galéria megtekintése

Megint Orbán vejére mosolyog a szerencse

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 12. számában
jelent meg.


Batka Zoltán
Népszabadság

Készül a boltok vasárnapi zárva tartásának részletszabályozása. A rendelet több új kivételt is behoz, a kertészetek és Tüzép-telepek mellett például nyitva maradhatnak a kikötőkben üzemelő boltok. Utóbbi nyertese Orbán Viktor veje, aki most vette meg a keszthelyi kikötőt.

Jókorát ugrik az Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István és társai által nemrég jutányos áron megszerzett keszthelyi kikötő értéke, ha Tiborcz apósa, a kormányfő is rábólint a lapunk birtokába jutott, a vasárnapi zárva tartás feltételeit részletező rendelettervezetre. A rövidesen a kormány elé kerülő javaslatban külön kiemelik, hogy a személykikötőkben lévő élelmiszerboltok ezentúl is nyitva tarthatnak vasárnaponként.

Keszthely még annál is nagyobb üzlet lehet, mint amilyennek elsőre tűnt
Keszthely még annál is nagyobb üzlet lehet, mint amilyennek elsőre tűnt
Kurucz Árpád / Népszabadság

Méghozzá minden olyan egyéb megkötés nélkül, amely a többi, a rendelettervezetben még szereplő kivételekre vonatkozik. Így a most kiszivárgott javaslat szerint kinyithatnak majd vasárnap a kertészetek és az építőanyag-szakboltok, kis Tüzép-telepek, valamint a főszezonban a nagy tavak, így a Balaton, a Tisza- és a Velencei-tó mellett fekvő települések boltjai is. A kikötőkben álló üzletekkel szemben azonban ezek a boltok, telepek csak akkor működhetnek vasárnap, ha az üzletben olyan dolgozik, aki legalább 20 százalékos tulajdonosa a vállalkozásnak.

 

A törvény szerint megszorítás nélkül hétvégén is nyitva tartó személykikötőnek számít a hajóállomás, illetve a kiépített partfalú kikötő – azaz ebbe a kategóriába esik bele Tiborczék keszthelyi jachtkikötője is. Egy ilyen helyen így elvileg bárki bármekkora üzlettel is nyitva lehet majd vasárnap – már amennyiben a helyi beépítési rendelkezések lehetővé teszik, hogy a vízpartra kiskereskedelmi létesítményt húzzanak fel.

A keszthelyi kikötő felvásárlásáról szóló tudósításunkat itt olvashatja.

Ha a keszthelyi önkormányzat a továbbiakban is hasonlóan rugalmasan áll hozzá Tiborczék elképzeléseihez, mint eddig, és engedélyt ad kiskereskedelmi beruházásra, úgy a kormányrendelet elfogadásával máris hatalmasat nyer a kormányfő veje és üzlettársai. Az amúgy is jutányos áron megszerzett, 7600 négyzetméteren, lényegében Keszthely központi részén elhelyezkedő kikötőjük értéke ugyanis ugrásszerűen megnő, ha arra vasárnap is nyitva tartó kiskereskedelmi egységet is fel lehet húzni.

A rendelettervezetben szereplő javaslat azért is furcsa, mert a vasárnapi zárva tartást szabályozó, tavaly elfogadott törvény már tételesen nevesítette azokat a közforgalmi csomópontokat – buszpályaudvarok, vasútállomások, repülőterek –, ahol nyitva maradhatnak az élelmiszerüzletek. A törvényalkotók azonban akkor még nem érezték szükségesnek, hogy ebbe a körbe belevegyék a személykikötőket is.

A módosítás azért is talányos, mivel a kikötők környékén működő jellemzően kisboltok eddig is mentesülhettek: a zárva tartásról szóló törvény szerint március után is nyitva tarthatnak a 200 négyzetméternél kisebb alapterületű, családi vállalkozásban működő közértek.

Az Országgyűlés tavaly december közepén fogadta el a vasárnapi zárva tartásról szóló jogszabályt, míg Tiborczék az Átlátszó. hu-ra feltöltött szerződés tanúsága szerint december 10-én írták alá a keszthelyi önkormányzattal a szerződésüket. A kikötőt üzemeltető, 22,8 millió forintos adóssággal terhelt önkormányzati cégért hétmillió forintot adtak, míg – élve a társasággal együtt megszerzett vételi opcióval – nettó 330 millió forintért megvásárolták az épületeket és az eszközöket a tulajdonostól, a Balatoni Hajózási Zrt.-től.

A 2004-ben épült, kétszáz hajó, húsz csónak befogadására alkalmas kikötőhöz 221 négyzetméteres fürdőház, 192 négyzetméteres recepció és egy 102 négyzetméteres „snack bár” is tartozik. Maga az ingatlan ugyanakkor önkormányzati tulajdonban maradt. Tiborczék 15 éven keresztül összesen nettó 53,9 millió forint bérleti, illetve földhasználati díjat fizetnek a területért.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.