Nyáron dől el, eladja-e magyar leányát a Sberbank

Az orosz Sberbank márciusban hagyja jóvá azt a tervet, hogy mennyivel csökkenti külföldi leánycégeinek a támogatását és júliusban jelenti be, hogy mely leánycégeitől válik meg - közölte a delovoysaratov.ru orosz hírportál. Európában önmagát fenntartó, nyereséges csoportot akarnak létrehozni, részben a betétesek bevonásával. A Sberbank európai leánycégeiben a magánszemélyek betétei mintegy 250 milliárd rubelt (1118 milliárd forintot) tesznek ki.

A Sberbanknak Szerbiában, Németországban, Szlovákiában, Magyarországon, Szlovéniában, Horvátországban, Csehországban, Bosznia és Hercegovinában, valamint Ukrajnában van leánycége. A Lidové Noviny (LN) cseh napilap értesülései szerint a magyar és a szlovák leánycégét tervezi eladni a Sberbank, utóbbi ára több mint kétmilliárd euró, a magyar leánybanké 1,6 milliárd euró körüli. Az LN úgy tudja, hogy a szlovák leánycég iránt máris többen érdeklődnekaz OTP, az UniCredit és a Penta cseh-szlovák pénzügyi csoport.

A Sberbank, a legnagyobb orosz bank adózott eredménye jelentősen esett idén januárban éves szinten. A profit 3,7 milliárd rubelre zuhant a múlt hónapban az egy évvel korábbi 31,6 milliárd rubelről. A bank eredményét rontotta, hogy 5,8 százalékkal 857 milliárd rubelre emelkedett az a tartalék, amit a növekvő nem fizető hitelállomány ellensúlyozására kellett félretennie. A nettó kamatjövedelem 33,6 százalékkal 47,9 milliárd rubelre esett. Az Oroszország elleni gazdasági szankciók, az ukrajnai válság miatti bizonytalanság, az orosz gazdaság egyre romló állapota és a rubel árfolyamának gyengülése szintén ártott a banknak.

German Gref, a Sberbank vezetője tavaly szeptember közepén azt mondta, hogy az ukrán és a magyar leánycég bizonyos nehézségekkel küszködik. Magyarország esetében a Sberbank "azt fogja nézni, hogy mit lehet ezen a piacon változtatni".
A bank három éve szerezte meg 505 millió euróért a Volksbank kelet- és közép-európai leányvállalatait, köztük a Magyarországi Volksbank Zrt.-t, amely 2013. november 1-jétől Sberbank Magyarország Zrt. néven működik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.