galéria megtekintése

Közös magyar-szlovák gázvezeték (és kampány)

5 komment


Marnitz István
NOL

Szadán Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök jelképesen összekötötte a Magyarországot és Szlovákiát összekötő új gázvezetéket. A magyar kormányfő a mindkét országban közeledő választásokon viccelődött, valamint úgy vélte, hogy az EU kevéssé értheti az új gázvezeték jelentőségét. Fico azért megköszönte a beruházáshoz adott 30 millió eurós EU-támogatást.

Szadán Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök jelképesen összekötötte a magyar-szlovák gázvezetéket. Orbán Viktor húzta a csavart, Robert Fico pedig a másik oldalon ellentartott. Egyesek szerint különösebb okot sem a helyszín, sem a beruházás készültségi foka nem adott az ünneplésre, hisz még nincs meg a használatbavételi engedély.

Pap Géza, a kivitelezés irányítója, aki tavaly év végéig birtokolta a munkát végző Olajterv többségét is, kifejtette: a vezeték most lett kész, szaknyelven mechanikailag komplett, a tervek szerinti április 3-i időpont előtt. Egy korábbi dokumentum szerint Szadán kompresszorállomás, valamint úgynevezett görényváltó és szűrő-mérőállomás létesült.

Pap Gézától megtudtuk: már a görényes vizsgálat és a vizes nyomáspróba is sikerrel lezajlott a szlovákiai Felsőzellőtől Vecsésig tartó teljes, 111 kilométeres szakaszon. Gáz május 15-től kerül a rendszerbe.

 

Július 1-től indul a próbaüzem, és ha ez gond nélkül lezárul, január 1-től kaphatja meg a vezeték a kereskedelmi üzem beindításához szükséges használatbavételi engedélyt. A protokollt ismerők szerint ez is alkalmat adhat egy újabb állami ünneplésre.

Orbán Viktor és Robert Fico összekötik a vezetéket
Orbán Viktor és Robert Fico összekötik a vezetéket
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Korábban ismertetett adatok szerint a 80 centiméter átmérőjű, évi 5 milliárd köbméter szállítására alkalmas vezeték 92 kilométeres magyar szakaszának tulajdonosa az állami MVM Magyar Villamos Művek és a szintén állami Magyar Fejlesztési Bank 49,98-49,98 százalékos tulajdonában álló Magyar Gáz Tranzit Zrt. A tervezési-kivitelezési munkálatokat a magyar szakaszon 35,59 milliárd forintért a - nemrég Polony István többségi tulajdonába került - Olajterv-csoport végezte.

A sajtótájékoztatón a gázvezetékről alig esett szó. Annak apropóját ugyanis az szolgáltatta, hogy - mint azt Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár kifejtette - a most aláírt kétoldalú megállapodás értelmében a 2020-ig terjedő uniós költségvetési időszak alatt (értsd: uniós pénzből) 11 új út, hét Ipoly-híd, egy Ronyva-híd és két újabb kompkapcsolat épül.

Beszédében az amúgy feltűnően jó kedélyű Orbán Viktor nagyrabecsülését fejezte ki a magyar nép nevében a szlovák nép és Robert Fico iránt. A Szlovákiában is közelgő választásokra utalva csak azért nem mondott - szavai szerint - biztató és baráti szavakat (az amúgy szociáldemokrata) Robert Ficónak, mert nem tudja, hogy itt, Közép-Európában ez nem átok-e.

A közép-európai élethelyzetet hosszan elemezve elismerését fejezte ki Szlovákiának a válság idején mutatott gazdasági teljesítménye iránt. A vezetékről annyit mondott - hangsúlyozva, pontosan kell fogalmaznia, „hogy a kampányban ne kezdjék ki" -: ezen a jövőben érkezhet Magyarországra nem orosz gáz is.

Emeli sisakját - Orbán és Fico az ünnepség után
Emeli sisakját - Orbán és Fico az ünnepség után
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Szerinte az Európai Uniótól érkezett vendégük, akit szintén „tisztelettel kell" köszöntenie, valószínűleg nehezebben érti ezt a mondatot, mert tőlünk nyugatra már rég a múlté az, hogy egy ország energiaellátása szinte teljes egészében egy másik forrástól (jelesül Oroszországtól) függjön.

Szakértők szerint a szlovák vezetéken kétségtelenül érkezhet más forrású gáz, de alapvetően azért mégis orosz gázt kapunk majd onnan is. Ezt ugyanakkor vásárolhatjuk bármely más nemzetiségű, akár az orosznál olcsóbb cégtől is.

Egy esetleges orosz gázkrízis - a korábbi hasonló alkalmak tapasztalatai alapján - fizikailag a más forrású, vagy a nyugat-európai tárolókban lévő gáz Magyarországra szállítását is nehézkessé teszi. Szakértők úgy vélik, hogy a magyar-szlovák vezeték megléte nem elsősorban a fizikai szállításokat könnyíti meg, hanem egy ütőkártya lehet a majdani orosz gázártárgyalásokon.

A korábbi lábsérülése miatt kissé még bicegő Robert Fico emlékeztetett arra az Orbán Viktorral kötött megállapodásra, miszerint most elsősorban a két nép életminőségét javító közös fejlesztésekre összpontosítanak. A vezeték szerinte is hozzájárul a térségi ellátásbiztonsághoz, és az EU-nak megköszönte a fejlesztéshez adott 30 millió eurós támogatást.

A vendégek körében némi zavart okozott a környéken látott, illetve beásás előtt álló számos nagyméretű vezeték. Ám mint szakértőktől megtudtuk, ezek nem a gázberuházáshoz tartoznak: az Olajterv a környéken futó Barátság-1 olajvezeték elöregedett szakaszait cseréli.

Nehézségek az Ipolynál

A kivitelezésben a legnagyobb gondot az Ipoly alatti szakasz átfúrása jelentette - tudtuk meg Pap Gézától. A holland Visser & Smit Hanab ott végzett munkájával elégedetlen is, mivel emiatt egy másik furaton keresztül voltak kénytelenek a gázcsövet átvezetni. A pluszmunka a helyszínen öt hónapos csúszást okozott, de ez a teljes kivitelezés határidő előtti befejezését nem befolyásolta. Ezenkívül különös kihívást jelentett a Rákos-patak keresztezése is. A telekviták nem lépték át az ilyenkor szokásos mértéket - vélekedett.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.