Nőhet a munkavállalók száma a vasárnapi nyitás miatt

A PWC Legal ügyvédi iroda szerint a kereskedőknek a nyitás előtt nyolc napon belül kell jelezni a jegyzőnél az üzlet nyitvatartásának a változását.

A vasárnapi munkavégzés ismételt rendszeressé válása egyrészről a munkavállalók számára keresetnövekedést biztosít, másrészről viszont a munkavállalók számának növekedéséhez is vezethet, mivel a megnövekedett nyitvatartási idő miatt várhatóan több munkavállalót kell foglalkoztatni – hangsúlyozza Szűcs László, a Réti, Antall és Társai PwC Legal szakértő ügyvédje. A PwC sajtóanyaga hangsúlyozza: amennyiben a kereskedőcégek rendes munkaidőben kívánják a vasárnapi munkavégzést előírni, akkor legalább hét nappal korábban kell ennek munkaidő-beosztását közölniük a munkavállalókkal. Ez az idő a törvény életbe lépése és az elmúlt vasárnap között nem telt el.

Mint azt lapunk megírta: az elmúlt hétvégén nyitva tartott cégeknél úgy hírlett, hogy 200 százalékos, azaz rendkívüli munkavégzés után járó bérpótlékot fizettek a dolgozóknak.

A módosító törvény a munka törvénykönyve egyes szabályait úgy változtatta meg, hogy visszaállította a korábbi, azaz a 2015 márciusa előtt hatályos szabályozást.

A PwC szerint a kiskereskedelmi szektorban üzleteket fenntartó munkáltatóknál vasárnapra rendes munkaidő ismételten elrendelhető. Vasárnap, rendes munkaidőben történő munkavégzés esetén a munkáltató köteles 50 százalékos bérpótlékot fizetni a munkavállalók számára (vasárnapi pótlék). Amennyiben a munkavégzés túlórában történik, úgy a pótlék annak alapján lehet ötven vagy száz százalék, hogy az adott vasárnap a munkavállaló rendes munkanapjának vagy pihenőnapjának minősül-e.

Sajátságos szabály, hogy az üzletet működtető kereskedő az üzlet nyitvatartásának a változását a megelőző nyolc napon belül szintén köteles bejelenteni, azaz a kereskedők a múlt hétvégén elvileg erről szombat este is értesíthették a jegyzőt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.