Októbertől csökkentené a rezsit az MSZP

A világpiaci árak leesése okán, ha már tavasz elejétől a Fidesz nem engedte, októbertől 20 százalékkal csökkentené a lakossági gáz, valamint 10-10 százalékkal az áram és a távhő árát a szocialista párt - jelentette Tóth Bertalan MSZP-képviselő. A Fidesz szokás szerint ismét vagdalkozó közleménnyel reagált, amely a rezsiharc megszokott hamis állításaia csomagolva utasította vissza a felvetést.

A mérséklés az átlag alatt fogyasztókra vonatkozna, és ez a különbség akkor is megmaradna, ha a világpiaci ármozgások miatt emelni lenne szükséges - tette hozzá. Az ellenzéki párt részint arra hivatkozik, hogy a tavalyi év második felében megfeleződtek a nemzetközi olajárak, amit orosz források az Európába - többek között Magyarországra - szállított gáz árának alapjaként emlegetnek.

Igaz, az év elején a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) kezdeményezésüket azzal utasította el, hogy a nemzetközi olajárak csak kis hatást gyakorolnak a hazai energiaárakra, ellenben azt nem jelölték meg, hogy akkor mi gyakorol nagy hatást rá. Kitértek ugyanakkor arra is, hogy a tárolókban lévő, esetleg olcsóbban beszerzett gáz ármérséklő hatása legkorábban ez év októberétől fejtheti ki ármérséklő hatását. A szocialisták erre is hivatkozva kezdeményezik az októberi árcsökkentést.

A szocialisták bort isznak és vizet prédikálnak - ismétli meg eddigi fordulataikat a Fidesz-frakció. E frappáns szólásmondás alátámasztásául azonban több éves szokásuk szerint téves adatokat ismételnek meg. Ezeket így újfent cáfolni vagyunk kénytelenek.

- A Gyurcsány-kormány kormányzása alatt háromszorosára emelte a gáz árát és duplájára az áram árát - írja a Fidesz.

Ezzel szemben a valóság az, hogy a Gyurcsány-kormány kormányzása alatt - 2004 és 2009 között - a KSH-nak a Fidesz-frakció számára is elérhető statisztikája szerint a lakossági gáz ára köbméterenként 46 forintról 107 forintra nőtt, ami 2,3-szoros és nem háromszoros növekedés - még kerekítve se. (Az időtáv tekintetében azért vagyunk kénytelenek éves és nem havi adatsorokra hagyatkozni, mert a KSH internetoldalán eme, a politikai viták gyújtópontjában álló, lényegében hetente - mint láttuk, szinte mindig tévesen - citált adatsor kapcsán ilyen időtávon csak éves adatok lelhetőek fel. Mindazonáltal a havi adatokból sem jutnánk ettől jelentősen eltérő következtetésre.) Az áram ára ugyanezen időszak alatt kilowattóránként 31,8 forintról 44,9 forintra emelkedett. Ez 1,4-szeres emelkedés, és nem duplázódás, úgyszintén, még kerekítéssel se.

- A külföldi szolgáltatók és az MSZP kezdettől támadják a rezsicsökkentést és mindent megtesznek azért, hogy eltöröljék a rezsicsökkentés politikáját - közli a Fidesz.

Ezzel szemben a valóság az, hogy se a külföldi szolgáltatók, se az MSZP nem támadják kezdettől a rezsicsökkentés politikáját és nem tesznek meg mindent, hogy eltöröljék a rezsicsökkentés politikáját. A külföldi szolgáltatók - legalábbis amíg még léteznek ilyenek - egyes tarifaelemek elismeréséért kardoskodnak, többletbevételekért és nem áremelésért küzdenek. Ez jórészt sikerült is nekik, a kormány inkább belső átrendezésekkel az állami MVM-re, a lakosságon kívüli fogyasztókra és kifinomult trükkökkel lényegében az adófizetőkre terhelte a rezsicsökkentést. A lakossági szolgáltatás pedig oly mértékben veszteséges, hogy azt a külföldi szolgáltatók átadják az államnak. Az MSZP sosem állt a rezsicsökkentés útjába, csupán ésszerűbb megoldásokat javasoltak, például energiahatékonysági beruházásokkal fogyasztáscsökkentést. Ezekkel több esetben - mint jelenleg is - még a Fidesz intézkedéseinél is nagyobb mértékben estek volna az árak, a kormánypárt mégis ellenáll. Kétségtelen tény, hogy a szociálliberális korszakban jelentősen emelkedtek az árak. Ám ez alatt a beszerzés alapjául szolgáló olajárak ennél jóval nagyobb mértékben ugrottak meg. Az is igaz, hogy a Bajnai-kormány egy ízben elmulasztotta követni a 2009-es nemzetközi olajárzuhanást. De ezt a most hasonlóképp cselekvő Fidesz kevéssé vetheti a szemére.

