Orbán rossz felé megy

Elhibázottnak tartják Orbán Viktor kormányának gazdaságpolitikáját a miniszterelnök korábbi miniszterei. Egy konferencián három kormány négy minisztere fogalmazta meg kritikáját.

A sort Kupa Mihály, az Antall-kormány pénzügyminisztere kezdte, aki úgy fogalmazott: „drága volt a buli”, mert az országnak a piacról kellett finanszíroznia magát, és kijelentette: nem vár növekedést 2013-ra. Az Atv.hu beszámolója szerint a szakember kijelentette: „Ez az adórendszer be fog égni ebbe a gazdaságba, és nem lehet ebből kimozdulni, pedig kellene.”

Chikán Attila szerint a kormány a kezdetektől rossz irányba fordult. Az első Orbán-kormány 1998-ban és 1999-ben hivatalban lévő gazdasági minisztere úgy vélekedett: "Ez a kormány 2010-ben nehéz helyzetet örökölt, és ebben a nehéz helyzetben nem jó irányba indult el, tehát én a kezdeti pillanattól problémának tartom az ügymenetet.”

Járai Zsigmond, volt pénzügyminiszter arról beszélt: „A gazdaság könnyebben jutna forrásokhoz egy IMF-megállapodás esetén, könnyebben kapnának a bankok hiteleket külföldről, könnyebben kapnának a magyar vállalkozások is hitelt a külföldi és magyar bankoktól. Megnőne a bizalom a magyar gazdaságpolitika iránt, ha az IMF legitimálná ezt a gazdaságpolitikát.”

Még a sokat látott gazdasági szakembereket is meglepte László Csaba kijelentése. „Megjelent ma a decemberi ipari termelési adat, ami mínusz 7,6 százalék lett… mínusz 7,6..." A Medgyessy-kormány pénzügyminisztere szerint az adatok rosszabbak lesznek a vártnál. „Az elemzők egy-két napon belül át fogják számolni az adataikat, és valószínű, a tavalyi GDP nem mínusz másfél, hanem ennél is kisebb” – mondta László Csaba, volt pénzügyminiszter.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.