Orvosokat vesztegetett meg a Pfizer

A Pfizer gyógyszergyártó óriás 60 millió dolláros büntetést fizet az amerikai tőzsdehatóságnak és a Igazságügyi Minisztériumnak amiatt, hogy éveken át megsértette a korrupcióellenes szabályokat.

A Pfizer gyógyszergyártó óriás 60 millió dolláros büntetést fizet az amerikai tőzsdehatóságnak és a Igazságügyi Minisztériumnak amiatt, hogy éveken át megsértette a korrupcióellenes szabályokat – adta hírül a CNN. Az amerikai cég helyi képviselői a kedvezőbb elbánás érdekében lefizettek kormánytisztviselőket, a hatósági engedélyek beszerzését is kenőpénzzel könnyítették meg.

A megvesztegetések Bulgáriában, Csehországban, Horvátországban, Kínában, Olaszországban, Kazahsztánban, Oroszországban és Szerbiában történtek 2001 óta. Kínában például orvosokat vettek rá, hogy a Pfizer gyógyszereit írják fel betegeiknek. Jóindulatukat azzal nyerték meg, hogy felkapott üdülőhelyeken luxuskörülmények között szórakoztatták őket „konzultáció” ürügyén. Horvát orvosok a felírt gyógyszerek után részesedést is kaptak. A Pfizer azért úszta meg az ügyet viszonylag olcsón, mert a felderítésben készségesen együttműködött a hatóságokkal. A kenőpénzadás helyi kezdeményezés volt, a vállalatvezetés nem tudott róla – állította a Pfizer.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.