galéria megtekintése

Újabb leépítés a Dunaferrnél, közel száz embert küldenek el

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 30. számában
jelent meg.


Ábrahám Ambrus
Népszabadság

A korábban bejelentett leépítési folyamat újabb, harmadik fázisaként közel száz embert küldenek el a dunai vasműtől. Döntő részük az adminisztráción dolgozik, de az érintettek között fizikai munkát végzők is vannak.

Csaknem száz, egészen pontosan 97 munkavállaló elküldését jelentették be a dunaújvárosi ISD Dunaferr Zrt.-nél szeptember elején – tudta meg a Népszabadság. Az információnkat a vasmű munkaügyi osztálya és Borbély Zoltán, a Dunaferr központi üzemi tanácsának elnöke is megerősítette lapunknak. Előbbinél kifejtették, hogy ez a lépés a korábban, közel két éve bejelentett leépítési folyamat harmadik fázisa. Jelezték: az elbocsátás nagyobb részben az adminisztrációs területen dolgozókat, kisebb részben a fizikai munkaerőt érinti.

Az érdekvédelmi szervezet a leépítésről szóló tájékoztatást már megkapta a menedzsmenttől, e szerint a mintegy száz munkavállalónak valamivel több mint fele szellemi, míg a fennmaradó rész fizikai munkát végez a vasműnél – tette hozzá Borbély Zoltán. Az üzemi tanács elnöke szerint a legtöbb érintett munkavállaló a beszerzési igazgatóságon dolgozik, ezenfelül a vasúti beszállítást bonyolító szállítóműnél is érdemi számú dolgozótól válnak meg. Szavai szerint november végén a felmondások átadásával folytatódik a folyamat, amely várhatóan február végén, március elején zárulhat.

Ha menni kell, hát menni kell
Ha menni kell, hát menni kell
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

 

A szakszervezet becslése szerint jövő tavasszal 40-60 olyan dolgozó lehet, akinek valóban új munkahelyet kell keresnie. Ennek magyarázata, hogy sokan addigra már találnak új állást maguknak, ezenfelül többen nyugdíjba vonulnak. A cég részéről hozzátették: az érintetteknek a lehető legtöbb segítséget meg kívánják adni, hogy zökkenők nélkül rendezzék sorsukat.

Kérdésünkre, hogy miért hajtják végre a vasműnél a leépítést, a munkaerőosztályon úgy tájékoztattak, hogy „hatékonyságjavítás miatt”. A szakszervezeti vezető szerint viszont a Dunaferr jelenlegi technológiájának működtetéséhez legalább 6000-6500 munkavállalóra van szükség. Ezzel szemben jelenleg 5400 dolgozó van közvetlenül a Dunaferr-csoport alkalmazásában. Ezenfelül további 500 főre tehető a kölcsönzött munkaerő nagysága, míg körülbelül 600-an vannak azok, akik a Dunaferrből más társaságokba kiszervezett munkát végeznek.

Amint arról korábban beszámoltunk: a dunaújvárosi vasmű vezetése 2013-ban jelentős elbocsátásról döntött. Az akkori tájékoztatás szerint 1500 fős karcsúsítást terveztek, és elsősorban az adminisztratív munkát végző dolgozóktól kívántak megválni. A mértéket illetően a szakszervezet azonnal jelezte, hogy ekkora nagyságrendű leépítést a Dunaferr nem bír el, s a lépés veszélyeztetné a vasmű működését.

Bár látszólag a menedzsment nem engedett, idővel már „csak” 800 fős leépítésről beszéltek. Ugyanakkor a kormány is akcióba lépett: felmerült, hogy a munkahelyek védelme érdekében az állam megvásárolná a Dunaferrt. Ezzel azonban csak ideig-óráig tudták volna a helyzetet rendezni, mert az teljesen nyilvánvaló volt, hogy ha a kabinet meg tud is állapodni az orosz tulajdonossal, a vasmű helyzete átszervezés nélkül nem orvosolható. Az eladásról szóló tárgyalások azonban végül nem vezettek eredményre, a befektetők közölték: a Dunaferr nem eladó.

A kormányzati próbálkozás mégsem volt teljesen eredménytelen: Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára helyi tárgyalások után a sajtó előtt úgy nyilatkozott, hogy bár az üzlet nem jött össze, ám azt sikerült elérni, hogy a tervezett 1500 helyett csupán 400 főt küldjenek el. Ennek első és második körét végre is hajtották, ám hogy végül is pontosan mennyi embert küldtek el, azt a cég nem ismertette. Úgy tudjuk, közvetlenül az ISD Dunaferr Zrt.-nél állományban lévő dolgozók közül 224 embert küldtek el az eddigi leépítések során, ez a szám bővül most tovább az említett 97 fős elbocsátással.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.