galéria megtekintése

Orbán elszólása: A migránsok ellen mindenki meg van véve

13 komment

NOL

A kormányfő jövő évtől a cafetéria kiváltására egy új, alacsonyabban adózó bérsávot vezetne be, könnyített közmunkát biztosítana azoknak, akik a mostaniban nem hajlandóak részt venni, most már nem csak viszonylagosan, hanem ténylegesen is csökkentené az államadósságot - sőt szerinte lassan hiteleznünk is kéne -, és elveti az üzleti élettel szembeni "osztályharcos" küzdelmet. Gyorsan javított elszólása szerint a migránsok ellen mindenki "meg van véve".

Jellemző freudi elszólás csúszott Orbán Viktor élőben közvetített kamarai beszédébe, mely az Orbán-rendszer nagyívű gazdaságpolitikai terveit volt hivatott vázolni. Annak kapcsán, hogy a polgárok munkájukért cserébe mit kapnak az államtól, elsőként nyilván a rendőrséget emelte ki, aminek kapcsán úgy fogalmazott, hogy "a migránsok ellen mindenki meg van véve". Igaz, azonnal javított, hogy "védve". Mindazonáltal ez Gyurcsány "összecsórt fontjaihoz" hasonló nyelvbotlás. Ráadásul Orbán Viktornak Medgyessy Péter  "útelágazásához" hasonlóan komolyan meggyűlt a baja a - valóban emberpróbáló - "közösségiesítés" szóval.

Orbán Viktor
Koszticsák Szilárd / MTI

Orbán Viktor beszédében több olyan jelentőségteljes bejelentést helyezett kilátásba, ami biztosítja az eseményen megjelent világsajtónak is a "kenyeret". E tárgyban a leginkább figyelemre méltó bejelentés az volt, hogy július 1-ig javaslatot dolgoznak ki az eddig "rejtett kettős bérrendszer nyílttá tételére". A rejtett kettős bért a cafetéria jellemezte, ami a jövedelem egy kedvezőbben adózó része, de amit az EU ez év végi hatállyal "szétzúzott". Erre lenne a kormányzati válasz a nyílt kettős bérrendszer, amivel a bér egy, a nyugdíjba bele nem számító hányadának csökkentenék a terheit. A kormányfő ezt akkor látja megvalósíthatónak, ha az "innovatív magyar vállalkozók" ezzel nem élnek vissza, vagyis nem - avagy az állam számára csak elviselhető kockázattal - csoportosítanák át a bért a kedvezményes kategóriába. A kormányfő azt is bejelentette, hogy megszüntetik az uniós pályázatírás "kiszervezését", és ezt a feladatot a jövőben önkéntes alapon, "plusz pénzért", de az államapparátussal oldanák meg.

 

Miután Parragh László a vendéglátó Magyar Kereskedelmi és Iparkamara képviseletében, Varga Mihály nemzetgazdasági tárcavezető, illetve Matolcsy György jegybankelnök az elmúlt hat év gazdaságpolitikájának - többek között az államadósság-csökkenés - mélyreható dicséretével kellően felvezette a kormányfői gondolatokat, Orbán Viktor szerint "magunk között" el kell kezdeni arról beszélni, hogy noha az államadósság-csökkenést eddig a bruttó hazai össztermék (GDP) arányában értették, az államadósság tényleges mértéke ettől még folyamatosan emelkedik. (A relatív államadósság úgy csökken, hogy a GDP nagyobb mértékben nő, mint a tényleges államadósság.) Orbán Viktor szerint át kell térni a tényleges adósság csökkentésére. Mi több: jövőképe szerint Magyarország a rendelkezésére álló forrásai függvényében más államok hitelezőjévé is válhat, aminek bevételét szintén adósságtörlesztésre fordíthatná. (Mint megjegyezte, "igény volna is rá itt a környéken".) További hiteleket ugyanakkor csak a beruházásokra, fejlesztésekre engedne felvenni. Ennek értelmében Varga Mihálynak úgy kell megalkotnia a jövő évi költségvetést, hogy "egy közepes műveltségű ember is kiolvashassa belőle", elkülönítették a működtetési-üzemeltetési kiadásokat a fejlesztésektől. (Ez kétségtelen szemléletváltás: a kormányfő még tavalyelőtt is kizárólag a viszonylagos adósságcsökkenésről beszélt. Azt, hogy ehhez képest a tényleges adósságunk folyamatosan nő, elsősorban az ellenzék vetette fel, amire a kormánypárt eddig úgy reagált, hogy az természetes, hisz a költségvetés hiányát minden évben hitellel kell ellentételezni.)

Úgyszintén újdonságértékűnek tekinthető, hogy Orbán Viktor szavai szerint ama 250 ezer felnőtt közül, akik a jelek szerint a közmunkában sem kívánnak részt venni, a feltételek további enyhítésével további 150-200 ezer főt szintén bevonnának. Ennek kapcsán tartotta szükségesnek leszögezni, hogy szándéka szerint mindenkinek dolgoznia kell, amit az állami szolgáltatásokért cserébe elvár a cselekvőképes polgároktól.

A munkahelyteremtés, az adósságcsökkentés, a költségvetési egyensúly megteremtése és a növekedés-központú szemlélet mellett az Orbán-rendszer gazdaságpolitikájának központjában immáron a "versenyképességi fordulat" áll - rímelt Orbán Viktor üzenete az előtte felszólalókéra. Az, hogy ez miben is állna, kevéssé körvonalazódott konkrétan. Mindazonáltal valamennyi tervük ebbe torkollana. Ide érthető a bürokráciacsökkentés, de épp az is, hogy Magyarországnak a más elveket követő "nyugathoz" képest fenn kell tartania "kulturális homogenitását". Vagyis a "népvándorlással szembeni védekezés" Orbán Viktor szerint hozzájárul Magyarország versenyképességének növekedéséhez. A kormányfő - talán nem csak a helyszín miatt - a korábbiaknál is hangsúlyosabban nevezte kívánatosnak az együttműködést a gazdasági élet szereplőivel. Mint mondta, "a hagymázas osztályharcos gondolkodás", a "konfliktusok kiélezése" helyett a tőke és a munka, az érdekek "egybefésülése" a cél. Orbán Viktor a hazai nagyvállalkozók közül Demján Sándorra és Csányi Sándorra is olyképp hivatkozott, mint akinek tanácsai jelentősen hozzájárultak gazdaságpolitikájuk kialakításához.

A kormányfő szavai alapján nagy valószínűséggel nem a Fidesz eddigi gazdaságpolitikáját illette osztályharcosnak és konfliktusosnak, hanem feltehetőleg a baloldalét. Igaz, a baloldal csak néhány oldalcsapást kapott, amennyiben szerinte az unió egyes tagállamainak hiánya a baloldal térnyerése miatt nő ismét. A hiány elszaladása kapcsán szintén 2002-2008-at említette. Név említése nélkül Medgyessy Péter száznapos programját például a fedezet nélküli béremelésre hozta fel példaként.

Ezen túlmenően a kormányfő és a többi felszólaló is a tőlük megszokott fordulatokat ismételte meg. A jegybankelnök szerint az MNB növekedési hitelprogramját immáron piaci alapú hiteleknek kell felváltaniuk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.