galéria megtekintése

Őszi pénzeső a Tigáztól

3 komment


Marnitz István

Szolgáltatóváltás Kisebb zökkenőkkel járhat, hogy október 1-jétől a Tigáz 1,2 millió lakossági és kiscéges ügyfelét már az állami Főgáz látja el.

Napokon belül 1,2 millió Tigáz-ügyfélből Főgáz-fogyasztó lesz
Napokon belül 1,2 millió Tigáz-ügyfélből Főgáz-fogyasztó lesz
Forrás: Mediaworks

Felboríthatja az átalánydíjas Tigáz-fogyasztók családi költségvetését, hogy október 1-jétől az Orbán-kabinet politikája miatt a kelet-magyarországi gázszolgáltató átadja lakossági és kis üzleti – együtt: egyetemes – fogyasztói ellátását a Főgáznak. Egész pontosan a gázellátás, ezzel együtt a számlázás kerül át az állami Első Nemzeti Közműszolgáltató (ENKSZ) irányítása alatt álló gáztársasághoz. A vezetékrendszer és annak üzemeltetése – így például a javítás és a mérőcsere – marad az olasz hátterű szolgáltatónál. Ennek megfelelően a váltás miatt se átszerelés, se külön mérőleolvasás, se más ügyben nem keresik fel személyesen az ügyfeleket. Ha bárki mégis ilyet tapasztal, az legalábbis felveti a területen szokásos átverés gyanúját.

A szabályok szerint a Tigáznak október 1-jei hatállyal teljesen el kell számolnia fogyasztóival, vagyis októberben végszámlát küld. Ez első körben kellemes meglepetést okozhat azoknak az átalánydíjasoknak, akik a nyári hónapokban tényleges fogyasztásuknál értelemszerűen jóval többet fizettek azért, hogy télen viszont ne kelljen annyit. Ők az október 1-jei mérőállás alapján emiatt tetemes, akár több tízezer forintos summát is visszakapnak a Tigáztól.

 

Mint az a tájékoztatásokból kiderül, a Főgázzal az átadás-átvétel során közölték, hogy az ügyfél átalánydíjas vagy diktálós-e. Ezt nem kell külön beállítani: aki a Tigáznál átalánydíjas volt, a Főgáznál is az marad. A cégek állítják, hogy e tárgyban a korábbi fogyasztási adatok is átkerültek. Így valószínűleg a Főgáz is képes lesz majd viszonylag pontosan becsülni a részszámlák értékét. Ám az elszámolás október 1-jei időpontja és a visszafizetett összegek miatt a havonta fizetendő összegek mértéke mégis magasabb lesz az addiginál. Az ENKSZ lapunk megkeresésére erről úgy fogalmazott: ha az ügyfél a szolgáltatóváltás során az alacsonyabb nyári fogyasztás miatt pénzt kap vissza, azt „célszerű félretenni" az elkövetkező téli számlák kiegyenlítésére. A megszokott részszámlaösszeg pedig az átvételt követő első éves leolvasás után áll vissza. A tigázos fogyasztók legkorábban novemberben kapnak Főgáz-logós számlát.

A Tigáznál diktálást választóknak se kell ezt külön megerősíteniük. A mérőállás pontos közlésére a Tigáz szeptember második felében biztosít lehetőséget. Az októberi mérőállást már a Főgázzal kell közölni, mégpedig október 27. és november 9-e között – írta az ENKSZ.

A csoportos beszedési megbízáson sem kell módosítani. Ugyanakkor az ENKSZ közléséből az következik, hogy az elektronikusszámla-bejegyzést – még ha „egyszerűsítetten" is – meg kell újítani.

Mindez nem teszi elkerülhetővé, hogy a két cég minden érintett fogyasztó október 1-jei mérőállását kisebb-nagyobb pontosságú becsléssel állapítsa meg. Erről a Tigáz annyit írt, hogy az eltérés a fogyasztót nem érintheti hátrányosan. Mindenesetre nem árt felidézni, a becslésből a hasonlóan magabiztos rákészülés után igen nagy kalamajka keveredett az év elején, amikor az E.ON fogyasztóit vette át a Főgáz. Akkor a német gázszolgáltató elismerte, hogy az átállás során rossz alapon kiszámított fogyasztási adatokat adott át a Főgáznak, aminek nyomán az érintett fogyasztók hirtelen hatalmas számlákat kaptak kézhez. Ennek elkerülése tárgyában a Tigáz és az ENKSZ annyit írt, hogy szorosan együttműködnek. A hazai gázszolgáltatók közül ugyanakkor pont a Tigáz az, amelynek nyilvántartása az utóbbi idők során – legalábbis az ezres nagyságrendben kézbesített téves behajtási költségátalányok ügyében – jelentős bizonytalanságot mutatott.

A behajtási költségátalány kapcsán az ENKSZ lapunkat arról tájékoztatta, hogy itt is érvényesül az általános szabály. Az elszámolási vitákat az átadást követően is a korábbi szolgáltatóval kell lefolytatni. Egy-egy ilyen folyamatban lévő ügy nem akadályozza meg az átadás-átvételt és az ellátás megkezdését. Idesorolható az is, ha a lakossági fogyasztó egy darabig nem fizet.

Ha ugyanakkor az ellentét már a mérő kikapcsolásáig fajult, a Főgáz csak akkor indítja újra a szolgáltatást, ha a Tigáz bármikor a jövőben jelzi a számára, hogy az eset számára megnyugtatóan lezárult.

A Tigáz-DSO Kft. a jövőben is eljár a következő ügyekben:

► gázvezeték-csatlakozást igénylők előzetes tájékoztatása, ajánlattétel, csatlakozási szerződés ügyintézése

► telekhatáron belüli gáztervek felülvizsgálata és jóváhagyása

► telekhatáron belüli gázszerelések műszaki-biztonsági ellenőrzése

► a felhasználó tulajdonában levő rendszerek műszaki biztonsági felülvizsgálata

► nyomásszabályozók és gázmérők felszerelése, cseréje

► fogyasztói gázrendszerek beüzemelése

► gázmérő-leolvasás, gázmérőhely-ellenőrzés

► fogyasztási hely kikapcsolása, üzemzavar-elhárítás

► hálózatüzemeltetéssel és –fejlesztéssel kapcsolatos munkálatok

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.