galéria megtekintése

Olcsóbb is lehetne a nafta

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 02. számában
jelent meg.


Marnitz István
Népszabadság

Holnaptól két forinttal tovább csökken a benzin és öt forinttal a gázolaj literenkénti tarifája. Szerdától több mint három éve nem látott szintre csökken az üzemanyagok ára. Igaz, 2011 júliusában jóval magasabb szinten állt a nyersolajár, mint most. Igaz, a dollár is harmadával kevesebbet ért.

Nyár óta tíz százalékkal fizetünk kevesebbet a na  áért, a nyersolaj ára azonban több mint harmadával csökkent
Nyár óta tíz százalékkal fizetünk kevesebbet a naftáért, a nyersolaj ára azonban több mint harmadával csökkent
Teknős Miklós / Népszabadság

Számításunk szerint az autósok átlag 373 forint körüli benzin- és mintegy 385 forintos gázolajtarifára számíthatnak, jelentős szórás mellett. Lapunk nyilvántartása szerint ilyen alacsony benzinárat utoljára több mint három éve, 2011 júliusában láthattak az autósok a totemoszlopokon, míg a gázolaj 2011 szeptemberében került annyiba, mint most.

A múlt héten a nemzetközi nyersolajárak az OPEC kitermelésszűkítő döntésének elmaradása hatására jelentősen, 80 dollár körüli szintről 70 dolláros szint közelébe estek. Az irányadó tőzsdei benzinár a GKI Energiakutató elemzése szerint ezt nem követte és hajszállal még emelkedett is, a nemzetközi gázolajár viszont közel huszadával esett. A forint szintén kissé gyengült a dollárhoz képest.

 

Mindez elvileg a benzin esetében kis áremelést, míg a gázolajnál tompa árcsökkentést eredményezhetett volna. De a nyersolajáresést figyelembe véve a kutatóintézet előzetes előrejelzésében a hazai kutaknál is csökkenést irányzott elő mindkét termék esetében. Július óta kétségtelenül több mint tíz százalékot, azaz több mint 40 forintot esett a benzin- és körülbelül 40 forintot a gázolajár, ami az autósok számára nyilván öröm.

Ám a kép árnyalható. Mint arra az Autóklub által rendszeresen közölt európai üzemanyagár-körkép alapján korábban felhívtuk a figyelmet, az elmúlt három év során – pont a legmagasabb árak időszakában – a környező országokhoz képes mért benzinárhelyezésünk jelentősen javult.

Míg 2010-ben még a legdrágábbak közé tartoztunk, addig most már nálunk a második legkedvezőbb a benzinár a több mint harmadával olcsóbb tarifáival behozhatatlan Ukrajna mögött. A nyolc mért ország közül gázolajárunk viszont évek óta ragaszkodik a dicstelen élbolyhoz: most is csak két állam drágább nálunk. E két helyezés viszont felmérésünk szerint a második fél évben szinte változatlan: pontosabban a benzin esetében egy helyezést javítottunk, míg a gázolajnál eggyel rontottunk.

Az sem feltétlenül örömteli hír, hogy az említett 2011-es nyári időszak során, amikor hasonló benzin- és gázolajárakat láthattunk, az olajár éppenséggel 117 dolláron állt. Ezt a különbséget sem a forint dollárárfolyamának romlása, sem a gázolaj jövedéki adójának 2011. novemberi 16 forintos emelése nem magyarázza teljes mértékben. Igaz, szakértők felhívták a figyelmünket, hogy akkor egy dollár 186, jelenleg pedig 246 forintot ért, ami az időszakra vetítve önmagában hatalmas áremelő tényező.

Szintén nehezen indokolható, hogy míg az elmúlt közel fél évben a hazai üzemanyagárak körülbelül tíz 6százalékkal estek, addig az olajárak forintban mintegy 40 százalékos zuhanást mutattak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.