galéria megtekintése

Óriási bukta a Nemzeti Kereskedőháznál

21 komment

Munkatársunktól

Amióta a keleti nyitás elősegítése céljából megalapították, minden évben veszteséget termelt MNKH Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt., ráadásul évről évre egyre nagyobbat.

A szinte kizárólagosan a magyar állam tulajdonában levő (99,25 százalékos tulajdonos az állam, a maradék a Parragh László vezette Magyar Kereskedelmi és Iparkamaráé), de a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium felügyelete alatt álló MNKH csaknem két és fél hónapos késéssel, a napokban nyújtotta be a tavalyi évről szóló beszámolóját, amelyből kiderül: tavaly kis híján 6 milliárdos veszteséget produkált a cég.

Az állami céget 2012 utolsó napjaiban hozták létre, de már akkor is 9,3 milliós mínusz jött össze, ezt követte 2013-ban egy 133 millió forintos veszteség, aztán 2014-re megsokszorozódott, 2,3 milliárd forint fölé hízott a veszteség, ezt sikerült csaknem megháromszorozni tavaly.

A Kereskedőház onnan is ismerős lehet, hogy a Quaestor-botrány kirobbanása, 2015. március 9. után nem sokkal kiderült, a külügyminisztérium úgy 3,8 milliárd forintnyi állampapírt tartott a Quaestornál, de még március 9. előtt pár nappal visszaszerezte a pénzt. A tárca azt közölte, hogy március 5-én döntöttek a pénz kimenekítéséről. Ami azt a kérdést veti fel, hogy a kisbefektetőknek vajon miért nem szóltak, elkerülendő, hogy sokak pénze beragadjon.

 
Szijjártó Péter felügyelete alatt sem tűnik kirobbanó sikernek a keleti nyitás
Teknős Miklós / Népszabadság

A társaság kiegészítő mellékletéből több érdekes részlet is kiderül. A gigantikus veszteség ellenére nem szűkölködik a cég 141 alkalmazottja (mind a 141 szellemi foglalkozású). Átlagosan havi bruttó 720 ezer forintot kaphattak az alkalmazottak, a bérköltség és a személyi jellegű egyéb kifizetés alapján (ebben a munkáltatót terhelő bérjárulékok nincsenek is benne).

A jókora, és egyre növekvő veszteség fényében különösen pikáns, hogy – mint azt nyáron a cég honlapján nyilvánosságra hozott szerződésekből a Magyar Nemzet kitúrta – jutott pénz tanácsadókra is. Matolcsy György jegybankelnök rokona, Matolcsy Mátyás 2013 júniusától 2015 végéig adott tanácsokat az MNKH-nak, ez idő alatt csaknem 10 millió forintot kaphatott. Lengyel Zoltán volt fideszes országgyűlési képviselő havi 800 ezer forintot kap az állami cégtől idén év elejétől. Havi egymillió forintot kap az a Hajdu Petra, aki még Giró-Szász András volt kormányszóvivő irányítása alatt a Kormányzati Információs Központ sajtófőnöke volt.

A tavalyi méretes veszteség közrejátszott abban, hogy a cég saját tőkéje nem éri el a Polgári Törvénykönyvben előírt szintet, ezért a tőke rendezéséről a tulajdonos „a legfőbb szerv soron következő ülésén fog dönteni.”

Az MNKH így látja

A Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. cikkünk megjelenése után küldött reagálásában azt írja, hogy „az export-promócióra költött összegek hatása kézzelfogható. A magyar export tavaly rekord szintre emelkedett, 90,5 milliárd eurót tett ki, ami 7,1 százalékos növekedést jelent 2014-hez képest.” Hozzáteszik, hogy az MNKH „jelentős összegeket fordított külföldi hálózatának bővítésére, illetve több szakmai programot is elindított a magyar kis- és középvállalkozások exporttevékenységének növelése érdekében. Az MNKH feladata, hogy lehetőséget és képességet teremtsen azoknak a magyar vállalkozásoknak, amelyek exportálni kívánnak. Az MNKH partnereinek 2014-ben 760 milliárd forint volt az exportárbevétele, míg 2015-ben 895 milliárd forint exportárbevételt realizáltak, ami 135 milliárd forintos növekedést jelent.

Az export-promóció egy szolgáltatás, a költség a Kereskedőháznál jelentkezik, a bevétel, a profit azonban a magyar kis- és középvállalkozásoknál. Azokban az országokban, ahol a Kereskedőház irodát nyitott, ugrásszerűen megnőtt a regisztrált érdeklődések száma, átlagosan négyszeresére.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.