Őszre is maradt meglepetés

Valamennyit visszanyert ősszel elveszített erejéből a magyar ipar, amelynek kibocsátása novemberben 5,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az októberihez képest 3,3 százalékos előrelépést mutatott ki előzetesen a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) azzal a megjegyzéssel, hogy a növekmény egyértelműen a járműgyártásnak köszönhető.

A járműgyártást leszámítva az ipar többi ágazata vagy stagnált, vagy gyengébben teljesített. A részletes számokat egy hét múlva közli a KSH, akkor tudható meg az is,hogy a jövő kilátásait megbízhatóan jellemző megrendelésállomány folyamatos csökkenésében volt-e korrekció. Az év vége felé hagyományosan megszaporodnak a megrendelések, s ha ez elmarad, az érzékenyen érinti a magyar gazdaság növekedését meghatározó ipart.

Az Audi dinamikus növekedése javítja a magyar statisztikákat
Az Audi dinamikus növekedése javítja a magyar statisztikákat
Kurucz Árpád / Népszabadság

Az ágazat decemberi adatait fenntartással kell kezelni, arra vonatkozóan nem is bocsátkozik jóslásokba Kondrát Zsolt elemző, mondván: az ilyenkor szokásos gyárleállások hossza, a munkanapok száma jelentősen torzíthatja az adatot. Mindent egybevetve az MKB Bank vezető elemzője szerint masszív, 7,4 százalékos ipari termelésnövekedés történhetett 2014-bern, főképp az első fél év zömmel két számjegyű dinamikájának köszönhetően. A felfutás azonban egyszeri volt, idén fokozatosan a 3 és 3,5 százalék közötti sávba tér vissza az ipari termelés bővülése.

A német autóipar megerősödésétől sem várható újabb csoda, a nagy gyártók most érték el ismét a tavaly év eleji teljesítményüket. A Suzukiban viszont van lehetőség, s ha az új modelljüket az év elején újra két műszakban kezdik el gyártani, az nyomot hagyhat majd az ipari statisztikákon – közölte lapunkkal Kondrát Zsolt.

Az ipar egyelőre Németországban sem hasít: a gazdasági tárca szerint a novemberben feladott ipari megrendelések az előző havitól 2,4 százalékkal maradnak el, szemben az elemzők 0,8 százalékos mérséklődést jelző várakozásaival. A rendelésállomány csökkenése a német megrendelésekkel állandó szinkronban lévő magyar export számára nem éppen szívderítő hír. (Kivitelünk 28 százaléka már a német piacra irányul.) Októberben még 2,5 százalékos pluszt mértek, ez a növekmény most gyakorlatilag lenullázódott. A hazai megrendelések 4,7, a külföldről érkezők 0,7 százalékkal estek vissza – írja a Dow Jones hírügynökség. A szaktárca szerint különösen a tömegáru-megrendeléseknél volt drámai visszaesés. Több elemző szerint nem érdemes távolra mutató következtetéseket levonni a rossz adatból, a főbb makromutatók – így a rekordszintre csökkent munkanélküliség és a kilátásokat tükröző menedzserindexek – azt jelzik, hogy ha csigalassúsággal is, de felfelé tart a német gazdaság. A negyedik negyedévben a növekedés az előző háromhavit 0,1 százalékkal haladhatta meg.

Megfúrhatják az Audi állami támogatását

Brüsszelben nem értik, miért éppen az európai piacvezető Volkswagen konszernhez tartozó Audi győri beruházását kellett kiemelten támogatnia a magyar kormánynak, miként arra is választ várnak, hogyan kúszott fel előzetes jóváhagyásuk nélkül majd négyszeresére, 40 milliárd forintra az állami támogatás. Matolcsy György akkori nemzetgazdasági miniszter 2011-ben még csupán 11 milliárdos apanázsról beszélt, s csak tavaly nyáron vált világossá, hogy ennél sokkal többről van szó. A 11-es szám rendben lenne, csakhogy százalékban kifejezve került ennyibe az Audi kegyeinek elnyerése: az 1,2 milliárd eurós beruházásból ugyanis 133 millióval veszi ki a részét az állam. Az Európai Bizottság részéről az ügyben indított vizsgálat most ott tart, hogy – a HVG értesülései szerint – Brüsszel kezdeményezte az állami támogatás felfüggesztését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.