Nyári szünet a Nyugatiban. Két hétig nem lesz vonat

Két hétre bezárja a Nyugati pályaudvart a MÁV. Aki mégis ragaszkodik a vonatozáshoz, a magyar vasút mércéjével mérve is szokatlanul nagy zűrzavarra készüljön.

A MÁV közlése szerint, az utasok és a vonatok előtt június 22-től július 5-én éjfélig zárják le a Nyugati pályaudvart. Azt tervezik, hogy az ideiglenes bezárás ideje alatt olyan "halaszthatatlanná vált" munkákra kerítenek sort, amelyeket csak a vonatforgalom szüneteltetése mellett lehet elvégezni. Ígérik: a vágányokon, a váltókon, a forgalmat irányító biztosítóberendezésen, a felsővezeték-hálózaton, az utasperonokon és az állomásépületen végrehajtott beavatkozások "jelentős mértékben javítják a Nyugati pályaudvar szolgáltatásainak színvonalát és a vonatok menetrendszerű közlekedését".

A nemzeti vasút közleményéből kiderül az is, az utasok, a Nyugati július 5.-én esedékes megnyitása után élvezhető újításokért azzal fizetnek, hogy az építkezés két hétre tervezett időtartama alatt, ideiglenes menetrend szerint vonatoznak. Ennek keretében abba kell beletörődniük, hogy a MÁV-Start járatait különböző budapesti állomásokra irányítja.

A Budapest–Debrecen–Nyíregyháza és a Budapest–Miskolc–Nyíregyháza vonalon közlekedő „kör" InterCity (IC) vonatok, valamint a záhonyi IC vonatok például a Nyugati pályaudvar helyett Zugló megállóhelyig közlekednek, és onnan is indulnak. A Budapest-Nyugati–Záhony vonalon közlekedő gyorsvonatok pedig Kőbánya-Kispestről indulnak, és oda érkeznek.

De ezzel nincs vége. A Budapest-Nyugati–Vác–Szob és a Budapest-Nyugati–Cegléd–Szolnok vonalon közlekedő vonatok menetrendjét összevonják: a zónázó vonatok Szob–Vác–Rákospalota-Újpest–Zugló–Cegléd, a helyi vonatok Vác–Rákosrendező–Zugló–Monor útvonalon járatják. Ha ez nem lenne elég, lesznek olyan vonatok is, amelyek a Dunakanyar felől csak Rákospalota-Újpestig, Cegléd felől pedig Zugló megállóhelyig közlekednek. A Budapest-Nyugati–Veresegyház–Vác vasútvonalon közlekedő vonatok fővárosi végállomása ideiglenesen Rákospalota-Újpesten lesz.

A szegedi IC vonatok a Nyugati helyett Kelenföld állomásra érkeznek, és onnan indulnak Kőbánya-Kispest érintésével. A Kőbánya-Kispest–Székesfehérvár viszonylatú G43-as személyvonatok csak Kelenföld és Gárdony között közlekednek. A Kőbánya-Kispest–Tárnok közötti S36-as személyvonatok Kelenföld–Tárnok között járnak.

A Budapest-Nyugati–Lajosmizse vonalon – pályafelújítás miatt – a vonatok helyett vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat Kőbánya-Kispest és Ócsa között június 22-től augusztus 19-ig.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.