galéria megtekintése

Még egy csapás érte Demjánék zászlóshajóját

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 29. számában
jelent meg.


Fekete Gy. Attila
Népszabadság

A Fővárosi után a Budapest Környéki Törvényszék is megállapította az Arcadom Építőipari Zrt. fizetésképtelenségét. S tette ezt egy olyan ügyben, melyben korábban az Arcadom csalásért feljelentést tett a hitelezője ellen.

Az Arcadom és a felszámolását 40 hónappal ezelőtt kezdeményező Lama Plus Kft. egyenlőtlen küzdelméről 2013 decemberében részletesen beszámolt a Népszabadság. A szentesi Petőfi Szálló felújításán dolgoztak együtt, a Lama Plus „üzletviteli tanácsadást” nyújtott az Arcadomnak, amelyért a 2010. október 22-én kiállított teljesítésigazolás alapján bruttó 109 milliót számlázott. Az Arcadom azonban a számla 2012. március 2-i lejártáig nem fizetett.

A szentesi Petőfi Szálló felújításán vesztek össze
A szentesi Petőfi Szálló felújításán vesztek össze
Google Streetview

A Lama Plus vezetőinek és az Arcadommal közvetlen kapcsolatban álló munkatársainak az év végén már az volt az érzésük, hogy a cég nem tud és nem is akar fizetni. Ellenőrizendő, hogy megérzésük mennyire megalapozott, faktoráltatták a követelésüket, amit az Arcadom tudomásul vett.

 

A folyamat ideje alatt az Arcadom többször is elismerte tartozását, illetve azt, hogy a Lama Plus elvégezte a szerződésben vállalt feladatait. A tranzakciók végén az Arcadomnak már csak valamivel több, mint 16 milliós tartozása maradt a Lama Plus felé. Az Arcadom azonban nem akarta rendezni a számlát.

Bírósághoz fordultak a korábban többször teljesítettnek elismert szerződés semmissé nyilvánítása érdekében. Majd azzal érveltek, hogy ők tulajdonképpen már rég kifizették a tartozásukat, ám – mint azt a felszámolást elrendelő törvényszék is megállapította – később kiderült, hogy az általuk megjelölt számla felett nem rendelkezhetett a Lama Plus, s az arra átutalt összeg sem az Arcadom által meg nem fizetett tartozás volt.

A szerződés érvénytelenítéséért indított perrel szinte párhuzamosan az Arcadom csalásért feljelentette Tarjányi Pétert, a televízióból ismert rendőrségi szakértőt, a Lama Plus munkatársát, akit három napra őrizetbe is vettek, de a bíróság – az ügyészi indítvánnyal szemben – megalapozatlanságra hivatkozva nem tartóztatta le.

Az Arcadom lényegében azt állította, hogy Tarjányi, illetve a Lama Plus (amelynek egyébként Tarjányi nem volt a képviselője) megtévesztette a céget, és kárt okozott. Azután tettek feljelentést, hogy előzőleg részben a Lama Plus, részben a faktoráló cég felé is elismerték: a szerződésben vállalt feladataikat elvégezték, befogadták a számlájukat, majd a faktoráláshoz is hozzájárultak.

A most első fokon elrendelt felszámolás is azt sejteti, hogy a Lama Plus követelésének jogosságát illetően nem merült fel kétség a bíróságban. Annak ellenére sem, hogy az Arcadom 2011 februárjában pert indított a Lama Plus szerződésének hatálytalanításáért, amit a cég úgy interpretált, hogy ezzel mintegy vitatta a tartozását. A bíróság azonban nem fogadta el ezt az érvelést. A faktorálást végző cég ugyanis már azelőtt felszólította az Arcadomot a számla rendezésére. A többször elismert teljesítés utólagos vitatásával így a cég már elkésett.

Hiába a többször elismert tartozás, és a Magyar Nemzeti Bank szakvéleménye (miszerint azon számla felett, amelyre az Arcadom állítása szerint fizetési kötelezettségeit teljesítette, sem Tarjányi, sem a Lama Plus nem rendelkezhetett, így az ott lévő pénzt módjukban sem állt volna elcsalni), Tarjányi ellen csalásért vádat emelt a Fővárosi Főügyészség. A bíró ugyan javításra és hiánypótlásra visszaadta a vádiratot, de később az ügyészség a lényegi kérdéseket tekintve változatlan tartalommal újra benyújtotta azt.

Közben a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése nyomán a Budapesti Nyomozó Ügyészség hivatali visszaélés gyanújával büntetőeljárást indított a korábban Tarjányi ellen nyomozó „ismeretlen személyek” ellen, a nyomozásuk során elkövetett hibák, mulasztások, törvénysértések és az ügy egyoldalú kezelése miatt. Ez a nyomozás még nem zárult le. A főügyészség közlése szerint február 26. a nyomozás határideje, és még nincs gyanúsított.

Kerestük az Arcadomot az ügyben, de sem a nyilvános, sem az általunk ismert más telefonszámaikon nem értünk el senkit.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.