galéria megtekintése

A Gyermekrák Alapítvány és az egy százalékos felajánlások – javítva

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 22. számában
jelent meg.


F. Szabó Emese
Népszabadság

A Gyermekrák Alapítvány esetében is igaznak bizonyulhat a sztárvilágban népszerű mondás, amely szerint mindegy, mit, csak beszéljenek róla. A szervezetnek ugyanis több mint kétezerrel többen ajánlották fel személyi jövedelemadójuk egy százalékát, így az több mint tizennyolcmillió forinttal több támogatást kapott az idei bevallási adatok szerint, mint tavaly.

Balogh István és a mentőautó. Több pénzt kezelnek
Balogh István és a mentőautó. Több pénzt kezelnek
Móricz-Sabján Simon

Hiába érte tehát sok kritika az alapítvány vezetőjét, Balogh Istvánt, s az sem rendítette meg a felajánlók bizalmát, hogy az ügyészség hűtlen kezelés miatt vizsgálódik az alapítványnál. A botrány az alapítvány körül akkor robbant ki, amikor az Index videóra vette, amint Balogh az alapítvány mentőautóját magáncélra vette igénybe. Ezt rendőrségi és ügyészségi nyomozás követte hűtlen kezelés gyanújával, majd több gyerekkórház is támadni kezdte Baloghot, mondván, indokolatlanul hagyja ki őket az adományozásból.

 

A szervezettel és vezetőjével kapcsolatban nem ez az egyetlen érdekes ügy, a Gyermekrák Alapítvány miatt ugyanis módosítani kellett az egy százalékok felhasználásának szabályait. Az alapítvány elkezdte spájzolni a felajánlott összeget, mondván, egy gyerekkórházat terveznek építeni a felajánlásokból. Mire a nemes célra összejön a szükséges több milliárd forint, a felajánlott összeg hozama az alapítványt gazdagítja – s ez volt az, ami nem tetszett a jogalkotónak, ezért a felajánlásokat egy éven belül el kell költeni.

Baloghéknak van mit költeniük: a tavalyi jövedelme után több mint 64 ezer magánszemély adta nekik az adója egy százalékát, összesen 221,8 millió forintot. Ez tízszázalékos növekedés. Vagyis az emberek annak ellenére, hogy az ügyészség az ügyvezetést és a működést érintő súlyos vétséget és szabálytalanságot talált első körös vizsgálata során, nem pártoltak el az alapítványtól, sőt: a negatív hírek ellenére további támogatókat is szerzett.

A Gyermekrák Alapítvány után jócskán lemaradva következik a Heim Pál Gyermekkórház alapítványa,amely 116 milliót kapott, ezt 27 ezren dobták össze. Százmillió forintot meghaladó felajánlást nem kapott más szervezet, de ötvenmillió felett is mindössze 14 civil szervezet kapott. Huszonötezer szervezet kapott legalább egymillió forintot, a többség azonban csak tízezres, százezres támogatást. Igazán nagyot csak kevesek tudnak szakítani.

A 14 ötvenmillió feletti alapítvány (idevettük a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítványt is a 49,2 milliójával) közül kilenc foglalkozik gyerekekkel, a legtöbb – a Gyermekétkeztetési Alapítványt és a Böjte Csaba fémjelezte Dévai Szent Ferenc Alapítványt leszámítva – beteg gyerekekkel. További két szervezet, a Bethesda Kórház és az Országos Mentőszolgálat is betegekkel foglalkozik. A két fennmaradó pedig kutyákkal és egyéb állatokkal: a Rex Kutyaotthon többet kapott, mint a Gyermekétkeztetési Alapítvány, a Rákospalotai Noé Bárkája pedig többet, mint Böjte Csabáék.

Az állatokat segítő szervezetek népszerűek: a Madártani Egyesület és a Madárkórház együtt több mint 70 milliót kapott az adózóktól. A hajléktalanok megsegítésére elég kevesen áldoztak, alig több mint ezer adózó dobott össze kicsivel több, mint hétmillió forintot. A Klubrádió fontosabb volt: a Szabad Sávért Alapítvány 5700 felajánlásból 36 millió forintot kap.

Jelentősen csökkent Orbán Viktor kedvenc alapítványa, a Minden Gyerek Lakjon Jól szervezet támogatottsága. Hegedűs Zsuzsa, a miniszterelnök főtanácsadója az idén is kapott csibe- és malacosztásra 16,6 milliót, míg tavaly még 19,5 milliót. A csökkenés oka a kevesebb támogató: a tavalyi 5316 helyett most 3939-en adakoztak.

A civil szervezeteknek felajánlott 7,3 milliárd forint szerény többlet tavalyhoz képest. A felajánlók száma 40 ezerrel nőtt, megközelítette az 1,9 milliót. Ez fényévekre van például 2008-tól, amikor kilencmilliárd forint ment a civileknek, akkor a Gyermekrák Alapítványnak majd 400 millió jutott, de az Együtt a Leukémiás Gyerekekért Alapítvány is mintegy 200 milliót kapott. A jelentős csökkenés oka nem a fukarkodás vagy a nemtörődömség, hanem az egykulcsos szja. Mivel sokkal kevesebb adót kell fizetni, az egy százalék is értelemszerűen kevesebb.

Update: A cikk elkészítése során technikai hiba miatt nem a megfelelő évek adatait hasonlította össze munkatársunk. A cikkben közölt számok egy évvel korábbra vonatkoznak, azaz a felsorolt szervezetek tavalyi és tavalyelőtti felajánlásait tartalmazzák. A tévedésért olvasóink és az érintettek elnézését kérjük!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.