Nyugdíj: a maffia intézi úgy ügyeit, ahogy az Orbán-kormány

Kihirdették a halálos ítéletet a magánnyugdíj-pénztári rendszer felett. A verdikt senkit nem lephetett meg, már régóta a levegőben lógott, legfeljebb az agónia hossza és módja volt kérdéses. Az Orbán-kormány azonban úgy döntött, szívesen végignézi az elítélt elnyújtott haláltusáját, ezért nem a fejét veszi, hanem inkább kerékbe töri.

A lefejezés gyors módja lett volna végleg elvarrni a nyugdíjrendszer függőben lévő ügyeit. Viszont nem tart sokáig a vele járó élvezet, amiben az ítélethozók részesülnek.

Foglaljuk össze az elhangzottakat: Matolcsy György ország-világ tudtára adta, hogy a jövőben csak az számíthat nyugdíjra az államtól, aki visszaviszi a társadalombiztosításba a magánnyugdíjpénztárakban felhalmozott befizetéseit, az évek alatt átutalt járulékait és annak hozamait. Aki mégis marad a magánnyugdíj-pénztárában, vessen magára: nyugdíjba vonulásakor csak az oda fizetett járulékával számolhat, az állam egy fityinget nem ad bele a járandóságba, hiába vonta le tőle egyébként a nyugdíjjárulék állami részét is.

De mi lesz azokkal, akik például a magánpénztári rendszer elindulása, vagyis 1998 előtt rendelkeztek már 10-15 év társadalombiztosítási jogviszonnyal, vagyis az állami kasszába fizették a járulékot? Logikusnak tűnik, hogy az a pénz nem vész el a számukra - de csalódtunk már párszor a logikában. Ahogy az sem világos, hogy mi lesz a sorsa az alig pár hete elfogadott törvénynek, amely 2011 végéig vonja el a kötelező járulékot a magánnyugdíj-pénztáraktól. Vagyis azt követően a ma hatályos törvények alapján vissza kellene állnia a járulékátutalási rendnek. De ha mindenkit átkényszerítenek az állami rendszerbe, nem lesz hová utalni.

A megismert kormánydöntés ugyanis jóval tovább megy, lényegében véglegessé teszi az állami nyugdíjak kifizetésének új feltételeit. Azzal a fejtegetéssel sem zaklatta mélyrehatóan hallgatóságát a tárcavezető, hogy milyen viszonyban áll egymással a nyugdíjunk és a keresetünk után fizetett járulék, amit a munkaadónk tesz bele a közösbe. A kormány szerint - úgy tűnik - a pénz semmilyen módon sem köthető egyénenként a foglalkoztatottakhoz, kizárólag a tb-kassza aktuális finanszírozási igényének kielégítését szolgálja.

Matolcsyék ajánlatára senki sem tud nemet mondani. Ki az a hülye, aki kockára tenné majdani nyugdíját? Főleg, hogy ígérnek fűt-fát, elmaradt hozamok megtérítését, a visszavitt pénz örökölhetőségét, saját egyéni számlát - bár ez már most is létezik az állami rendszerben. Mi pedig, ahogy illik, szépen visszamasírozunk az állami tb-be, polgárhoz méltó, szabad döntést hozva. Igaz, vagy az aláírásunk, vagy az agyvelőnk kerül a szerződésre. Így a maffia szokta intézi az ügyeit - meg a mi kormányunk.

Sorjáznak az alkotmányossági aggályok, de minek is? Sem az alaptörvényünk, sem Alkotmánybíróságunk nincs már olyan állapotban, hogy végső menedékként fordulhatnánk hozzájuk. Brüsszel sem áldoz időt erre: legutóbb belügynek minősítették a magyar nyugdíjrendszerrel kapcsolatos intézkedéseket. A pénztári rendszer kerékbetörése tehát végrehajtatik.

Matolcsy és a kormány úgy döntött: végignézi a pénztárak lassú agóniáját
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.