galéria megtekintése

Orbán lezárta a vitát

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 06. számában
jelent meg.


Batka Zoltán
Népszabadság

Márciustól a hét utolsó napján csak néhány helyen és jóval drágábban vásárolhatunk. A vasárnapi kereskedelmi zárlattal a miniszterelnök gesztust tett a KDNP-nek. A trafikokra is lakat kerül, de kivételek és kivételezettek most is lesznek.

Orbán Viktor eldöntötte: jövő év márciusától az üzletek és bevásárlóközpontok zöme zárva lesz vasárnaponként. Azok, akik eddig a hét utolsó napján vásároltak, vagy szombatonként mennek a korábbinál zsúfoltabb nagyboltokba, vagy a néhány, továbbra is nyitva tartó kisboltban vásárolnak, ám az eddigieknél jóval drágábban.

A célt maga a törvényjavaslat lehetetleníti el
A célt maga a törvényjavaslat lehetetleníti el
Kovalovszky Dániel / Népszabadság/archív

Hosszas, színfalak mögötti alkudozás után pénteken a miniszterelnök is bejelentette a zárlatot. „A párton belül csak egyirányú vitákat látok” – fogalmazott a miniszterelnök, ami immár összecseng azzal, hogy – kormányközeli értesüléseink szerint – még a hétfői frakcióüléseken keményen letorkollta az eredetileg KDNP-s javaslat párton belüli ellenzőit. A nyitva tartás fideszes hívei nagyjából ugyanazzal próbálták fúrni a KDNP ötletét, amivel Orbán 2011-ben elutasította a vasárnapi bezárást: súlyosan népszerűség-romboló intézkedés, illetve visszafoghatja a belső fogyasztást.

 

„Engem a német és az osztrák példa győzött meg” – adott magyarázatot Orbán a Kossuth rádióban a mostani pálfordulására. Forrásaink szerint az a valószínűbb, hogy a kabinet a rezsicsökkentés kifulladása után a vasárnapi munkavégzés általános korlátozásában véli megtalálni a következő kommunikációs csodafegyvert. Egyelőre nem tudni pontosan, egyáltalán mely üzletek maradhatnak nyitva.

Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője és Szatmáry Kristóf, a kiskereskedelmi miniszteri biztos módosító javaslatot nyújtott be, miszerint a nemzeti trafikokból is csak a 200 négyzetméternél kisebb, családi tulajdonban lévő vállalkozások üzemelhetnek, ám csak akkor, ha a résztulajdonos vagy családtagja áll be a pult mögé. Azaz a KDNP üdvös „legyen a családoké a vasárnap” célkitűzését éppen saját törvényjavaslatukkal lehetetlenítik el.

A trafikokat favorizáló kormányzat szándéka csak látszólag logikátlan: valójában a dohányboltok zöme súlyosan veszteséges, így a vasárnapi bezárással a rezsijüket központilag lehet csökkenteni úgy, hogy elvileg emiatt nem csökken a trafik jövedelmezősége, hiszen a hét más napjain betárazhatnak cigarettából a vásárlóik. S ha egy koncessziós körzetben mindenki bezár, akkor nem sérülnek a versenyszabályok sem.

Lejáró szavatosságú tábla a dunakeszi Auchanban
Lejáró szavatosságú tábla a dunakeszi Auchanban
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Azért a jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkező trafikosnak, boltosnak sem kell lehúzni a rolót: a KDNP-s törvényjavaslatban is akad egy gumiparagrafus, így a kormány – megbízottja révén – „egy adott terület jellegzetességei” alapján felmentést adhat. A módosítások között szerepel, hogy a december 24-ét megelőző négy vasárnap 6 és 22 óra között nyitva tarthatnak. A világörökségi területen található üzletekre sem vonatkozna a tilalom.

Az LMP-s Schmuck Erzsébet módosítója alapján minden 300 négyzetméternél kisebb üzlet nyitva maradhatna, forrásaink leginkább arra tippelnek, hogy a kormány valami hasonló irányba mehet el. Részint, mivel így egy sor CBA és Coop is nyitva maradhatna,másrészről, korábban még maga a KDNP is így képzelte el a vasárnapi zárva tartás bevezetését.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.