galéria megtekintése

Nő Vajna vonzereje

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 29. számában
jelent meg.

Munkatársunktól
Népszabadság

Lehet még javítani Andy Vajna komfortérzetén. Bár úgy tűnik, uniós jogszabály-harmonizáció eredménye, de mégis elég előnyös változás, hogy jövőre adómentes lesz az online kaszinó nyereménye. Ezzel egy elég érzékeny, kezeletlen és összetett probléma oldódik meg – javítva ezzel minden érintett, így a kaszinóüzemeltető Vajna pozícióját.

A személyijövedelemadó-törvény szerint alapvetően minden nyeremény után adózni kell, mindegy, hogy az pénz- vagy tárgynyeremény. Így van ez a lottó esetében is, az adót ez esetben a kifizető, vagyis a Szerencsejáték Zrt. állapítja meg és vonja le.

Ami a reklámokban szerepel, az már a nettó nyeremény. Hasonló a helyzet a többi, tévés vetélkedőn, tehetségkutatón, más játékon nyert összeggel is.

Módosult a helyzet akkor, amikor a kormány elkezdte szabályozni a netes szerencsejátékokat, miután a fogadás és az online kaszinó engedélyköteles lett. A korábban roppant népszerű portálok tiltólistára kerültek, a NAV folyamatosan blokkolja az oldalakat, s bekorlátozták, hol kaszinózhatunk és hol nem.

 

Korábban elvileg ezek után az online nyeremények után is adózni kellett – attól függetlenül, hogy a játékszervező legálisan szolgáltat vagy sem.

Online is népszerűbb lesz a játék
Online is népszerűbb lesz a játék
Szabó Miklós

A szolgáltató kifizette a nyereményt, amelyből a játékos önbevallás útján teljesítette – vagy inkább nem – az adózási kötelezettséget. Ez pár ezer forint nyeremény mellett lényegtelen, ám a jelentős, adott esetben milliós, százmilliós pókernyeremények esetében már komoly tétel.

Van egy szűk réteg, amely netes játékokból él, esetükben nem mindegy, hogy szabályszerűvé tehető a működésük vagy sem. Főleg mivel a NAV előszeretettel fel is kutatja ezeket a játékosokat. Különösen azóta, hogy Korda Györgynek hála, széles körben népszerű lett a pókerjáték.

Az új szabályozásnak köszönhetően 2014-től adómentes lett – pontosabban nem minősül jövedelemnek – a kaszinóban, a kártyateremben és online sportfogadásból származó nyeremény. S most mindezt kiegészítették az online kaszinóban szerzett nyereménnyel. Ez azt jelenti, hogy a jövőben a játékosnak csak az engedélyhez kötött sorsolásos játékból, az ajándéksorsolásból, a fogadásból, valamint a külföldi jackpot-rendszerből származó pénz után kell adóznia. Az adó mértéke 2016-ban 15 százalék, plusz járulék.

Ezek az illetékek szűnnek meg

A kormány benyújtotta a parlamentnek azt a törvényt, amelyben felsorolják, mely illetékek szűnnek meg jövőre. Ezek szerint nem kell majd fizetni az okmányok kiállításáért, a névváltozás miatti cseréért, de akkor sem, ha ellopják az iratainkat, és újat állíttatunk ki. Itt nemcsak a személyi és a lakcímkártya ingyenes, hanem az adókártya és a tajkártya is. Ingyenes lesz az első jogosítvány, nem kell fizetni az adóhatósági igazolásokért sem, tipikusan ilyen a nullás igazolás, ami a banki hitelhez kell.

A cégpapírokért, az erkölcsi bizonyítvány kiállításáért sem kér pénzt a kormány, valamint öröklésnél és a haszonélvezeti jognál ingyenes lesz a földhivatali ingatlan-nyilvántartási eljárás. Az előzetes ígérettel ellentétben azonban a tulajdonilap-másolat kikérése mégis fizetős marad. Úgy tűnik, mégsem lesz ingyenes a gépjármű-átírási illeték. Ez fura is volt, hiszen – mint azt lapunk is megjegyezte – ez önmagában elég nagy bevétele a költségvetésnek, több mint tízmilliárd forint. Ráadásul mindig is fizetős volt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.