galéria megtekintése

Norbi kemény vereséget szenvedett a magyar nyelvvel szemben

8 komment

NOL

Roppant zavarba ejtő, kínosnak mondható tájékoztatást tett közzé Schobert Norbert a Norbi Update Nyrt. ügyeit illetően a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A tőzsdei cégek kötelesek minden, a vállalkozást érintő döntést, változást közzétenni.

Schobert most azt nehezményezte: újságírók úgy írtak róla, hogy őt nem kérdezték meg, illetve „mindenfajta szakmai szövetség" nyilatkozik róluk a „tényleges tények feltárása nélkül". Úgy vélte, „ez a legjobb pillanat, hogy én, mondjam el valójában mi is a helyzet" (sic!). Schobert szerint azért esik a részvény árfolyama, mert a Buda Cash-ügyfelek a portfóliójukhoz jutva pénzzé teszik Update-papírjaikat.

Az árfolyam valóban lefelé tart, augusztus óta 800 forint közeli szintről 600 forint alá süllyedt. A vállalat elnöke szerint azonban nincs ok az aggodalomra:

„A következő időszakban egyrészt egy radikális költségcsökkentést csinálunk, aminek köszönhetően egészen biztos, hogy az utolsó negyedévünk nagyon jó lesz. Mindent megfogok annak érdekében tenni, hogy ahogy múltkor is, újra osztalékot tudjunk fizetni a kedves részvényeseinknek".

 

Schobert feltette azt a rétori kérdést is, hogy mi a helyzet a boltnyitásokkal. Hangsúlyozza: ha senki sem kérdezi, akkor ezt is elmondja. Valójában nagy szükség nem lenne külön kérdéseket feltenni, hiszen a társaság augusztus 31-én tette közzé féléves eredményét, amelyben elvileg részletesen be kell számolni mind a boltnyitásokról, mind az egyéb érdemi változásról a cég életében. A beszámolóban azonban erről csak szőrmentén esik szó: a franchise hálózat bővült. Ennyi.

Finom, és ez kommunikálhaató jogilag
Finom, és ez kommunikálható jogilag
Konyhás István / Népszabadság

A mostani tájékoztató szerint hét új üzletről van szó. „Kettő hónapon belül megtörténik, hogy gyakrabban, mint hetenként fogunk új boltot nyitni, maximális marketing támogatással" - hirdeti Schobert. A tavaly kezdett külföldi piacra lépés után az idén mindössze egy bolt nyílt, Ausztriában - ez a beszámolóban is szerepel -, ezt hét további üzlet követi Angliában, Horvátországban.

„Angliában a boltunk működése és fejlődése szinte töretlen, ezért most a belvárosban a második bolt készül nyitásra"

- írja az elnök. Nem is az az érdekes, hogy Anglia mely belvárosáról lehet szó, hanem hogy mit takar pontosan a szinte töretlen fejlődés. Mindenesetre Prágában „szuperül fejlődik a bolt", sajnos azonban egyetlen szuperség mögé sincs bevételi vagy bármilyen forgalmi adat csatolva.

Az azonban látszik, hogy a bevétel az egy évvel ezelőtti állapothoz hasonlítva az első félévben csupán négy százalékkal nőtt. Az adatból messzemenő következtetéseket nem lehet levonni, hiszen nem derül ki, mekkora hányadot hoz az organikus növekedés.

A tervek szerint új tésztákat dob piacra a társaság, emellett pedig egy új süteménnyel is előálltak, amely „süti nem csak nagyon egészséges és ez kommunikálható jogilag, hanem nagyon finom is"

- állítja Schobert a tájékoztatóban. A beszámolóban szerepel még az ötletek között egy franchise kézikönyv kiadása is, amelyre immateriális javakra adott előlegként 147 millió forint értéket állapítottak meg a mérlegben. Az immateriális - vagyis nem kézzel fogható - vagyon értéke ezzel 424 ezer forintról ugrott 147 millióra.

Kérdés, mi lesz a Norbi Update Nyrt. következő beszámolójában, hiszen elég sok múlik azon, hogy beindul-e valóban a rohamtempójú boltnyitás, s mennyit hoznak az innovatív termékek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.