galéria megtekintése

Furcsa pályázat iskolai számítógépekre

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 30. számában
jelent meg.


Varga G. Gábor
Népszabadság

Több százezer forintos csúcsgépekkel szerelné fel az iskolákat az Educatio Nonprofit Kft., számításaink szerint legalább öt-tízmilliárd forintért. Szakértőink szerint a tervezett beszerzés pazarló, de felmerül a versenykorlátozás lehetősége is a közbeszerzésben, amelyben húszezer asztali PC-t, laptopot és tabletet tendereztetnek meg szokatlanul rövid határidő mellett.

A szállítóknak ma van az utolsó lehetőségük az ajánlattételre, már ha képesek rá. Erre ugyanis csak öt munkanapjuk volt.

Nagyobb akadály lehet, hogy alig akad a kereskedők kínálatában olyan modell, amely megfelel a követelményeknek. A vitán felül csúcskategóriába tartozó tablet, az iPad Air például nem hozza az elvárásokat, mert a processzora nem négymagos – igaz, a négymagos mobil processzorok csak a legextrémebb felhasználóknak szükségesek, erre a kategóriára a magas árak miatt csak speciális igények esetén van piaci igény. A magyar oktatásban mégis ez az elvárás.

Ha uniós a pénz, szórjuk el gyorsan, feleslegesen és lehetőleg a szakszerűségnek még a látszatát is mellőzve – a lapunk által megkérdezett szakértők kivétel nélkül így sommázták az Educatio legújabb számítógéptenderét. Az ügynek különös aktualitást ad az EU minapi kifogása a támogatás felhasználás ellenőrzési rendszerével kapcsolatban. A pályázat során 12 852 notebookot, 4945 asztali gépet és 3638 táblagépet vennének az iskoláknak. Az Új Széchenyi Terv egyik Tiop programja által finanszírozott beszerzés kiírásáról szakértőink nehezen tudják eldönteni, hogy azt a piaci realitásokat, hardvereket, a szoftverek igényeit egyáltalán nem ismerő ember készítette-e, vagy épp ellenkezőleg: nagyon is tudta, mit szeretne vásárolni.

 

A lényeg a leírt processzorelvárásokban van. A gépeket oktatási célra használják majd, ami az irodai programok használatát, az internetböngészést és speciális oktatási programok használatát jelenti. Ezek nem igényelnek – a mai technológiai színvonalon – még átlagos teljesítményt sem, a kiírás mégis négymagos, nagy órajelű „alkatrészeket” követel meg, méghozzá az egyéb hardvertulajdonságok meglehetősen átlagos volta mellett. Márpedig a csúcsprocesszorokhoz átlagos hardver ritkán társul. Ezt mutatja, hogy az egyik laptop-kategória esetében a hazai disztribútorok készletén mindössze egy 450 ezer forintos Dell, egy 700 ezernél drágább HP és egy 150 ezer forintos Lenovo modell található. (A gépek harmadát 45, a többit 70 napon belül kell majd leszállítani.)

PC-t az új generációnak csillagászati áron vásárolnak majd
PC-t az új generációnak csillagászati áron vásárolnak majd
Szabó Barnabás / Népszabadság

Miért e nagy árkülönbség a Dell és a HP, valamint a Lenovo modell között? A megoldás a különböző processzorokban rejlik: mindkét gyártónak, az AMD-nek és az Intelnek is van négymagos rendszere, de míg az AMD-nél a leírt órajelű négymagos modell átlagos teljesítményt produkál, addig az Intelnél ebből lényegesen több „jön ki”. Ennek oka a technológiák különbözősége. Az Intel csipjei nem állandó órajelűek, hanem az igénybevételtől függően szabályozzák, milyen fokozaton dolgozik. Ez biztosítja a szerkezet energiatakarékosságát. Amíg az átlagos teljesítményt az AMD-s csipek négy maggal érik el, addig az Intel technológiája két valós maggal dolgozik, s képes két „virtuális magot létrehozni”, ha szükség van rá.

Az Educatio azonban az Intel-technológiát nem fogadja el, vagyis a processzornak fix négymagosnak kell lennie és minimum a leírt gigahertzen kell működnie. Ezzel pedig a kiíró vagy túllőtte az elvárt teljesítményt, vagy ha mégis átlagos erejű gépeket vásárolna, akkor csak az AMD technológiájában gondolkodott, esetleg nem ismerte a versenytárs által használt megoldás lényegét. Pedig piaci konszenzus, hogy ez képviseli a magasabb színvonalat. S itt merül fel a versenykorlátozás kérdése, mivel ugyan a követelményeknek megfelelő Intel-megoldás többet tud, de lényegesen drágább is, így az inteles gépek e kiírás mellett egyszerűen kiárazódnak a versenyből.

