Nőtt az ipari termelés Hajdú-Biharban

Tavaly még öt százalékkal csökkent az ipari termelés Hajdú-Biharban, idén azonban - a gyógyszeripar és az elektronikai ágazat teljesítményének javulásával - mintegy húsz százalékos volt a termelés növekedése. A megye vállalkozói 2,5 milliárd forint hitelhez jutottak a Széchenyi Kártyával.

Az idei esztendő első háromnegyed évében mintegy 20 százalékos ipari termelésnövekedést produkált Hajdú-Bihar megye gazdasága. Ami rendkívül jó eredmény ahhoz képest, hogy a megye ipari termelése tavaly még 5 százalékkal csökkent - mondta Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke évértékelő sajtótájékoztatóján Debrecenben.

Az elnök kifejtette: Hajdú-Biharban idén jó eredményeket produkált a gyógyszeripar és az elektronikai ágazat, az élelmiszer-feldolgozás azonban csökkent, ami annak tükrében elég furcsa, hogy a megye meghatátorozó élelmiszer-termelő az országban. Elmondta: a cégek számára fontos üzenete a mai visznyokonak, hogy "lehet ugyan ügyeskedni és lobbizni 5-10 évig, de hosszú távon csak azok a gazdasági szereplők képesek talpon maradni, akik folyamatos innovációval és technológiafejlesztéssel működnek.

Skultéti Éva, a kamara főtitkára elmondta:  a Széchenyi Kártya keretében a kamara regisztráló irodáiban 2011-ben 2,5 milliárd forint hitelt helyeztek ki, a kártya 2002-es bevezetése óta pedig összesen mintegy 24 milliárdot. Ebből a szempontból a 2007-es év volt a csúcs, amikor a kamara Hajdú-Biharban 3,7 milliárd forint kihelyezett hitelt regisztrált.

A sajtótájékoztatón bemutatták azt a rövidfilmet, amelyet a kamara a Romániai Vállalkozókért Egyesülettel közösen készített el a Magyar-Román Határon Átnyúló 2007-2013 Program keretében Hajdú-Bihar és a romániai Bihar megye turisztikai látványosságairól. A csaknem 92 ezer euróból megvalóstott projekt 95,5 százalékos támogatást kapott az Európai Uniótól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.