
Népszabadság

A szombathelyi Fidesz környékén is megfordult üzletembereket gyanúsít az ügyészség azzal, hogy a 2013-as trafiktender idején megpróbálták befolyásolni a pályázat eredményét. Úgy tudjuk, ebben az ügyben pénz nem cserélt gazdát, és a pályázat kiírói és elbírálói sincsenek a gyanúsítottak között.

Igen fura trafikmutyit tárt fel az ügyészség a napokban: négy személyt, köztük egy Szombathelyen éjszakai vendéglátóhelyeket üzemeltető vállalkozót, annak ügyvédjét és egy másik helyi vendéglátóst gyanúsított meg a Központi Nyomozó Főügyészség azzal, hogy 2013 elején megpróbálták befolyásolni a trafikpályázat akkor zajló elbírálását.

A Blikk, majd a Nyugat.hu is beszámolt arról, hogy a főügyészség négy személyt „hivatali vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés” bűntettének gyanújával hallgattak ki. A gyanúsítottak között nincs se közszereplő, se hivatalos személy.

A főügyészség tájékoztatásából arra lehet következtetni, hogy valaki vagy valakik 2013 elején úgy próbáltak befolyásos vesztegetőként feltűnni a nyugat-magyarországi városban, hogy végül korrupciós kísérletükkel el sem jutottak a trafikpályázat hivatalos döntéshozóihoz. Hogy még kacifántosabb legyen az ügy, az ügyészség megállapításaiban kenőpénzre utaló megállapítások sem szerepelnek. Vagyis egyelőre nem tudni, hogy a gyanúsítottak ténylegesen milyen módon próbálták – feltehetően sikertelenül – befolyásolni a trafikpályázat végeredményét.

 

A Népszabadság forrásai a most gyanú alá vont, pizzériát és éjszakai szórakozóhelyet üzemeltető vállalkozót a helyi éjszakai üzleti élet ismert alakjaként jellemezték, aki az utóbbi években a korábbi fideszes alpolgármester, Lazáry Viktor környezetében tűnt fel. Mint ismert, Lazáry végül a személye körül kipattant drogügy miatt lemondott a posztjáról, majd a Fideszből is kilépett. Forrásaink szerint vele együtt a most gyanú alá vont vállalkozó is kikerült a párt „vonzáskörzetéből”. A Fidesz egyébként nemrég feloszlatta a szombathelyi alapszervezetet, a hírek szerint többek között Lazáry ügyei miatt.

Üzletük, megélhetésük elvesztése miatt tüntettek a piacot újraosztó törvény elfogadásakor
Üzletük, megélhetésük elvesztése miatt tüntettek a piacot újraosztó törvény elfogadásakor
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Nem tudni, a Központi Nyomozó Főügyészség miért csak mostanra jutott el a gyanúsításig. Annyit jeleztek, hogy a trafiktender ügyében érkezett feljelentések nyomán 2013 júniusában rendeltek el nyomozást úgy, hogy az összes feljelentést egyetlen ügybe vonták össze. Ezután hosszú csend következett – legalábbis nem érkezett információ nyomozati cselekményről. Majd 2014 novemberében írta meg lapunk, hogy a koncesszióra pályázók közül a fővárosban több volt és újdonsült dohánykereskedőt is meghallgattak az ügyészek, és itt került elő a szombathelyi szál. Több forrásunk szerint, a kitiltási botrány kirobbanása után kapott lendületet az ügyészség nyomozása. Emlékezetes, hogy az amerikaiak a kormányzati hátterű korrupció állatorvosi lovaként jellemezték a trafikmutyit.

Decemberben Szombathelyre érkezett három ügyész és számos sikertelen pályázót is meghallgattak. Az ügy kapcsán akkor a helyi MSZP vezetője, Czeglédy Csaba közleményében nehezményezte, hogy az ügyészek a sikertelen pályázókat hallgatták ki ahelyett, hogy a trafikjogot elnyerő vállalkozóknál érdeklődtek volna, elvégre nekik lehetett tudomásuk a hivatali korrupcióról.

A most meg gyanúsított négy vesztegető története a jéghegy csúcsának hat ahhoz az információhalmazhoz képest, amit a szombathelyi trafikmutyi ismerői összegereblyéztek az elmúlt két évben. Az MSZP közleménye is számos helyi trafikosdinasztiává emelt, Fidesz-közelinek tudott vállalkozót ajánlott az ügyészek figyelmébe, akiknél „érdemes lenne hazugságvizsgálót alkalmazni”.

Ömlöttek az információk az ügyészségre – jellemezte a helyzetet egy helyi forrásunk, aki szerint a trafiktender eredményhirdetése után többen is elmondták az ügyészeknek, hogy szerintük Szombathelyen hogyan történt a koncessziók leosztása, de úgy tudni, hogy a fővárosban meghallgatott dohánykereskedők közül is többen „borítottak”. Sőt: néven nevezték a kormánypárthoz kötődő helyi kijáróembereket, akik koncessziónként 2-4 millió forintért vállalták, hogy „egyengetik” a fizetőképes pályázók ügyét. A helyiek tudnak olyanról, amikor „balul sült el” a korrupciós kísérlet, mivel a kijáró „lenyelte” az átadott kenőpénzt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.