Orbán kiadta: Kötelező a Vodafone-hoz szerződni

A Vodafone-hoz szerződik azonnali hatállyal a kormány. Az erről szóló határozat abban a Magyar Közlönyben jelent meg, amelyben felhatalmazzák Orbán Viktort a Telekommal kötendő partnerségi megállapodásra.

Kiegyensúlyozottan kezeli a mobilpiac szereplőit a kormány. Miközben a szerdai Magyar Közlönyben a kormány felhatalmazta Orbán Viktort, hogy partnerségi megállapodást írjon alá a Deutsche Telekommal és leányvállalatával, a Magyar Telekommal, egy másik határozatban arra szólította fel a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy azonnali határidővel szerződtesse át a kormányzati szervek, minisztériumok, állami hivatalok nagy részét a Vodafone-hoz. 

A Vodafone január elején írt alá a Központi Szolgáltatási Főigazgatósággal egy nettó 4,5 milliárd forint értékű keretszerződést, miután megnyerte az erre vonatkozó közbeszerzési pályázatot. A szerződés több tízezer előfizetésre, több száz intézményre terjed ki, beleértve a minisztériumokat, kormányhivatalokat, a rend- és közvédelmi szerveket – például az Országos Rendőr-főkapitányságot, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot –, vagy a hatóságokat, mint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Gazdasági Versenyhivatal, illetve többek között olyan intézményeket érint, mint például az Országos Mentőszolgálat.

Év elején még piaci forrásaink azt magyarázták, hogy a Vodafone tendergyőzelme nem jelenti automatikusan a több mint százezer kormányzati előfizető azonnali átszerződését. Az ilyen beszerzésben győztesnek lenni azért kivételezett pozíció, mert ha az érintett állami intézmények új előfizetést kötnek, vagy lejár a flottaszerződésük és szolgáltatót váltanak, akkor elsősorban a mostani beszerzésen győztes Vodafone szolgáltatását kell igénybe venniük. Ha ez technikailag nem lehetséges, akkor választhatnak a második helyen végzett Magyar Telekom és a harmadik helyen végzett Telenor szolgáltatásai közül is.

Ehhez képest most új elem, hogy a kormány azonnali határidővel arra szólította fel Németh Lászlónét, hogy az érintett intézmények "helyett és nevében" kösse meg a szerződést, méghozzá azonnali határidővel. Eddig sehol nem cáfolt piaci információk szerint jelenleg a Telekomnak százezret jóval meghaladó, míg a Telenornak mintegy húszezer állami SIM kártya van az állományában. Bő két hete a Vodafone illetékese harmincezerre becsülte a rövid időn belül hozzájuk kerülő állami előfizetések számát. 

Kérdés persze, hogy a kötelező átszerződésre és átszerződtetésre milyen jogi lehetősége van a miniszternek: a legtöbb állami intézmény határozott idejű szerződéseket kötött a szolgáltatókkal,  a kilépés tehát kötbérfizetési kötelezettséggel jár együtt. Azt nem tudjuk, hány állami előfizetőnek van most is érvényes határozott idejű szerződése, így becsülni is nehéz, milyen összegű kötbér ütheti az azonnali átszerződések esetén a Telekom és a Telenor markát.

A Magyar Telekom mintegy százezer előfizetője azért érezhető bevételkiesés a cégnek, annak ellenére is, hogy a piaci közvélekedés szerint az állami előfizetések már jó ideje nem jelentenek zsíros üzletet a szolgáltatóknak. Több szakértő szerint minden egyes állami SIM ráfizetés a cégeknek. A havidíjak lebeszélhetőek, a percdíjak pedig alacsonyabbak voltak, mint a hívásvégződtetési díjak (ezt fizetik a szolgáltatók egymásnak hálózaton kívüli hívás esetén) eddig is.

A Vodafone Magyarország ajánlatában sincs ez másként: kiemelkedően kedvezményes hívás- és SMS-, valamint adatcsomagjaival járul hozzá az intézményi szektor távközlési költségeinek optimalizálásához – írta a cég január eleji közleménye. Tarifájának a közbeszerzési eljárásban adott ajánlati ára (mintafeladatban 796 forint) csaknem fele volt a Telenor 1548 forintos ajánlatának, de jóval alatta maradt a Telekom 1040-esének is. Ezer forintért adnak öt gigabájt mobilnetet az állami mobil előfizetőknek, a hang csomag havidíja 715 forint, ami lebeszélhető, egy gigabájt mobilnettel pedig 890 forint a havidíj. A szolgáltató ingyen adja az sms-t, s mindössze 2,85 forintért ad egy perc beszélgetést. A csoporton belül pedig nulla forint a percdíj, azaz felmerül a kérdés: mekkora bevétele lesz a cégnek az állami előfizetésekből? Ezt egyelőre kár volna találgatni, de annyi már biztos: megérte milliárdokkal fejleszteni a cég hálózatát, melynek során 98,3 százalékra növelték a mobilinternet beltéri lefedettségét, s növelni a hálózat kapacitását is. Az állami előfizetők ugyanis jelentős terhelést jelentenek a mobilhálózaton, főleg ilyen percdíjak mellett. 

Az intézkedés nyomán viszont felpöröghet a hazai készülékpiac, hiszen az átszerződésekkel vélhetően új készüléket is kell, hogy vegyenek az állami előfizetők, vagy akik használják a telefonokat. A korábbi előfizetésekhez ugyanis hálózatfüggő telefonokat kaptak, akárcsak az egyéni előfizetők. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.