Az oroszok már a tárolóban vannak

Nagy valószínűséggel a Gazpromnak végzett bérgáztárolás miatt zártuk el az Ukrajna ellátását biztosító csapot. Az orosz vállalat 700 millió köbméter energiahordozót helyez el a magyar állam tulajdonában lévő létesítményben.
Szorítottak helyet a bérlőnek is
Szorítottak helyet a bérlőnek is
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az MVM megállapodott az orosz Gazprommal „további 700 millió köbméter gáz magyarországi betárolásáról” – kissé leegyszerűsítve ez áll az állami cégcsoport tegnapi közleményében. A „bértárolás” szót következetesen kerülgetve úgy fogalmaznak, hogy az MVM „logisztikai szolgáltatásokra” szerződött az orosz állami gáztársasággal, és a Gazprom „szolgáltatási díjat” fizet.

A közlemény körmondatai akár úgy is értelmezhetők, mintha a többletgáz a magyar fogyasztók készleteit növelné. A bértárolás ellenben azt jelenti, hogy „a szállítási útvonalakon adódó esetleges problémák esetén” a Gazprom a nálunk tárolt gázt akár nyugatra is értékesítheti. Erre vonatkozó pontosító kérdéseinkre az állami társaság nem reagált. Noha a jelentős méretű hazai gáztároló rendszer kifejezetten kedvez a bértárolásnak, a Nyugat-Európába szállító Oroszország most először rendelt tőlünk ilyen szolgáltatást.

Az MVM közlése, miszerint a szerződés keretében 135 millió köbméter gázt be is tároltak, arra utal, hogy a megállapodás korábban megköttetett, de csak most hozták nyilvánosságra. Így egyre erőteljesebb összefüggés rajzolódik ki a szerződés, valamint Orbán Viktor kormányfő és Alekszej Miller Gazprom-vezér két héttel ezelőtti találkozója közt.

A találkozó után három nappal Magyarország – a hazai fogyasztók ellátási érdekére hivatkozva – elzárta az Oroszországgal vitában álló Ukrajna szinte egyetlen nyugati gázkapcsolatát jelentő hazai csapot. Az események valószínű olvasata szerint a június óta kizárólag nyugatról ellátott Ukrajna vezetékét a Gazprommal kötött megállapodás miatt zártuk el. Lapunk –szakértők által megerősített – vizsgálatai szerint a némileg valóban megnövekedett gázbehozatal ellenére az Ukrajnába irányuló cső elzárásának nem volt valós műszaki indoka.

Az MVM a Gazprom-szerződés kapcsán a hazai tárolók töltöttségi adatairól is beszámolt. E szerint a hazai rendszerben már több mint négymilliárd köbméter gáz áll. Ez 38 százalékkal haladja meg a tavaly ugyanekkor mért szintet és egymilliárd köbméterrel a 2013-as maximumot. Ez a mennyiség az ország téli gázfogyasztásának mintegy kétharmadát fedezi.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.