galéria megtekintése

Orbántól kérnek segítséget, mert a Fidesz kinézte magának a piacukat

18 komment


Batka Zoltán

Nyílt levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz a fővárosi turistabuszokat – idegen nevükön Hop on Hop off buszokat – üzemeltető négy cégből három, arra kérve a miniszterelnököt, hogy a jövőben ne egyetlen cég monopolpiaca legyen a turistabuszok üzemeltetése.

Amint arról beszámoltunk, nemrégiben a főváros zárt tárgyaláson fogadta el, közvetlenül az ülés előtt kiosztott határozati javaslat alapján azt, hogy január elsejétől egyetlen vállalkozásé legyen Budapest teljes, 1,5 milliárdos turistabusz-piaca. Bár a főváros úgy döntött, hogy a közeli időpontra tekintettel pályázatot íratnának ki a 20 éves koncesszióra, a pályázatot azóta sem hirdették ki. Dacára annak, hogy törvény szerint a Közgyűlés döntése után 15 nappal ezt kötelezően meg kellett volna tenni.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Mint azt az egyik cég, a Programcentrum Kft. vezetője, Toldi Annamária csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: azóta semmilyen hír, semmilyen információ nem érkezett a főváros háza tájáról arról, hogy pontosan milyen pályázatot, milyen feltételekkel írnának ki. Dacára, hogy a négyből három buszos cég – a Programcentrum mellett a Mr. Nilsz Kft., City Sightseeing Kft. - többször is kereste a kapcsolatot a fővárossal, ám eredmény nélkül.

 

A turistabuszos cégek szerint ha egyetlen kézbe adják a piacot, úgy a szolgáltatás színvonala csökken, illetve jelentős áremelkedést is hozhat magával. (Korábban iparági becslések szerint a jelenlegi jegyárakat a négy cég versenye tartja mélyen, ám ha csak egy cég marad nyeregben, akkor az árak 30 százalékkal is emelkedhetnek.)

Toldi Annamária elmondta: azért fordultak a miniszterelnökhöz, mivel a január elsejei indulás rendkívül közeli időpont. Ugyanakkor szeretnék elmondani a miniszterelnöknek, hogy ha egyetlen cég kapja meg a lehetőséget, azzal nemcsak a másik három vállalkozás húzhatja le a rolót. Ezt bizonyítandó a buszosok egy kérdőíves felmérést végeztek 280 szálloda körében, és a szállodák egyöntetűen úgy vélték, hogy egyetlen céggel csökkenni fog a szolgáltatás színvonala.

Főváros: egyetlen cég marad jövőre

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Közleményben reagált a főváros az MTI-nek a buszosok sajtótájékoztatójára: menetrend szerinti városnéző buszok üzemeltetésére vonatkozó koncessziós pályázat célja a piaci körülmények rendezése, valamint Budapest idegenforgalmi adottságainak megfelelő, színvonalas autóbuszos városnéző szolgáltatás kialakítása.

Szerintük azért nem konzultálnak a cégekkel, mivel jelenleg kialakítás alatt van a pályázat. A főváros úgy látja: a buszok gyakran zavarják a lakosságot és a közlekedőket, ami a piaci körülmények rendezetlenségével, a műszaki és technológiai elvárások, az egységes szabályozás hiányával magyarázható – írták. Ez a szolgáltatás a nemzeti vagyonról szóló törvény alapján kizárólagos önkormányzati gazdálkodási tevékenység. Elvégzését az önkormányzat csak koncessziós eljárás keretében adhatja át. A Fővárosi Közgyűlés e kötelezettségnek eleget téve június 8-án döntött arról, hogy 2017-től csak egyetlen cég vagy konzorcium kaphat koncessziót a menetrend szerinti városnéző buszok üzemeltetésére. A nyilvános koncessziós eljárásra bárki jelentkezhet, aki a feltételeknek megfelel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.