Olcsó áram és gáz

Két tucat európai fővárossal összevetve Budapest áram- és gázár szerinti helyezése egy év alatt jelentősen javult. Az utóbbi hónapok során viszont a lendület megtörni látszik.

Júniushoz képest júliusban már nem a második, csupán a harmadik legolcsóbb a budapestiek által fizetett áram 23 európai város közül - derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) friss havi jelentéséből. A hatóság egy éve kezdte el több nemzetközi szervezettel közösen összehasonlítani az európai - Belgráddal kiegészült uniós - fővárosok árait.

A budapesti gázár a második a legalacsonyabb Európában
A budapesti gázár a második a legalacsonyabb Európában
M. Schmidt János / Népszabadság

Egy éve a budapestiek 23-ból még csak a hetedik legalacsonyabb tarifát fizették. Vagyis egy év alatt négy helyezést javítottunk. Igaz, május-júniusban már álltunk jobban is. A kedvezőtlen változás oka nyilván a tarifa változásában keresendő, hanem a forint gyengülésében, mivel a díjakat a felmérés euróban mutatja. Ennek nyomán Bukarest visszaelőzte Budapestet.

A vásárlóerőhöz viszonyított áramtarifában az amúgy változatlanul rossz helyzetünk hajszállal javult: a hatodik legkedvezőtlenebb helyről a hetedikre javítottunk. Ez ugyan két hellyel jobb, mint egy éve, de itt nagy a hullámzás: januárban e mérce szerint már álltunk a mostaninál is kedvezőbb, kilencedik helyen is.

A budapesti gáz a vizsgált 22 fővárosi közül változatlanul a második legolcsóbb. Ez egy éve változatlan. Az örök nyerő Bukarest, ahol most hét százalékkal alacsonyabb a tarifa. A vásárlóerőhöz mért gázármutatónk szintén javult: nálunk negyedik legkönnyebb a számla kifizetése. E téren egy év alatt hat helyet javítottunk.

Az áram- és gázrezsi egy átlag fővárosi család jövedelmében a MEKH szerint 5,6 százalékot tesz ki. Ez 20 főváros sorában a hatodik legrosszabb. Ezt a helyet négy hónapja tartjuk. Egy év alatt négy pozíciót javítottunk, mégpedig töretlen ívvel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.