Orbán veje karácsonyra megvette a keszthelyi kikötőt

A kormányfő veje, Tiborcz István társaival együtt több százmillióért megvásárolta a keszthelyi kikötőt.

Orbán Viktor kormányfő veje, Tiborcz István üzlettársaival együtt több százmillió forint befektetésével megvásárolja a keszthelyi kikötő üzemeltetőjét és ingatlanait - közli az Átlátszó.

A fideszes többségű önkormányzat karácsony előtt megjelent, győzelmi jelentésnek is beillő közleménye szerint sikerült eladniuk a veszteséges Keszthelyi Yachtkikötő Kft.-t a Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft.-nek. Az ügylet pontos részleteit közérdekű adatigénylés után kapták meg az önkormányzattól. Eszerint a vevő az üzemeltetőért hétmillió forintot fizetett, állják a cég eddigi tulajdonosa felé fennálló 23 milliós tartozást, a kikötő ingatlanainak megvásárlása érdekében pedig további 330 milliót tesznek a cégbe. (Korábbi ügyletek miatt az ingatlanok az állami a Balatoni Hajózási Zrt. tulajdonában vannak.)

A vevő cég tavaly júniusban, hárommillió forint törzstőkével alakult. Két hónappal a kikötővásárlás előtt a társaság részben a Tiborcz István tulajdonolta Green Investments Kft.-é lett. Az Átlátszó Tiborcz és a többi tulajdonos között is talált kapcsolatokat.

Az ügylettel Tiborczéké lett egy 221 négyzetméteres fürdőház, egy 192 négyzetméteres recepció, egy 102 négyzetméteres Snack bár, a vitorláskikötő építéséhez és üzemeltetéséhez kapcsolódó valamennyi vízjogi engedély, a kishajók fogadására alkalmas közforgalmú kikötő használatbavételi és üzembentartási engedélye, és vagy kétszáz kishajó és húsz csónak kikötési-állási joga.

Helyiek szerint Tiborcz a vásárlás előtt többször is megfordult a városban. Feltehetőleg azonban még a közvilágításfejlesztés kapcsán, amit másik cége, az Elios Investments nyert meg, 404 millióért. E pályázat „előkészítését” több más hasonló, Tiborczék által megnyert közbeszerzéshez hasonlóan a kikötővevő környékén is felbukkant Hamar Endre intézte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.