Orbán és Fico újabb magyar-szlovák vezetéket ad át

Hétfőn Orbán Viktor és Robert Fico újabb magyar-szlovák vezetéket ad át, ami most nem gázt, hanem olajat szállít, és a márciusban működésképtelen állapotában felavatott - azóta is álló - gázvezetékhez képest állítólag még működik is.

Hétfőn Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák kormányfő a szlovákiai Kistompán (Tupá) átadja a Magyarországot Szlovákiával összekötő, felújított Barátság I. olajvezetéket. A magyar-szlovák gázvezeték tavaly márciusi hasonló felavatásától eltérően a Barátság I. a beruházó Mol ígérete szerint tényleg üzemkész állapotú, azon hétfőn fizikailag is megkezdődnek a kereskedelmi szállítások.

A több mint negyven éve kiépített rendszert a Mol 80 millió dolláros (húszmilliárd forintos) megbízásából a nemrég Csányi Sándor Mol-alelnök kisebbségi tulajdonába került Olajterv újította fel. A kétirányú szállításokra alkalmas vezeték megnövelt szállítási kapacitása évi hatmillió tonna. A túlnyomórészt Magyarországon futó, összesen 128 kilométeres szakasz elsősorban Szlovákia - így például a Mol pozsonyi finomítója - számára teszi elérhetővé a tengerről az Adria vezetéken érkező szállítmányokat.

A Mol tegnap évi másfél millió tonna olaj szállítására vonatkozó szerződést kötött a horvát állami nyugdíjbiztosító többségi, a Mol-irányítású INA kisebbségi tulajdonában álló Jadranski naftovoddal (Janaf).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.