- Amíg a Fidesz kormányoz, meg fogja védeni a rezsicsökkentés eredményeit és arra kéri a kormányt is, hogy menjen el a legmesszebbmenőkig a rezsicsökkentés védelmében - folytatja a párt frakciója.

Ezzel szemben épp ma közölte a vs.hu, hogy a kormány úgymond beadta a derekát és elfogadja az EU energiaárszabályozási javaslatait. Ennek akár százmilliárdos többletköltségét azonban a hírek szerint lenyeletik az állami MVM-mel, vagyis az adófizetőkkel, elkerülvén a lakossági áremelést.

- Soha többé nem hagyjuk, hogy a magyar családok ki legyenek szolgáltatva a külföldi közműszolgáltatóknak, akik a Gyurcsány-korszakban több mint ezermilliárd forint tiszta profitot tudtak kisöpörni az országból, miközben egész Európában a magyarok fizették a legmagasabb gáz árat és a második legmagasabb áramárat - fizetésükhöz képest - közlik.

A tárgyszerűség irányába tett méltánylandó lépés a párt részéről, amennyiben jelzik: az első és a második helyezést a fizetéshez mért listán értük el. Ez a fajta pontosság a Fidesz számos politikusát, így például Németh Szilárdot továbbra se jellemzik. Ők erre az időszakra Európa legmagasabb árairól beszélnek, holott akkor az Eurostat kimutatása szerint az unió középmezőnyéhez tartoztunk. A pártközlemény hiányossága azonban, hogy állításukhoz nem rendeltek időpontot. Amennyiben a 2010. II. félévi Eurostat-adatsorra gondolnak, akkor ott sem Európában, hanem az Európai Unióban értük el ezeket a - kétségkívül dicstelen - helyezéseket. Az Eurostat kimutatásában ugyanis számos európai, ám az EU-n kívüli állam nem szerepelt. Szakértők szerint elképzelhető, hogy a külföldi tulajdonú szolgáltatók 1995 óta több mint ezermilliárdos nyereséget értek el, bár az erre vonatkozó tételes kimutatást a Fidesz nem hozta nyilvánosságra. Ellenben az bizonyos, hogy ennek csupán töredékét "söpörték ki" az országból osztalék formájában. Pontosabban az utóbbi évek során, a Fidesz-kormány alatt veszteségeik ellenére jelentősen, több tízmilliárdra ugrottak a "hazautalások", amit a Fidesz hallgatólagosan elfogad és nyilatkozatai ellenében egyáltalán nem akadályoz. Ám a legnagyobb osztalékkiutalások a Fidesz stratégiai partnereit jellemzik, amelyek akár évente több százmilliárdos osztalékot is "haza", avagy jellemzően offshore-helyszíneken bejegyzett közvetlen anyavállalataikhoz utalnak.

- A rezsicsökkentésekkel mára elértük, hogy Európában a magyar családok fizetik - második helyen állva - szinte a legkevesebbet a földgázért és az áramért is - írják.

Ez megint, ha lehet, még hangsúlyosabban csak az Európai Unió tagállamaira és nem egész Európára vonatkozik, amiként azt a Fidesz állítja. Az EU-n kívüli államokban ugyanis jellemzően olcsóbb az energia. Az pedig csak egy visszatérő csúsztatás, hogy míg a múltra vonatkoztatva a fizetésekhez képest mért adatsort idézik, addig a jelenre a tényleges árak szerinti helyezésről számolnak be. A fizetésekhez viszonyított listákon ugyanis Magyarország most áll a középmezőnyben. Igaz, ez a Fidesz-kommunikáció szempontjából talán tényleg kevéssé hangzik szépen, hisz e listán az árak mellett legalább ilyen súllyal esik latba a fizetések szintje.

- 2015 év végére a magyarok már 574 milliárd forintot spórolnak meg, egy családnál átlagosan 170 ezer forinttal több marad évente - írják.

Eme, dinamikusan növekvő számadatok forrását, számítási módszertanát a Fidesz sosem fedi fel.

- Ezt az eredményt segíti megtartani az Első Nemzeti Közműszolgáltató is, amely jövőre már az áramszolgáltatást is a nemzeti közműszolgáltatás részévé teszi és a teljes lakosság földgázszolgáltatója is lesz - zárul a közlemény.

Arra, hogy a Fidesz továbbra sem óhajtja a nemzetközi árak megfeleződését érvényesíteni a lakossági rezsiben, a "megtartani" kifejezés utal. Az még nem látszik világosan, hogy a - helyesen - ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató miként segítené az eredményt megtartani (értsünk ez alatt bármit is). A rezsiharc kézzelfogható "eredményének" egyelőre azt tudják felmutatni, hogy a külföldi szolgáltatók átadják az évi több tízmilliárdos veszteséget hordozó lakossági ellátás jogát az újonnan létrehozott állami ENKSZ tulajdonosi jogai alatt álló állami Főgáznak. Így a lakossági ellátás veszteségei immáron az adófizetőket terhelik, amit a Fidesz a rezsiharc sikereként hirdet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.