Orbánékat a megújuló energiák felhasználásában is sürgeti az idő

Komoly kihívásnak tűnik, hogy 2020-ig Magyarország elérje saját szén-dioxid-kibocsátáscsökkentési, energiahatékonysági és megújulóenergia-felhasználási vállalásait - véli a szakértő.

Az EU-nak tett magyar vállalások mentén megfogalmazott 2015-ös Nemzeti Reformprogram (NRP) 2020-ig 14,65 százalékos megújulóenergia-felhasználási arányt tűzött ki célul. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, 2013-as adatai szerint a zöldenergia felhasználási aránya jelenleg 6,6 százalék. Ezt tehát az elkövetkező öt év során meg kell kétszerezni.

Az uniós Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) energiagazdálkodási pályázatai összességében 308 milliárd forinttal járulnak hozzá a szén-dioxid-kibocsájtás csökkentéséhez. Ide társulnak továbbá a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP), valamint a vállalkozások energetikai pályázatai, illetve a kevésbé fejlett térségek megújuló energiafelhasználását ösztönző Terület- és Település-fejlesztési Operatív Program.

A területileg szétszórt energiahálózat, amelynek kiépítéséhez a KEHOP nagyban hozzájárul, hatalmas lépést jelentene a hazai energiahatékonyság, az intelligens energiahasználat és a megújuló energiaforrások terén - véli Kocsis Zsuzsanna, a Multicontact Consulting szakértője. Ezt nem csak a klímavédelemben, de az energiabehozatal csökkentése révén a magyar külkereskedelmi mérleg, valamint a fogyasztói energiaárak szempontjából is előnyösnek tartja.

A KEHOP a megújuló energiaforrásokra épülő energiatermelő üzemek létesítésével és korszerűsítésével, valamint ezek országos hálózatba szervezésével bővítené a hazai zöldenergia-termelést. Az épületenergetikát is segíti, amely az egyes köz- és lakóépületek hőtechnikai és hőveszteségi tulajdonságainak javítását célozza a szigetelés és világítás fejlesztésével. Úgyszintén segíti a távhő- és hőellátórendszerek korszerűsítését, valamint a szemléletformálást is.

Mindhárom intézkedési terv hangsúlyos eleme a megújuló energiák minél szélesebb körű felhasználása. A KEHOP és az NRP ösztönzi a víz-, a szél- és a napenergia, a biomassza, a biogáz, valamint a geotermikus energia felhasználását. Az NRP-ben azt is vállaltuk, hogy 2020-ig az üvegházhatású gázkibocsájtás mértékét a 2005-ös szinthez képest legfeljebb tíz százalékkal növeljük és 18 százalékos energia-megtakarítást érünk el. Kocsis Zsuzsanna szerint ez komoly kihívás elé állítja a magyar energiacégeket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.