Öngyilkos üzemmódba kapcsolhat az orosz olajipar

A háborús költségvetés finanszírozására most is a kitermelés fokozásával válaszolnak az állami tulajdonú orosz olajcégek. Elemzők szerint a bukás így kódolva van a rendszerben.
Olyan helyzetbe kerülhet az orosz olajipar, mint az 1980-as évek második felében, amikor a cégek kitermelés erőltetésével több kárt okoztak maguknak, mint amennyi hasznot reméltek - írja a Napi.hu a moszkvai Renaissance Capital brókercég elemzőire hivatkozva. A jelenlegi alacsony olajár is arra sarkallja az orosz olajcégeket, hogy fokozzák a kitermelést, ami egy önpusztító folyamatot indíthat be a szektorban – hasonló történt a 80 évek végén.

Akkor a világpiaci olajár a korábbi hordónként 30-40 dollárról 1988-ra 15 dollárra esett. Míg egy versenypiaci magáncég ilyen esetben csökkenti a kitermelést és innovációkba fog, az állami cégek ellenkezőleg: felpörgették a kitermelést, mivel Moszkvának kellettek a bevételek az afgán háborúhoz. Így viszont a szovjet időkben gyakorlatilag padlóra került az orosz olajszektor, miközben a túlzásba vitt korszerűtlen kitermelési technológiák miatt több komoly lelőhely is tönkrement.  

A jelenlegi háborús helyzetben ismét arra lehet számítani, hogy a kényszerhelyzetben lévő putyini vezetés arra fogja sarkallni a cégeket, hogy a gyenge kínai és orosz kútjaikra támaszkodva gyorsítsanak a kitermelésen.

Az elemzők szerint a kitermelést innovációval is lehetne erősíteni, ám Oroszország esetében ennek vajmi kevés az esélye. Részint az ottani cégek leragadtak a szovjet múltban, így vállalati hagyományaik szerint is évi fix kitermelési terveik vannak, részint pedig az uniós és amerikai exportkorlátozások elejét veszik annak, hogy korszerű technológiákat vegyenek át.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.