galéria megtekintése

Nyártól drágulhat a hazai hús

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 15. számában
jelent meg.


Ábrahám Ambrus
Népszabadság

Meredeken emelkednek a húsárak Amerikában, a marha kilójáért legutóbb 27 évvel ezelőtt kérhettek el 2600 forintnyi dollárt a nagykereskedők. Januárhoz képest 25 százalékos volt a drágulás, ami több tényezőre vezethető vissza. Egyrészt az utóbbi évek aszályos időjárása miatt az egekbe szöktek a takarmányárak, az állattartási költségek meredek emelkedése pedig az állomány csökkentéséhez vezetett. Másrészt a mindent elsöprő kínai kereslet folyamatosan hajtja felfelé az árakat. Miután az 1951-es évi szintre lecsökkent állomány felfejlesztése nem megy egyik napról a másikra, az árak csökkenésére a következő években sem lehet reálisan számítani a tengerentúlon, ami a húskedvelő amerikaiak és az éttermek számára valódi sorscsapással ér fel. S miután egy jó üzletből senki sem akar kimaradni, a növendékborjút is egyre drágábban adják-veszik a tenyésztők. Sőt, inkább az utánpótlás felnevelésével foglalkoznak a farmerek, ahelyett, hogy a vágóhídra küldjék az állataikat, de így is 4-5 év kell ahhoz, hogy visszatérhessen az élet rendes kerékvágásába.

A marhafelsál árcéduláját nem sűrűn kell átírni a hazai henteseknél
A marhafelsál árcéduláját nem sűrűn kell átírni a hazai henteseknél
M. Schmidt János / Népszabadság

De nem csak a marha drágul: a sertésállományt vírus tizedeli, milliószámra pusztulnak a fiatal állatok. A baromfi kilója 950 forinton tetőzött nemrég. A drágulás sokaknál szemléletváltást hoz, és anyagi okokból az olcsóbb, de nem egészségesebb sertésre váltanak a marháról. Az új helyzethez a vendéglősök is alkalmazkodnak: vagy a marhaszelet lesz vékonyabb, vagy az ár magasabb, a gyorséttermeknél pedig a kínálatot szűkítik és divatba hozzák a pulykaburgert – írja az AP.

 

Amerika túl messze van, a világ legnagyobb húspiacának változásai szerencsére közvetlenül nincsenek hatással a magyar árakra – tudtuk meg Menczel Lászlónétól, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) titkáráról. A csatlakozás óta a magyarországi árak szorosan együtt mozognak az unióssal, márpedig most a felvásárlási árak épp a tavalyi alatt vannak. A KSH adatai is ezt tükrözik: a vágósertésért augusztus óta egyre kevesebbet adnak. Akkor kilónként nettó 433 forint volt az átlagár, míg most februárban 382 forint. A marhánál inkább stagnálásról lehet beszélni, az árszint nettó 430 forintnál jár. Ebből pedig látszik, hogy az amerikai és az európai – s vele együtt a hazai – piac nem együtt mozog.

Az uniós árakat egy sokkal közelebbi esemény szorítja mostanában lejjebb. Oroszország január végén megtiltotta a közösségből érkező sertés és sertéshús bevitelét arra hivatkozva, hogy Litvánia, Fehéroroszország és Lengyelország határvidékein sertéspestist mutattak ki vaddisznókban. – Ez egyértelműen diszkriminatív lépés, árháború áll a háttérben – fejtette ki a véleményét a helyzetről Menczel Lászlóné. Brüsszel egyébként a napokban jelezte is, hogy a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) fordul panaszával. A döntés ugyanis az Oroszországba induló teljes uniós agrárkivitel negyedét érinti. Ha a helyzet még néhány hónapig fennmarad, az súlyos veszteséget okozhat a gazdáknak, miután az árunak új piacokat kellene találni, az pedig nem megy egyik hétről a másikra. A hirtelen keletkezett fölösleg így most a belső piacokat feszíti.

Ebben a helyzetben előtérbe kerülhet Kína, amely a magyar termékek számára is vonzó piacnak számít. Az ázsiai országban a piacszerzés ráadásul független az orosz döntésektől: bárhogy is alakul Moszkvával a helyzet, a világ legnépesebb állama hatalmas piaccal szolgál a hazai szállítók számára. Örömteli változás, hogy a közelmúltban a kiskunfélegyházi Hungary Meat Kft., a Pápai Hús 1913 Kft. és a Pick Szeged Zrt. egyes telepei kínai regisztrációt kaptak, vagyis szállíthatnak az országba. Ha sikerül kihasználni a lehetőségeket, az nagy lökést adhat a magyar exportnak. A VHT titkára szerint az unió legnagyobb sertéshúsexportőrei, a dánok mellett jut hely másoknak, így nekünk is.

Az év második felére talán az orosz helyzet is rendeződik, s addigra az év elejétől érvényes áfacsökkentés – az élő- és a félsertés forgalmi adója januártól 27-ről öt százalékra süllyedt – is meghozza eredményeit. Ez ugyan közvetlenül nem hoz árcsökkenést, ám az importtal és a feketegazdasággal szemben jobb versenyhelyzetet teremt, s ez önmagában stabilizálhatja a tenyésztők árait, javíthatja piaci komfortérzetüket. Amennyiben az orosz export is újraindulna, akkor az év második felére némi áremelkedés is bekövetkezhet – fogalmazott Menczel Lászlóné. Főleg akkor, ha a takarmányárak emelkednének, ami valószínűsíthető. Az ukrán–orosz konfliktus miatt az elmúlt hetekben drágult például a kukorica jegyzése arra az aggodalomra, hogy Ukrajna –a világ egyik legnagyobb exportőre – nem fogja tudni teljesíteni szerződéses kötelezettségeit.

Ár-apály

 Nem csak a rezsicsökkentésnek, az élelmiszerárak lecövekelésének is köszönhető az alacsony nulla százalék körüli infláció. Ez pedig a mezőgazdasági termelői árak alakulásával függ össze. A KSH friss adatai szerint februárban az agrárárak 10,9 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához viszonyítva, ezen belül a növényi termékek ára 17 százalékkal esett vissza, miközben az élő állatok és állati termékek ára 1,7 százalékkal nőtt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.