Nullás hiánnyal tervezi a költségvetést a kormány

Április végén tárgyalja a kormány a 2017-es költségvetést, májusban pedig az Országgyűlésnek is beterjeszti a javaslatot – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a közrádióban. Szavai szerint úgy kell nullaszázalékos költségvetést elérni, hogy a növekedés ne essen ennek hatására három százalék alá. Leegyszerűsítve: az állami megszorítások, amelyek révén csökkennek a kiadások, negatívan hatnak a beruházásokra és a gazdaság bővülésére, ezért az átlag feletti növekedés nem igen fér meg a takarékoskodás mellett.

Varga vigyáz a növekedésre
Varga vigyáz a növekedésre
Veres Viktor / Népszabadság

Ennek ellenére Varga szerint a feladat megoldható. A nullaszázalékos költségvetés továbbra is cél, azt azonban nem taglalta a miniszter, hogy hozza ezt össze a kormány. Főleg úgy, hogy említést tett a cafetéria-rendszer bedarálásáról és a csökkentett járulékok mellett adható bér bevezetéséről is. Annyit megjegyzett, hogy a gazdaság fehéredése sokat hozhat a konyhára.

A közelmúltban Németh Dávid, a K & H vezető elemzője példálózva megjegyezte: az államháztartásban vannak még tartalékok, így a GDP arányában több százalékpontot is meg lehetne spórolni az államigazgatás karcsúsításával, amire sokkal többet költ Magyarország, mint az uniós átlag. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. prognózisa szerint a kormány számítása be is fog jönni. A kormányközeli intézet szerint az idén egyebek mellett az uniós források átmeneti visszaesése miatt a magyar GDP 2,4 százalékkal fog nőni, jövőre viszont háromszázalékos is lehet a bővülés. Meglódulnak a beruházások részben a családi otthonteremtési kedvezmény miatt, de megugrik majd a fogyasztás is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.