– A 3,2GHz-es négymagos proceszszor – ami az asztali PC-nél előírás – totális túlzás, ilyeneket szoftverfejlesztésre és grafikus programok éjjel-nappali használatára szokás vásárolni. A notebookoknál a 2,5 GHz-es négymagos processzornak még ennyire sincs értelme. Az ilyen gépek ára magas, tanári meg oktatási feladatokra beszerzésüket nem lehet egyszerűen megindokolni – mondja egy neve mellőzését kérő független forrásunk.

Kerestük az Educatio Kft.-t, ahol későbbre ígértek választ, míg az őket felügyelő szakminisztérium eddig nem reagált az e-mailünkre.

Az Educatio Nonprofit Kft. cikkünk megjelenését követően válaszolt kérdéseinkre. Állításuk szerint "a projektben az eszközök beszerzése központosított közbeszerzés keretében zajlik, amelyben az ajánlattevőket már egy lefolytatott versenyeztetési eljárás alapján választjuk ki (az alkalmasság és a kizáró okok vizsgálata az eljárás első részében megtörtént). Az 5 napos határidőn belül a már megajánlott termékeik közül kell kiválasztaniuk és az ajánlatukban szerepeltetniük azokat, melyek megfelelnek a kért technikai paramétereknek. Tekintettel a fentiekre a határidő nem számít rövidnek az ilyen jellegű beszerzések esetében, hiszen az Ajánlattevők már kizárólag az áraikkal versenyeznek."

A kiíró cáfolni szándékozott azt a megállapításunkat, miszerint felmerülhet a versenykorlátozás, s indokolatlanul magas technikai követelményeket szabtak meg. Legfontosabb állításuk, hogy az uniós pénzből olyan eszközöket kell venniük, amelyek öt év alatt nem avulnak el. Az alábbiakban a gépekkel kapcsolatos szakmai álláspontjukat szöveghűen közöljük.

"A várható használati idő miatt olyan megoldást kellett választani, ami korszerű, árban kedvező és hosszútávon fenntartható. Mindezen feltételeknek megfelel a kiírásban szereplő 4 magos processzor (árban kedvező és tekintve a felhasználási időt és módot, nem minősül már magas elvárásnak), valamint a többi hardver elem specifikációja is a jövőbeli igényeknek megfelelően lett kialakítva. A kiírásban nem processzorra kértünk ajánlatot, így azt önmagában nem lehet értelmezni, csak egy eszköz alkatrészeként, hasonlóan a memóriához, diszkhez, képernyőhöz. Több gyártónak is vannak olyan kedvező áru eszközei, melyek ennek a specifikációnak megfelelnek. Az eszközök paramétereinek kialakításakor fontos szempont volt, hogy azok még 5 év múlva se számítsanak „elavultnak" és ezen időszakban az elvárásoknak megfelelően működjenek, a lehető leghatékonyabban szolgálják ki az igényeket, összhangban az EMMI Köznevelési Államtitkárság szakmapolitikai elvárásaival. Mindezeket a kiírásban szereplő követelményekben rögzítettük.

Tekintettel arra, hogy a rendelkezésre álló forrást a lehető leghatékonyabban kívántuk felhasználni, a kiírásban azonos műszaki paramétereket kellett megadnunk, amelyek alapján objektív módon összehasonlíthatók az egyes gyártók termékei.

Az április 30-ig beérkezett ajánlatok közül PC-re monitorral együtt nettó 122 és 257 ezer Ft közötti árakat kaptunk, a notebookok közül az első kategóriában 127 és 276 ezer Ft közötti, míg a második kategóriában 128 és 358 ezer Ft közé eső ajánlatok érkeztek. Tabletek esetében az ajánlatok 70 és 157 ezer forint között oszlanak meg. Az árak minden eszköz esetében magukban foglalják az operációs rendszert, a kiszállítás és az üzembe helyezés díját, valamint 3 év helyszíni garanciát.

A beérkezett ajánlatok kiértékelése folyamatban van, nyertes ajánlattevőt az eljárás lezárása után hirdethetünk, az azonban már elmondható, hogy az eszközök árai a fentebb említett intervallumból kerülnek ki. Ebből látható, hogy az Educatio a meghatározott paramétereknek megfelelő, úgynevezett „csúcskategóriájú" eszközt szerez be a köznevelési intézmények számára, de a cikk állításával szemben nem „csillagászati", hanem versenyképes piaci áron.

A beérkezett ajánlatok cáfolják a cikk azon állítását is, miszerint: „a követelményeknek megfelelő Intel-megoldás többet tud, de lényegesen drágább is, így az inteles gépek e kiírás mellett egyszerűen kiárazódnak a versenyből". Az Intel is rendelkezik a specifikációnak megfelelő paraméterű eszközökkel, amit bizonyít, hogy az ajánlatok között számos Intel processzorral rendelkező eszköz található.

A PC-k esetében 9 ajánlat érkezett be ebből 5, notebookok esetében az első kategóriában 7 ajánlat érkezett be ebből 3, míg a másodikban 6 ajánlat érkezett be, ebből 3 Intel processzorral rendelkező eszközt tartalmaz."

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.