Szenved Hévíz az oroszok nélkül

Érzékenyen érinti az orosz gazdaság teljesítményének visszaesése, a rubel leértékelődése Hévíz turizmusát. A város az utóbbi években az ideérkező orosz turisták egyik legkedveltebb célpontja lett, s jelentős részét adják a helyi idegenforgalmi bevételeknek.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) adatai szerint az idei első öt hónapban az orosz vendégek által Hévízen eltöltött vendégéjszakák száma harmadával esett éves összevetésben. Az ázsiai, főként a kínai, emellett az izraeli és a brit turisták körében viszont népszerűbb lett mind Magyarország, mind pedig a balatoni régió, illetve cseh és szlovák turistából is több érkezik idén Hévízre, s ők valamelyest kompenzálták az oroszok okozta kiesést, ám külföldi vendégből összességében így is 25 százalékkal jött kevesebb, mint tavaly.

Több a belföldi vendég, de ők nem költenek annyit
Több a belföldi vendég, de ők nem költenek annyit
Varga György / MTI

S hogy ez mekkora arány, jól mutatja, hogy január és május között 314 ezer vendégéjszakát regisztráltak Hévízen, s ebből 198 ezret a külföldiek töltöttek el a városban. Vagyis az otthon maradt orosz turisták hatása a teljes forgalomhoz mérve 15 százalék feletti. S ezt az érvágást nem tudják ellensúlyozni a belföldi turisták, akik öt százalékkal több éjszakát voltak idén Hévizen, mint tavaly.

A város rövid távon nem sokat tehet, de igyekszik felkészülni arra, ha az orosz válság hosszúra nyúlik. Hévíz a szolgáltatókkal összefogva kezdett népszerűsítő kampányba – mondta lapunknak Horváth Orsolya, a város marketing felelőse. Ez egyrészt azt jelenti, hogy a vendéglátósok, szállodák, boltosok bedobnak némi pénzt a közösbe, amelyet hirdetésre lehet fordítani, másrészt csomagajánlatokkal igyekeznek vonzóbbá tenni a fürdővárost. Horváth szerint ez a munka, amelyben a Magyar Turizmus Zrt. is közreműködik, néhány év alatt meghozhatja a várt eredményt.

Amire szükség is van. Az MSZÉSZ becslése szerint ugyanis Hévíz május végéig több mint egymilliárd forintot bukott a távol maradt oroszok miatt – miközben korábban még növekedést vártak az idei évre. Egy éve, a 2014 január–május időszakban a becsült összes bevétel 6,9 milliárd forint volt, az idén pedig nem érte el az 5,9 milliárd forintot. Ha egész évre hasonló trenddel számolunk, akkor a tavalyi egész éves adatokra vetítve a kiesés megközelítheti a másfél milliárd forintot.

A pangó éttermek és boltok láttán a túlélés nem lesz egyszerű, ahogy az orosz turistát pótolni sem az. Azt ugyanis minden lapunk által megkérdezett eladó, pincér megjegyezte: egyik nemzet turistája sem költ annyit, mint az orosz. Vagyis hiába fut fel akár az uniós, akár az ázsiai piacon a vidéki Magyarország mint turistacélpont, nagy valószínűséggel nem fognak annyit költeni, mint az oroszok.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.