Őszi ügyfélhullás állami ölbe

Akár az ősszel az ENKSZ–Főgázhoz kerülhetnek a GDF Suez lakossági gázfogyasztói. Az állami szolgáltató akkor már másfél millió ügyfelet láthat el – az alacsony díjszintek miatt valószínűleg veszteséges működés mellett.

Valószínűleg nem kell sokáig csak a politikai marketing erejében bíznia az állami ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltatónak (illetve a hivatalos kommunikáció szerint „hozzá tartozó”, valójában a tulajdonában nem lévő Főgáznak): minden valószínűség szerint ugyanis néhány hónapon belül a GDF Suez több mint 700 ezer észak-dunántúli és dél-alföldi gázfogyasztója egyszerre hullik a társaság ölébe. Így a körülbelül ugyanennyi háztartást ellátó Főgáz bázisán akár már az ősszel az ország legnagyobb, csaknem másfél millió lakossági ügyfelet ellátó gázszolgáltatója jöhet létre.

A Dunamenti Erőműtől tavaly váltak meg
A Dunamenti Erőműtől tavaly váltak meg
Máthé Zoltán / MTI

A politikusok egyelőre főként nemzeti hívószavakkal igyekeznek pótolni az új állami gázszolgáltató abbéli hiányosságát, hogy ott se olcsóbb a gáz. Ennek megfelelően nem ismert, hány polgárt mozgat meg például az az érv, hogy átlépése hozzájárulhat a rezsicsökkentés fenntartásához.

Ám Horváth Péter elnök-vezérigazgató álma, hogy akár már az év végén ők láthassák el a hazai fogyasztók több mint felét, egy pillanat alatt valósággá válhat. A GDF Suez ugyanis lapunkkal csütörtökön közölte, hogy visszaadná a lakossági szolgáltatást is magában foglaló úgynevezett egyetemes szolgáltatási engedélyét. Mint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hiva­taltól megtudtuk, a kérelem már­cius 18-án érkezett hozzájuk. Talán nem véletlenül mindössze nyolc nappal az után, hogy a Fidesz törvénymódosító csomagot nyújtott be a folyamat megkönnyítésére.

A hivatal a beérkezéstől számított tizenöt napon belül felhívást tesz közzé, azt tudakolván, ki szeretné átvenni az ily módon elárvult fogyasztókat. A jelentkezők húsz napon belül tehetnek ajánlatot például arra, mikortól látják ezt lehetségesnek. Ezután a hivatal választ – jelentkező híján kijelöl – egy szolgáltatót, és az átvételt is meghatározza egy ekkortól számítva 3–18 hónappal későbbi időpontban.

A piac a hazai gázcsoportok közül kizárólag az ENKSZ–Főgáz jelentkezésére számít: a másik két, még talpon lévő külföldi hátterű csoport, az E.ON és a Tigáz esetében is inkább a lakossági engedély visszaadása lehet napirenden. A Főgáznál megkeresésünkre csak a részletek megismerése után ígértek tájékoztatást, viszont emlékeztettek most megszerzett országos engedélyükre.

Félreérthető felállás

Az ENKSZ–Főgáz csütörtöki zászlóbontásán az előadók – Németh Lász­lóné pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkár, valamint Horváth Péter, az állami ENKSZ elnök-vezérigazgatója – továbbra is félreérthetően fogalmaztak a két cég viszonyáról. Szavaik szerint ugyanis a Főgáz az ENKSZ-hez „tartozik”, illetve a Főgáz az „ENKSZ-en keresztül” kapott országos engedélyt. A Főgáz azonban továbbra is az állami Magyar Fejlesztési Bank (MFB) tulajdonában áll, az ENKSZ pedig a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőé.

Kormányzati forrásaink szerint e kijelentések inkább a jövőbeli állapotot tükrözik, amennyiben az ENKSZ és a Főgáz között létrejöhet egy szol­gáltatási szerződés, illetve az ENKSZ felett is megjelenhet tulajdonosi megbízottként az állami MFB.

Szakértők szerint az egyetemes szolgáltatás minden belső tarifáját az állam szabja meg, ami a „rezsiharc” folytán mára minden társaságnál veszteségessé vált, nem termeli ki saját költségeit. A tevékenység elsősorban a gázkereskedelmet és az ügyfélszolgálatokat foglalja magában, a gázhálózatot nem, amit a franciák meg is tartanak. Spekulációk szerint ha a Főgáznak mintegy másfél millió lakossági ügyfelet kell ellátnia a jelenlegi tarifákkal, az olyan veszteségeket okozhat, hogy – elkerülendő a tiltott állami támogatást – meg kell emelni a belső tarifákat. Ez viszont már marasztalhatja az éhezést addig kibíró külföldieket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.