Offshore-os Seszták-társ

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter autós cégének telephelye áttételesen offshore résztulajdonú – derül ki a földhivatali adatokból. Az 1680 négyzetméteres, autószalon-udvar besorolású telek tulajdonosa a Várda-Mobil Kft.

Az 1997-ben ukránok alapította, azóta sok kézen átment céget 2004-ben a miniszterhez köthető Fabó György irányítása alatt álló, offshore-gyanús hátterű, jelenleg Irisz Médiának hívott Ramiris Rubin szerezte meg. Tőle 2007-ben Seszták cége, a Ramiris Autó vette meg a Várda-Mobil többségét. A kisebbség a szintén offshore-gyanús, ismeretlen hátterű washingtoni Stonehillé lett.

2009-ben a Stonehill átadta a kisebbséget a ciprusi Minotaxnak, a többség maradt Sesztáknál. A Minotaxról három hete, amikor még Seszták sajtóosztálya késznek mutatkozott a miniszter céges múltjáról nyilatkozni, kérdésünkre a tárca azt a választ adta, hogy a miniszter szerint a Minotax nem offshore-jellegű. Ám lapunk kutatásai ezt megcáfolták: a Minotaxot saját cégkivonata is offshore-nak nevezi, és arról számol be, hogy a cég az ismeretlen Seychelle-szigeteki Goran Ltd. tulajdonában áll. Seszták autós cégének telephelye mögött tehát jórészt saját maga, kisebbrészt viszont egy átláthatatlan hátterű offshore társaság áll.

A telephely bejáratánál jelenleg egy felújítás alatt lévő Chevrolet Ramiris-szalon árválkodik. Mögötte nagy telek látható, melyre külön kapu biztosít bejárást. Egy, a Kisvárdán működő cégek 2009-es hulladékkibocsátását taglaló dokumentum szerint a Várda-Mobil autószervizt működtet a Chevrolet Ramirisnál. Forrásaink szerint a szalon mögötti telephelyen jelenleg is aktív tevékenység zajlik, amiről a kapun keresztüli sűrű autóforgalom is tanúskodik.

Néhány héttel ezelőtti ottjártunkkor épp a kapunál ért véget a szomszédos települést Kisvárdával összekötő, építés alatt álló bicikliút. A kivitelezést végzőmunkások a helyi pletykák szerint állítólag arra panaszkodtak a környékbelieknek, hogy noha munkaidejük alatt a bicikliúttal nem értek el a Seszták-féle telekig, az ötvenezermilliárd forint állami vagyon felett őrködő miniszternek ügyes-bajos dolgai közepette maradt ideje „leszólni” azért, hogy a bicikliút mielőbb elérjen „saját” telekhatárjáig. Így az utolsó métereket már a hétvégén, munkaidőn kívül kellett lefektetniük. Az utak akkori elhelyezkedése a szóbeszédet alátámasztani látszik. A híresztelés valóságtartalmáról viszont nem állt módunkban meggyőződni: az általunk megkérdezett munkások már csak morogtak, Seszták Miklós tárcája pedig a többi kérdésünkhöz hasonlóan erre sem reagált.

Az offshore-kapcsolatait firtató cikkekre korábban úgy reagált, hogy sosem volt „offshore-ügylete”, parlamenti meghallgatásain pedig – finom változtatással – már úgy fogalmazott, hogy sosem volt külföldi, pláne offshore cégben részesedése.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.