Novembertől energiapályázatok társasházaknak

Novemberben legalább ötlakásos, tégla- és panelépítésű társasházak számára jelennek meg energiahatékonysági pályázatok szigetelésre, nyílászáró- és födémcserére, napelemes vagy geotermikus beruházásra. A támogatási arány elérheti akár az 50 százalékot is, amihez kedvezményes hitel párosulna.

Novemberben a legalább ötlakásos társasházak számára lakossági támogatási pályázatokat hirdet a nemzeti fejlesztési tárca - jelentette be Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár. A konstrukcióban tégla- és panelépítésű társasházak egyaránt részt vehetnek. A támogatható célok között említette a szigetelést, a nyílászáró- és födémcserét, valamint a napelemet és a geotermikus megoldásokat. A keret tízmilliárd forint, amit az állam szén-dioxid-kvótabevételekből áll. A vissza nem térítendő támogatás beruházás egészére vetített aránya 45-50 százalék lehet.

A fennmaradó összeg előteremtésében segíthet az ehhez kapcsolódó, tízmilliárdos keretű visszatérítendő támogatás. Ennek éves kamata 2,5-3 százalék lenne, amit egy év türelmi idő után három év alatt kellene visszafizetni.

A tájékoztató eredeti témája az volt, hogy az NFM az uniós forrású Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében 58 milliárd forintos, a települések vízellátását, szennyvízelvezetését és -tisztítását, illetve ár- és belvízi védekezését segítő pályázatot írt ki. Az államtitkár jelzése szerint 2014 és 2020 között az NFM-re összesen 1116 milliárd forintnyi uniós támogatás elosztása vár.

Az előző ciklusban fideszes képviselőként és Hatvan polgármestereként tevékenykedő Szabó Zsolt választások utáni kinevezésével ismét felpörögni látszanak a Bencsik János 2011 végi lemondásával szinte eltűnő lakossági energiatámogatások. Panellakások számára az előző Orbán-ciklus alatt egyáltalán nem írtak ki pályázatokat, csupán a korábban befogadott jelentkezők igényeit elégítették ki. Tavaly novemberben az akkori miniszter és államtitkár sajtótájékoztatón jelentette be, hogy ez év februártól - részben KEHOP-keretből - több tízmilliárdos paneltámogatás indul. Ebből azonban nem lett semmi és a téma azóta sincs napirenden.

A most kiírandó tízmilliárdos forrásra tehát évek óta kiéheztetett panelesek várnak. Így az rendkívül csekélynek nevezhető, főleg, mert a téglaépítésű társasházak is jogosultak lesznek. (Téglatársasházak tavaly is jelentkezhettek pár száz milliós energiafelújítási támogatásra, de azt az igénylők két nap alatt lemerítették.) Habár a részletes feltételeken sok múlik, nagy valószínűséggel a tízmilliárdos keretért is komoly roham várható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.