galéria megtekintése

Norbi mérlegelés előtt

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 30. számában
jelent meg.


Ábrahám Ambrus
Népszabadság

Amint a felügyelet az utolsó, még hiányzó jóváhagyásra is ráüti a pecsétet, elkezdhetnek kereskedni a tőzsdén Schobert Norbert cégének részvényeivel. Így akár már a jövő héten kiderülhet, valóban túlárazottak a papírok vagy sem.

Amennyiben a még szükséges jóváhagyások gyorsan megérkeznek, akár a jövő héten elindulhat a kereskedés Schobert Norbert cégének, a Norbi Update Lowcarb Nyrt. részvényeivel. Ha a folyamatok nem futnak le olyan gyorsan, akkor a részvény később, de várhatóan azért így is november első felében a piacra kerülhet – mondta lapunknak Török Bálint, a kibocsátást szervező Buda-Cash Brókerház senior elemzője. Felvetésünkre kifejtette: jelenleg a Magyar Nemzeti Banktól (MNB) hiányzik egy jóváhagyás, amely a kibocsátási tájékoztató kiegészítésére vonatkozik. Ebben a jegyzési eredményeket kell publikálni, s ismertetni az értékesítési utáni tulajdonosi helyzetet.

Már tényleg csak egy hajszál választja el a piacra lépéstől
Már tényleg csak egy hajszál választja el a piacra lépéstől
Konyhás István

Mint arról beszámoltunk: a Norbi Update Lowcarb (NUL) Nyrt. részvény-értékesítése összességében sikeres volt, noha a társaságnál azért alighanem jobb eredményt vártak. A törzsrészvényekből végül is 831 764-et értékesített a vállalat két tulajdonosa, vagyis Norbi és felesége, Rubint Réka. Ez pedig azt jelenti, hogy a jegyzési sáv minimális szintjénél egy kicsivel többet adtak el. A kibocsátási tájékoztató szerint ugyanis a vállalat részvényeiből 800 ezer és 2,2 millió darab között kínáltak fel értékesítésre, s ebből ment el végül is valamivel kevesebb mint 832 ezer. Ez pedig azt jelenti – derült ki korábban a cég közzétételéből –, hogy a közkézhányad 16 százalék lett a társaságban, míg a két tulajdonos 84 százalékot tart majd meg a vállalatban a tőkeemelés után. A jegyzésből befolyt összegből ugyanis 691,6 millió forintot tőkeemelésre fordítanak.

 

A Schobert házaspár szeptemberben jelentette be, hogy tavaly áprilisban gründolt vállalkozásuk, a NUL részvényeit bevezetik a Budapesti Értéktőzsdére. Egyben azt is bejelentették, hogy hároméves termékértékesítési szerződést kötöttek Andre Agassi volt teniszezővel. A kibocsátási tervek szerint a részvény-értékesítés szeptember 8–26. között zajlott volna. Az MNB viszont az említett időszak alatt, befektetővédelmi okokból, felfüggesztette a folyamatot. A lépést azzal indokolták, hogy a jegybank által jóváhagyott kibocsátási tájékoztatótól eltérő információk jelentek meg, ezért a részvény-értékesítési tájékoztatót is ki kell egészíteni.

Az újdonság a védjegyek tulajdonlásának kérdése volt. A jogok jelenleg Schobert Norbertet illetik. A társaság ügyvezetője pedig a kibocsátási időszak alatt tartott sajtóbeszélgetésen arról beszélt, hogy amilyen gyorsan csak lehet, a jegyzés lezárása utáni első közgyűlésen döntenek a védjegyek ingyenes átadásáról a NUL számára. A kibocsátási tájékoztatóban viszont az szerepel, hogy a védjegyek használatát, hasznosítását Schobert a társaság számára 2019. február 20-ig engedélyezte. Végül a kiegészített tájékoztatót az MNB jóváhagyta, így a megakasztott folyamat mehetett tovább, sőt a jegybank a jegyzési időszakot meghosszabbította, s az végül október 3-ig tartott. Az MNB jóváhagyása után a Budapesti Értéktőzsdén kell „átfuttatni” a bevezetési kérelmet. Ez azonban jellemzően csupán egy-két nap lehet. Ha ezek a körök lemennek, akkor indulhat meg az adásvétel a részvényekkel – s az is kiderül, milyen irányt vesz a részvények ára. Korábban ugyanis több piaci elemző is úgy vélte, a részvényenkénti 990 forintos értékesítési ár túl magas.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.