Összeomló szerverek miatt lefagyott a fűtéspályázat

A nagy érdeklődés miatt már az első napon összeomlottak a budapesti és Pest megyei lakossági fűtéskorszerűsítési pályázatokat befogadó szerverek, ezért a beadás most szünetel, a jelentkezőket hat nap múlva újra várják - szűrhető le a kiírás hivatalos internetoldalain rövid ideig feltűnt közlemény alapján.

Az Otthon Melege Program Fűtéskorszerűsítés (Kazáncsere) Alprogram pályázatra a várakozásokat felülmúló érdeklődésből adódóan informatikai túlterheltség jelentkezett - volt 22-én olvasható a Budapesten és Pest megyében aznap 0 órától megnyílt első lakossági energiatámogatási forduló portálján. A beadás jelenleg szünetel - közölték.

A probléma megoldásán kollégáik megfeszített erőkkel dolgoznak, elhárítását követően a beadás ismételten lehetségessé válik - írták. A beadásokkal kapcsolatos információkat a hibaelhárítást követően megjelentetik, minimum 12 órával előre jelezve, hogy a pályázatok benyújtása mikortól válik lehetségessé - zárul a rövid közlemény.

A pályázatot kezelő ÉMI Nonprofit Kft.-nél ma reggel civil érdeklődésünkre nem mondták, hogy sietnünk kellene és telefonon az informatikai hibáról sem tettek említést. Noha a társaság honlapján szüneteltetési bejelentésre nem leltünk, egy felkiáltójeles közlemény voltaképp már az informatikai hiba elhárításának várható végét is megelőlegzi.

Eszerint az első, budapesti és Pest megyei pályázatokat október 28-tól várják. Ez hat nappal követi az eddig hatályos kiírás első indulási napját. (Ebből tehát az is következhet, hogy a hibát már elhárították, de az újranyitásról az azt megelőző 12 óra helyett már hat nappal előtte tájékoztatnak. Igaz, a két közlemény között kevés a tartalmi átfedés.) Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye a rájuk vonatkozó eddigi időponthoz képest három napot csúszva 30-ától jelentkezhet. Bács-Kiskun, Békés, Csongrád lakosainak plusz hat napot, november 5-ig kell várniuk. Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád négy nappal később, november 7-én, Komárom-Esztergom, Fejér, Veszprém további szintén hat napot várakozva november 12-én nyomhatja a gépén az entert. Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala megye pályázói számára kilenc napot csúszik a beadás első napja, így 19-én jelentkezhetnek, csakúgy, mint a Baranya, Somogy és Tolna megyeiek, akik számára 21-én nyílik meg a lehetőség.

Ezen túlmenően - némi zaklatottságot tükröző szövegezéssel - az ÉMI arról is tájékoztat, hogy elfogadják, ha a beadott papírok dátuma október 22-e előtti. Ha jól értjük, abból se csinálnak nagy ügyet, hogy a már megkötött vállalkozói szerződésben a beruházás kezdési időpontja 22-e utáni, de a tényleges beadás előtti, feltéve, ha a munkákat a kedvező elbírálás kézhezvételéig nem kezdik meg ténylegesen.

Nem ez az első módosítás: az illetékes Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) eredetileg szeptember 22-én jelentette be az egymilliárdos keretű lakossági kazáncserepályázatot legfeljebb négylakásos házak magántulajdonosai számára. Október 17-én "a pályázati iránti nagy érdeklődésre való tekintettel, valamint a pályázatok zavartalan, problémamentes benyújtása érdekében" térségenként eltérő beadási időpontokat és keretösszegeket határoztak meg.

Szakértők szerint valójában erről is abbéli félelmükben döntöttek, hogy szervereik előbb-utóbb leomlanak majd a bitek rohamától. A jelentkezők áradata ugyanakkor már csak azért sem lehetett váratlan, mert a mostani lakossági energiatámogatási fordulóban - valószínűleg a korábbi évek leveles és élő tolongásai elkerülése végett - már kizárólag elektronikus formában fogadnak el pályázatot. (Ehhez kormányablakos és külön a pályázathoz igényelt regisztrációs kód szükségeltetik.) Az ilyen helyzetek gördülékeny kezelése ma már nem tartozik a megoldatlan számítástechnika rejtélyek közé. Így szakértők szerint a gikszer a 90-es évek Magyarországának informatikai fejlettségét idézi.

Mint arról korábban beszámoltunk, Budapestre és Pest megyére összesen 294 millió forint forrás jut. Ez 500-1000 lakás felújítását teheti lehetővé a kétmilliós fővárosban. A támogatás felső határa lakásonként változatlanul a beruházás maximum 40 százaléka, legfeljebb 650 ezer forint. Ez alapján inkább az megy csodaszámba, hogy 22-ét követően egyáltalán még befogadnak jelentkezőket. Belegondolni se merünk, mi lesz a nyílászárócserére kiírt, hasonló ütemezésűre változtatott, 1,1 milliárd keretű pályázat sorsa, melyre elsőként - a még érvényes tervek szerint - október 29-e 0 órától ismételten a fővárosi és Pest megyei jelentkezőket várják. Ha lehet, még kevésbé érthető, hogy a harmadik, hűtőcserére kiírt, mindössze 627 milliós keretű pályázat jogosultjainak körét e hét kedden a nagycsaládosok és a nyugdíjasok mellett kiterjesztették az egész országra. Számításaink szerint ebből a keretből az eredeti jogosultaknak is csak kevesebb mint egy százaléka reménykedhetett olcsóbb hűtőben.

A témáért felelős NFM 22-e esti lapzártánkig nem jelentetett meg közleményt a befogadás szüneteltetéséről, sőt a tényszerűnek nevezhető első közleményt időközben az összes hivatalos oldalról törölték. Így jelenleg hibamagyarázat nincs, csak új beadási időpontok, és az előzmények tükrében azt is érdemes megbecsülni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.